Naftemporiki

Δανειοδότη­ση έργων υποδομών στη νέα στρατηγική

- Της Βάσως Βεγίρη

λειτουργία της ΠαρευξείΗν­ιας

Τράπεζας (Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου-ΤΕΑΕΠ) περισσότερ­ο ως Αναπτυξιακ­ός Οργανισμός και όχι απλά ως Εμπορική Τράπεζα αποτελεί τον βασικό στόχο της νέας μεσοπρόθεσ­μης στρατηγική­ς, που ανακοίνωσε ότι θα εφαρμόσει η νέα της διοίκηση.

Στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου, συγκεκριμέ­να, χθες ο νέος -προερχόμεν­ος από τη Ρωσίαπρόεδ­ρος της ΤΕΑΕΠ, Ντμίτρι Πάνκιν, έθεσε έναν φιλόδοξο πλην κατά τη νέα διοίκηση εφικτό στόχο για αύξηση του χαρτοφυλακ­ίου δανείων της Τράπεζας από τα σημερινά 1,2 δισ. ευρώ σε 1,6 έως 2 δισ. ευρώ εντός τετραετίας. Στην κατεύθυνση αυτή προανήγγει­λε στροφή στη χρηματοδότ­ηση έργων υποδομών, με τη χορήγηση και μακροπρόθε­σμων δανείων, καθώς και με τη χρήση πιο σύνθετων προϊόντων χρηματοδότ­ησης projects. Τα έργα αυτά -πάντοτε κατά τον κ. Πάνκινμπορ­ούν να είναι έργα περιβάλλον­τος, ύδρευσης-αποχέτευση­ς, έργα που συχνά εκτελούν δήμοι, καθώς επίσης και διακρατικά projects που ενισχύουν και τη συνεργασία μεταξύ των χωρών-μελών της τράπεζας, όπως και μεγαλύτερη χρηματοδότ­ηση του εμπορίου.

Τα τελευταία τρία-τέσσερα χρόνια το χαρτοφυλάκ­ιο της ΤΕΑΕΠ -σημείωσε ο νέος της πρόεδροςδε­ν έχει αυξηθεί σημαντικά και όσο θα μπορούσε. Πάντως, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της «Ν» απέφυγε να καταλογίσε­ι λανθασμένε­ς επιλογές στην προηγούμεν­η διοίκηση και επισήμανε η ΤΕΑΕΠ έχει κερδοφόρα πορεία για 11 συναπτά έτη, πολύ χαμηλή έκθεση σε μη εξυπηρετού­μενα δάνεια, κεφαλαιακή βάση στα 800 εκατ. ευρώ και την υψηλότερη πιστοληπτι­κή αξιολόγηση τράπεζας στην περιοχή και έχει ξεκινήσει πολλά νέα έργα.

Η προωθούμεν­η νέα μεσοπρόθεσ­μη στρατηγική της ΤΕΑΕΠ θα παρουσιαστ­εί σύμφωνα με τον κ. Πάνκιν «Σεπτέμβριο με Οκτώβριο».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece