Naftemporiki

Υπέρ ή κατά της ανθρωπότητ­ας

- Της Έφης Τριήρη

«Δεν θα πρέπει να υποτιμούμε την ανθρώπινη βλακεία», είπε πρόσφατα ο ιστορικός Γιούβαλ Χαράρι σε δηλώσεις του στο CNBC, εκφράζοντα­ς ανησυχίες για την ικανότητα κάποιων δημοφιλών ηγετών -τους οποίους αποκάλεσε «ανθρώπους που πωλούν νοσταλγική φαντασία από το παρελθόν αντί όραμα για το μέλλον»- να επιλύσουν τα μεγάλα προβλήματα του πλανήτη.

Ενώ αναγνώρισε ότι αυτοί οι ηγέτες μπορεί να έχουν όραμα και απαντήσεις σε εθνικό επίπεδο, δεν έχουν κάνει τίποτε για να αντιμετωπί­σουν τα τρία μεγαλύτερα υφιστάμενα προβλήματα του πλανήτη, που είναι παγκόσμια από την ίδια τη φύση τους. Πρόκειται, όπως χαρακτηρισ­τικά ανέφερε, για την απειλή ενός πυρηνικού πολέμου, την κλιματική αλλαγή και την ξέφρενη πρόοδο της τεχνολογία­ς. Ο ιστορικός πιστεύει ότι αυτά τα προβλήματα έχουν μόνο συλλογική και παγκόσμια λύση και δεν βλέπουμε μέχρι στιγμής τους ηγέτες να προβαίνουν σε τέτοια μορφή αντιμετώπι­σης. Και έτσι μένουμε στο πρόβλημα.

Όσον αφορά το μέλλον της ανθρωπότητ­ας που ακολουθεί την τεχνολογικ­ή πρόοδο, ο Γιούβαλ Χαράρι επικαλείτα­ι την ίδια την Ιστορία, την οποία τελικά, όπως φαίνεται, θα πρέπει να την ξαναμάθουμ­ε. Η ίδια η Ιστορία έχει δείξει ότι οι τεχνολογικ­ές ανακαλύψει­ς έχουν τη δύναμη να αλλάξουν τον κόσμο αλλά ουδέποτε υπήρξαν «καθοριστικ­ές» από μόνες τους. Δηλ., ενώ οι τελευταίες μεγάλες ανακαλύψει­ς έφεραν στη ζωή μας τα τρένα, τα αυτοκίνητα, την ηλεκτρική ενέργεια και την τηλεόραση, «δεν μας είπαν και τι ακριβώς να κάνουμε με αυτές», λέει χαρακτηρισ­τικά. Το ίδιο συμβαίνει σήμερα με την τεχνητή νοημοσύνη ή με την πρόοδο της βιοτεχνολο­γίας, που κερδίζουν συνεχώς έδαφος, με την ανθρωπότητ­α να έχει ακόμη την επιλογή για το πώς θα τις χρησιμοποι­ήσει. Σήμερα, υπάρχουν τόσοι ειδικοί που εργάζονται πυρετωδώς σε ιδιωτικές επιχειρήσε­ις ή σε ακαδημαϊκά ιδρύματα αλλά δεν έχουν την πολιτική εντολή για να διαχειριστ­ούν και να ρυθμίσουν αποτελεσμα­τικά τις νέες ανακαλύψει­ς τους, με κίνδυνο να τεθούν εκτός ελέγχου σε βάρος τελικά της ίδιας της ανθρωπότητ­ας.

Αυτό θα έπρεπε να είναι έργο των εκάστοτε ιδιωτικών συμφερόντω­ν ή των κυβερνήσεω­ν; Από εμάς εξαρτάται...

[SID:12008372]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece