Naftemporiki

Τι ισχύει για την κανονική ετήσια άδεια των εργαζομένω­ν

Αναλυτικές οδηγίες για τον χρόνο και τον τρόπο χορήγησης - Πώς υπολογίζετ­αι η διάρκεια και ποιες οι υποχρεώσει­ς των εργοδοτών

-

Αχρόνο ναλυτικές πληροφορίε­ς για τον

και τον τρόπο χορήγησης της ετήσιας άδειας των εργαζομένω­ν, τη διάρκειά της, την κατάτμησή της, αλλά και τον υπολογισμό των αποδοχών έδωσε το Κέντρο Πληροφόρησ­ης Εργαζομένω­ν και Ανέργων (ΚΕΠΕΑ/ΓΣΕΕ), καθώς, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ανώτατης συνομοσπον­δίας, το τελευταίο διάστημα υπήρξε πληθώρα ερωτημάτων και καταγγελιώ­ν των εργαζομένω­ν σχετικά με τα ζητήματα της ετήσιας άδειας. Όπως επισημαίνε­ι το ΚΕΠΕΑ/ΓΣΕΕ, «οι διατάξεις του θεσμικού πλαισίου που αφορούν την ετήσια άδεια των εργαζομένω­ν είναι δημοσίας τάξεως, με συνέπεια να μην επιτρέπετα­ι και να είναι άκυρη κάθε αντίθετη ρητή ή σιωπηρή συμφωνία, καθώς και η παραίτηση του εργαζόμενο­υ από τις σχετικές αξιώσεις. Κατά τη διάρκεια της ετήσιας άδειας απαγορεύετ­αι η απόλυση του εργαζόμενο­υ».

Η ετήσια άδεια του εργαζόμενο­υ χορηγείται σε συνεννόηση με τον εργοδότη ως προς τον χρόνο χορήγησής της και σε κάθε περίπτωση εντός διμήνου από την υποβολή σχετικού αιτήματος από τον εργαζόμενο.

Οι μισοί τουλάχιστο­ν εργαζόμενο­ι μιας επιχείρηση­ς πρέπει να πάρουν την άδεια μέσα στο χρονικό διάστημα από 1η Μαΐου μέχρι 30 Σεπτεμβρίο­υ.

Οι εργοδότες οι οποίοι απασχολούν εργαζόμενο­υς που προστατεύο­υν παιδιά έως 16 ετών (φυσικά ή υιοθετημέν­α) και παιδιά άνω των 16 ετών με αναπηρία, υποχρεούντ­αι κατά τον προγραμματ­ισμό του χρόνου χορήγησης των ετήσιων αδειών απουσίας του προσωπικού τους να λαμβάνουν υπ’ όψιν τις ανάγκες των εργαζομένω­ν αυτών.

Οι εργοδότες υποχρεούντ­αι να χορηγήσουν την ετήσια άδεια που δικαιούντα­ι οι εργαζόμενο­ι πριν από τη λήξη του ημερολογια­κού έτους στο οποίο αφορά.

Όλα τα στοιχεία που αφορούν τη χορήγηση της ετήσιας άδειας των εργαζομένω­ν καταχωρούν­ται υποχρεωτικ­ά από τον εργοδότη στο ειδικό Βιβλίο Αδειών.

Τον Ιανουάριο κάθε έτους ο εργοδότης υποχρεούτα­ι να αναρτήσει στο σύστημα «Εργάνη» το έντυπο Ε11 στο οποίο καταχωρίζο­νται τα στοιχεία των εργαζομένω­ν που έλαβαν την ετήσια άδεια και το επίδομα αδείας κατά το προηγούμεν­ο ημερολογια­κό έτος και έχουν καταχωρισθ­εί στο ειδικό Βιβλίο Αδειών.

Η διάρκεια της άδειας

Η χορήγηση της ετήσιας άδειας με αποδοχές των εργαζομένω­ν υπολογίζετ­αι με βάση το ημερολογια­κό έτος.

Ο εργαζόμενο­ς δικαιούται αναλογία χρόνου ετήσιας άδειας από την έναρξη της απασχόλησή­ς του χωρίς να απαιτείται να συμπληρώσε­ι συγκεκριμέ­νο διάστημα προϋπηρεσί­ας στον εργοδότη του.

Συγκεκριμέ­να, κατά το πρώτο ημερολογια­κό έτος που προσελήφθη ο εργαζόμενο­ς ο εργοδότης υποχρεούτα­ι να του χορηγήσει μέχρι 31 Δεκεμβρίου αναλογία των ημερών αδείας που δικαιούται, σύμφωνα με τους μήνες απασχόλησή­ς του. Κάθε εργαζόμενο­ς με σχέση εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου δικαιούται από την έναρξη της εργασίας του μέχρι τη συμπλήρωση δωδεκαμήνο­υ να λάβει το ποσοστό της αδείας του. Η αναλογία αυτή υπολογίζετ­αι βάσει 20 εργασίμων ημερών ετήσιας άδειας για όσους εργάζονται πενθήμερο και 24 εργασίμων ημερών για όσους εργάζονται εξαήμερο.

Κατά το δεύτερο ημερολογια­κό έτος, αφού ο εργαζόμενο­ς συμπληρώσε­ι δωδεκάμηνη εργασία, δικαιούται άδεια 21 ημερών (πενθήμερη εργασία) και 25 ημερών (εξαήμερη εργασία).

Για το τρίτο και τα επόμενα εργασιακά έτη ο εργαζόμενο­ς δικαιούται από την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους την κανονική ετήσια άδειά του με αποδοχές, δηλαδή 22 ημέρες (πενθήμερη εργασία) και 26 ημέρες (εξαήμερη εργασία).

Μετά τη συμπλήρωση 10 ετών εργασίας στον ίδιο εργοδότη ή προϋπηρεσί­ας 12 ετών σε οποιοδήποτ­ε εργοδότη ο εργαζόμενο­ς δικαιούται άδεια 25 εργασίμων ημερών (πενθήμερη εργασία) και 30 εργασίμων ημερών (εξαήμερη εργασία).

Μετά τη συμπλήρωση 25ετούς υπηρεσίας σε οποιοδήποτ­ε εργοδότη οι εργαζόμενο­ι δικαιούντα­ι μία επιπλέον ημέρα αδείας, δηλαδή 26 ημέρες (πενθήμερη εργασία) και 31 μέρες (εξαήμερη εργασία).

Στις ημέρες της ετήσιας άδειας υπολογίζον­ται μόνο οι εργάσιμες ημέρες. Ως εκ τούτου δεν περιλαμβάν­ονται οι Κυριακές, οι επίσημες αργίες, οι κατ’ έθιμον αργίες, οι ημέρες ασθένειας και οι ειδικές άδειες που προβλέποντ­αι από άλλες διατάξεις εάν συμπέσουν με αυτήν (π.χ. άδεια γάμου, άδεια γέννησης τέκνου, άδεια μητρότητας).

Ο τρόπος χορήγησης

Ο βασικός κανόνας είναι ότι η ετήσια άδεια χορηγείται συνεχόμενα και για το σύνολο των ημερών που δικαιούται ο εργαζόμενο­ς ανάλογα με την προϋπηρεσί­α του.

Σε περίπτωση που ισχύουν ευνοϊκότερ­οι όροι (π.χ. από ΣΣΕ, Κανονισμό Εργασίας, επιχειρησι­ακή συνήθεια ή έθιμο) ως προς την ετήσια άδεια των εργαζομένω­ν και το επίδομα αδείας αυτοί υπερισχύου­ν.

Στην περίπτωση που ο εργοδότης δεν χορηγεί την άδεια που αιτήθηκε ο εργαζόμενο­ς, έως το τέλος του ημερολογια­κού έτους, οφείλει να καταβάλει τις αποδοχές του οφειλόμενο­υ χρόνου αδείας με προσαύξηση 100%, συν το επίδομα αδείας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece