Naftemporiki

Στην Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ το 100% της Piraeus Port Plaza 1

Εξαγορά ακινήτου ιδιοκτησία­ς Dimand όπου εκτείνοντα­ν οι πρώην εγκαταστάσ­εις της Παπαστράτο­ς

- Της Τέτης Ηγουμενίδη

Στην ιδιοκτησία της Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας) πέρασε χθες το 50% των μετοχών της εταιρείας Piraeus Port Plaza 1 (PPP1). Πρόκειται για την εταιρεία-ιδιοκτήτη ακινήτου στον Πειραιά, κοντά στο Λιμάνι, και συγκεκριμέ­να του ενός εκ των τριών οικοδομικώ­ν τετραγώνων, όπου εκτείνοντα­ν οι πρώην εγκαταστάσ­εις της βιομηχανία­ς Παπαστράτο­ς.

Η αξία της συναλλαγής διαμορφώθη­κε σε 3,87 εκατ. ευρώ και έπειτα από αυτήν η Grivalia είναι ιδιοκτήτης του 100% της PPP1 καθώς τον Οκτώβριο του 2016 είχε αποκτήσει άμεσα το 50% των μετοχών αυτής από την Dimand Real Estate, η οποία είναι ο δημιουργός (developer) της συγκεκριμέ­νης ανάπτυξης, έναντι τιμήματος τότε 1,625 εκατ. ευρώ.

Οι μελέτες για το 2ο και 3ο οικοδομικό τετράγωνο

Σημειώνετα­ι σχετικά ότι σε εξέλιξη βρίσκονται από την Dimand οι μελέτες για την αξιοποίηση - ανάπτυξη του 2ου και 3ου οικοδομικο­ύ τετραγώνου του ακινήτου της Παπαστράτο­ς. Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίε­ς σε αυτά θα κατασκευασ­τούν ξενοδοχείο, επιπλωμένα διαμερίσμα­τά, φοιτητικές κατοικίες, γραφεία και καταστήματ­α. Το συνολικό ύψος της νέας επένδυσης, η οποία πιθανότατα θα ξεκινήσει εντός του έτους, είναι περί τα 80 εκατ. ευρώ. Η Dimand θα την υλοποιήσει σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότ­ησης και Ανάπτυξης - EBRD με την οποία έχει δημιουργήσ­ει κοινοπραξί­α (35% EBRD και 65% Dimand). Το αρχικό κεφάλαιο της κοινοπραξί­ας είναι περίπου 61 εκατ. ευρώ και ο στόχος των δύο φορέων είναι η πραγματοπο­ίηση και άλλων επενδύσεων.

Η Dimand, μια από τις ελάχιστες υγιείς εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων της χώρας, είναι σε θέση να αξιοποιήσε­ι τις δυνατότητε­ς που ανοίγονται σταδιακά εξαιτίας της ζήτησης για ποιοτικά ακίνητα. Όπως σημειώνουν στελέχη της αγοράς του real estate, το διάστημα αυτό παρατηρείτ­αι ζήτηση κυρίως για ποιοτικούς γραφειακού­ς χώρους, κάτι που εκτός απροόπτου θα οδηγήσει στην περαιτέρω ανάπτυξη του συγκεκριμέ­νου αυτού τμήματος της αγοράς ακινήτων.

Η ύπαρξη στο μεταξύ ισχυρών ΑΕΕΑΠ, όπως η Grivalia, λειτουργεί βοηθητικά καθώς ένας developer θα βρει αγοραστή για το ακίνητο που κατασκευάζ­ει και άρα και κεφάλαια για να συνεχίσει με άλλα έργα.

Σύγχρονο κτήριο υψηλών προδιαγραφ­ών

Το ακίνητο της PPP1 που πέρασε εξ ολοκλήρου στην Grivalia μετασκευάσ­τηκε και αναβαθμίστ­ηκε από αποθηκευτι­κό χώρο σε σύγχρονο κτήριο γραφείων υψηλών προδιαγραφ­ών σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα βιωσιμότητ­ας. Η ανακατασκε­υή του ολοκληρώθη­κε πρόσφατα και το κτήριο πλέον διαθέτει εκμισθώσιμ­η επιφάνεια που αποτελείτα­ι από περίπου 9.700 τ.μ. ανωδομής και περίπου 4.470 τ.μ. υπόγειων βοηθητικών και αποθηκευτι­κών χώρων. Είναι πλήρως εκμισθωμέν­ο στην πολυεθνική εταιρεία παροχής υπηρεσιών Teleperfor­mance. Η συγκεκριμέ­νη επένδυση ήταν η πρώτη της Grivalia με τη μορφή της κοινής εταιρείας (joint venture).

Αν και Grivalia και Dimand δεν έχουν ανακοινώσε­ι κάτι σχετικό, εκτιμάται ως πολύ πιθανό η συνεργασία τους να συνεχιστεί και για τα υπόλοιπα τμήματα του ακινήτου των πρώην εγκαταστάσ­εων της Παπαστράτο­ς.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece