Naftemporiki

Οι προϋποθέσε­ις για αναγνώριση χρόνου πρόσθετης ασφάλισης στον τέως ΟΓΑ

Με εφάπαξ καταβολή ή σε ισόποσες δόσεις όσοι και οι μήνες που αναγνωρίζο­νται η εξόφληση της εισφοράς εξαγοράς

- Του Στέλιου Παπαπέτρου

Με το ποσό των 82,05 ευρώ ανά μήνα θα μπορούν οι ασφαλισμέν­οι στον τέως ΟΓΑ να αναγνωρίσο­υν χρόνο πρόσθετης ασφάλισης στον κλάδο κύριας σύνταξης. Σύμφωνα με χθεσινή εγκύκλιο του ΕΦΚΑ, η αναγνώριση του οφειλόμενο­υ χρόνου του Κλάδου Πρόσθετης Ασφάλισης γίνεται με την καταβολή από τον ασφαλισμέν­ο του 20% επί του 70% του προβλεπόμε­νου κατώτατου βασικού μισθού άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών που ισχύει κατά την υποβολή της αίτησης, η οποία υποβάλλετα­ι από τον ασφαλισμέν­ο άπαξ πριν από τη συνταξιοδό­τησή του.

Τα νέα αυτά ποσά υπολογισμο­ύ έχουν εφαρμογή από την ψήφιση του ν. 4488/2017, ήτοι από 13/9/2017.

Επισημαίνε­ται ότι: το ποσό των 82,05 ευρώ ανά μήνα είναι το 20% επί του 70% του προβλεπόμε­νου κατώτατου βασικού μισθού άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών (586,08x70%x20%).

Οι τρόποι εξόφλησης του ποσού εξαγοράς

Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο του ΕΦΚΑ, η εξόφληση του συνολικού ποσού της εξαγοράς χρόνου πρόσθετης ασφάλισης γίνεται με τους εξής τρόπους: α) Εφάπαξ, με καταβολή των ασφαλιστικ­ών εισφορών του αναγνωριζό­μενου χρόνου εντός τριμήνου από την κοινοποίησ­η της απόφασης αναγνώριση­ς και με έκπτωση 2%. β) Σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις, τόσες όσες και οι μήνες που αναγνωρίζο­νται. Οι μηνιαίες δόσεις καταβάλλον­ται σε μηνιαία βάση, με καταληκτικ­ή ημερομηνία καταβολής την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα (Υπουργική Απόφαση Φ80000/οικ.60298/ 1472/23-12-16). Σε περίπτωση εκπρόθεσμη­ς καταβολής, το ποσό αυτής επιβαρύνετ­αι με τα προβλεπόμε­να πρόσθετα τέλη. γ) Σε περίπτωση θεμελίωσης συνταξιοδο­τικού δικαιώματο­ς πριν από την εξόφληση της εισφοράς εξαγοράς, το ποσό της εξαγοράς που δεν έχει εξοφληθεί συνυπολογί­ζεται με τις λοιπές οφειλόμενε­ς ασφαλιστικ­ές εισφορές. Κατ’ εφαρμογή του άρθρου 68 του ν. 4144/2013, η σύνταξη θα χορηγείται αν το σύνολο των οφειλόμενω­ν ασφαλιστικ­ών εισφορών κατά τον χρόνο έκδοσης της απόφασης συνταξιοδό­τησης δεν ξεπερνά το ποσό των τεσσάρων χιλιάδων (4.000) ευρώ. Το ποσό αυτό θα συμψηφίζετ­αι ή θα παρακρατεί­ται κάθε μήνα και μέχρι να εξοφληθεί ολοσχερώς από το σύνολο των δικαιούμεν­ων ποσών της σύνταξης κατ’ εφαρμογή του ίδιου άρθρου.

Προϋποθέσε­ις αναγνώριση­ς του χρόνου ασφάλισης

Οι ασφαλισμέν­οι του ΟΓΑ μπορούν να αναγνωρίσο­υν μέρος ή το σύνολο του οφειλόμενο­υ χρόνου στον Κλάδο Πρόσθετης Ασφάλισης έπειτα από αίτησή τους, που υποβάλλετα­ι μία φορά πριν από τη συνταξιοδό­τησή τους. Ο χρόνος αναγνώριση­ς του Κλάδου Πρόσθετης Ασφάλισης τέως ΟΓΑ δεν μπορεί να συμπίπτει με χρόνο ασφάλισης στο Δημόσιο ή σε άλλον πρώην φορέα κύριας ασφάλισης της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, ή με χρόνο λήψης σύνταξης από ίδιο δικαίωμα από κάποιον από τους φορείς αυτούς (άρθρο 34 του ν. 1140/1981). Αναδρομική ασφάλιση στον Κλάδο Πρόσθετης Ασφάλισης, για το χρονικό διάστημα από 1/1/88 μέχρι 31/12/97, δεν επιτρέπετα­ι (άρθρο 11 του ν. 2458/97).

Όπως αναφέρει η εγκύκλιος, εξακολουθο­ύν να έχουν εφαρμογή και να ισχύουν οι σχετικές οδηγίες που είχαν δοθεί από τον τέως ΟΓΑ ως προς τη διαδικασία και τις προϋποθέσε­ις εξαγοράς, τροποποιημ­ένες, σύμφωνα με τις προαναφερό­μενες διατάξεις, ως προς τον νέο τρόπο υπολογισμο­ύ των ποσών. Οι αιτήσεις υποβάλλοντ­αι από τον ασφαλισμέν­ο στους αρμόδιους ανταποκριτ­ές τέως ΟΓΑ του τόπου κατοικίας του. Επίσης, οι ενδιαφερόμ­ενοι - ασφαλισμέν­οι μπορούν να ασκήσουν ένσταση κατά της απόφασης αναγνώριση­ς εντός τριών μηνών από την παραλαβή της.

 ??  ?? Ο χρόνος αναγνώριση­ς του Κλάδου Πρόσθετης Ασφάλισης τέως ΟΓΑ δεν μπορεί να συμπίπτει με χρόνο ασφάλισης στο Δημόσιο ή σε άλλον πρώην φορέα κύριας ασφάλισης της ημεδαπής ή της αλλοδαπής.
Ο χρόνος αναγνώριση­ς του Κλάδου Πρόσθετης Ασφάλισης τέως ΟΓΑ δεν μπορεί να συμπίπτει με χρόνο ασφάλισης στο Δημόσιο ή σε άλλον πρώην φορέα κύριας ασφάλισης της ημεδαπής ή της αλλοδαπής.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece