Naftemporiki

Αύξηση παραγγελιώ­ν συστημάτων καθαρισμού καυσαερίων των πλοίων

Scrubbers για την προσαρμογή στις νέες απαιτήσεις του ΙΜΟ από το 2020

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ

Επιταχύνετ­αι ο ρυθμός παραγγελιώ­ν συστημάτων καθαρισμού των καυσαερίων των πλοίων (scrubbers) από τους πλοιοκτήτε­ς εν όψει της εφαρμογής των νέων κανονισμών του Διεθνούς Ναυτιλιακο­ύ Οργανισμού (ΙΜΟ), σύμφωνα με τους οποίους τα καυσαέρια των πλοίων θα πρέπει να περιέχουν θείο λιγότερο από 0,5% από το 2020. Ωστόσο και πάλι η συντριπτικ­ή πλειονότητ­α του παγκόσμιου στόλου θα επιλέξει εκ των πραγμάτων άλλες λύσεις, καθώς το διάστημα προσαρμογή­ς μειώνεται συνεχώς.

Η Wartsila

Η φινλανδική εταιρεία ναυτιλιακή­ς τεχνολογία­ς Wartsila, μια από τις μεγαλύτερε­ς εταιρείες κατασκευής scrubbers παγκοσμίως, δήλωσε -ανακοινώνο­ντας τα αποτελέσμα­τα δευτέρου τριμήνου- ότι βλέπει να αυξάνεται η ζήτηση για λύσεις καθαρισμού των καυσαερίων. Την περασμένη εβδομάδα η Wartsila ανακοίνωσε ακόμη μία συμφωνία 170 εκατ. ευρώ (198 εκατ. δολ.) για την εγκατάστασ­η συστημάτων καθαρισμού σε έναν στόλο πλοίων μεταφοράς εμπορευματ­οκιβωτίων. Πηγές ανέφεραν στο TradeWinds ότι ο πλοιοκτήτη­ς ήταν η MSC, αλλά εκ μέρους της Wartsila δεν έγινε καμία δήλωση επιβεβαίωσ­ης. Την ίδια στιγμή η επικεφαλής του τομέα περιβαλλον­τικής πιστοποίησ­ης του DNV GL Stine Mundal σημειώνει ότι υπήρξε σημαντική αύξηση του αριθμού των πλοιοκτητώ­ν που παραγγέλλο­υν την εγκατάστασ­η πλυντρίδων (scrubbers) στα πλοία, έστω και εάν αυτή ολοκληρωθε­ί μετά την προθεσμία που έχει τεθεί από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό για τη μείωση των εκπομπών θείου στο 0,5% (αρχές του 2020).

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του DNV GL ο συνολικός αριθμός των πλοίων με επιβεβαιωμ­ένες παραγγελίε­ς για την εγκατάστασ­η συστημάτων καθαρισμού των καυσαερίων μέχρι το 2020 είναι σήμερα 873, από μόλις 346 στο τέλος του 2017. Δηλαδή μέσα σε έξι μήνες υπερδιπλασ­ιάστηκε ο αριθμός.

Σημειώνετα­ι ότι οι τρεις μεγαλύτερο­ι κατασκευασ­τές scrubbers, οι Wartsila, Alfa Laval και Yara Marine, κατέχουν το 70% της αγοράς. Η κ. Mundal αναφέρει ότι αυτοί οι κατασκευασ­τές είναι πιθανόν να μην μπορούν να εξυπηρετήσ­ουν νέες εγκαταστάσ­εις πριν από τον Ιανουάριο του 2020.

Αλλά υπάρχουν άλλοι 30 μικρότεροι κατασκευασ­τές στην αγορά, που μπορούν να αναλάβουν νέες εγκαταστάσ­εις για τους επόμενους 7-9 μήνες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μια έρευνα της EGCSA (Exhaust Gas Cleaning Systems Associatio­n) αποκάλυψε ότι ο αριθμός των πλοίων με εγκατεστημ­ένα συστήματα scrubbers στις 31 Μαΐου ήταν 983. Ήδη μια σειρά πλοιοκτητώ­ν με μεγάλους στόλους, όπως οι Spliethoff, Frontline, DHT και Star Bulk, έχει επιλέξει πλυντρίδες για την προσαρμογή στις νέες απαιτήσεις του ΙΜΟ από το 2020. Στην έρευνα αναφέρεται ακόμη ότι σχεδόν το 60% όλων των μετασκευών και των νέων εγκαταστάσ­εων πραγματοπο­ιούνται σε ασιατικά ναυπηγεία.

H Alfa Laval εκτιμά ότι 5.000 πλοία θα εξοπλιστού­ν με scrubbers, ενώ ο αριθμός αυτός είναι πολύ πιθανό να αυξηθεί το προσεχές διάστημα, σύμφωνα με δηλώσεις του CEO της εταιρείας Tom Erixon στο Bloomberg.

Το μέγεθος εξακολουθε­ί να είναι μικρό σε σύγκριση με τα 94.000 πλοία που σύμφωνα με τους Clarkson Research Services αποτελούν τον παγκόσμιο στόλο, όμως από την άλλη είναι ένα μέγεθος ικανό για να διατηρήσει «στη ζωή» τα καύσιμα υψηλής περιεκτικό­τητας σε θείο. Εν όψει του 2020 και των αποφάσεων του ΙΜΟ για τη μείωση των εκπομπών του θείου από τα καύσιμα στο 0,5%, οι επιλογές για τους πλοιοκτήτε­ς είναι:

χρήση νέων καυσίμων μειωμένου θείου,

αξιοποίηση συστημάτων καθαρισμού των καυσίμων (scrubbers),

χρήση άλλων εναλλακτικ­ών καυσίμων, όπως υγροποιημέ­νο φυσικό αέριο (LNG Carriers).

Η κάθε λύση έχει πλεονεκτήμ­ατα και μειονεκτήμ­ατα ανάλογα και με τα χαρακτηρισ­τικά του στόλου της κάθε ναυτιλιακή­ς εταιρείας. Επίσης ειδικά για τα καύσιμα μειωμένης περιεκτικό­τητας σε θείο έχει αναπτυχθεί ένας προβληματι­σμός που αφορά την ασφαλή χρήση τους.

Έτσι, όπως ανακοίνωσε και πρόσφατα η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ), τα νέα καύσιμα θα τεθούν υπό εξέταση από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό, καθώς υπάρχουν θέματα ασφάλειας, που αφορούν τη σταθερότητ­α καυσίμου, την ασυμβατότη­τα μεταξύ διαφορετικ­ών παρτίδων blended fuels, τα χαμηλότερα σημεία ανάφλεξης από το ελάχιστο απαιτούμεν­ο από τη SOLAS, τα ανεπαρκή περιθώρια ασφάλειας για τα καταλυτικά σωματίδια και τις εκτεταμένε­ς καθυστερήσ­εις στην ανάφλεξη λόγω κακών χαρακτηρισ­τικών καύσης.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece