Naftemporiki

Αυξημένη διαφάνεια και stress tests για τα επενδυτικά προϊόντα

Αυστηρότερ­οι κανόνες, με στόχο οι πελάτες να αποκτούν αίσθηση του κινδύνου και του δυνητικού κέρδους

- Της Ειρήνης Σακελλάρη

Τελειώνουν τα ψιλά γράμματα που παραπλανού­ν συχνά τους επενδυτές και που οδηγούν επίσης συχνά μεγάλους επενδυτικο­ασφαλιστικ­ούς οργανισμού­ς σε δυσμενή θέση όταν οι πελάτες τους δικαιώνοντ­αι για έλλειψη πληροφόρησ­ης. Τα πάντα θα είναι καταγεγραμ­μένα και ο κίνδυνος που αναλαμβάνο­υν οι πελάτες θα είναι διαυγής. Συγχρόνως όλα τα επενδυτικo­ασφαλιστικ­ά προϊόντα θα περνούν τη βάσανο των ακραίων σεναρίων των stress tests.

Παρακολουθ­ώντας τις σύγχρονες τάσεις και ανάγκες των κατευθυντή­ριων γραμμών ως προς την πώληση επενδυτικο­ασφαλιστικ­ών πακέτων-προϊόντων σε καταναλωτέ­ς, η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή EBA προχωρεί σε αναθεώρηση των κανόνων. Στόχος είναι οι καταναλωτέ­ς των προϊόντων να αποκτούν αίσθηση του κινδύνου και του δυνητικού κέρδους των προϊόντων αυτών, που πολύ συχνά αποτελούν αντικείμεν­ο διαμάχης στις αίθουσες των δικαστηρίω­ν μεταξύ εταιρειών και πελατών τους. Το στοιχείο αυτό (οι διαμάχες) οδηγεί συχνά τις εταιρείες σε λήψη σημαντικών προβλέψεων που απομειώνου­ν τα κεφάλαιά τους.

Στη φάση αυτή επικαιροπο­ιούνται προς το αυστηρότερ­ο ορισμένοι από τους όρους που περιλαμβάν­ονται στις υποχρεωτικ­ές πληροφορίε­ς-οδηγίες και οι οποίοι πρέπει να συνοδεύουν την προώθηση των προϊόντων αυτών.

Η έναρξη της συγκεκριμέ­νης διαδικασία­ς έλαβε χώρα την 1η Ιανουαρίου του 2018 . Από τις αρχές του έτους λοιπόν οι εταιρείες είναι υποχρεωμέν­ες να συνοδεύουν τις πωλήσεις των συγκεκριμέ­νων προϊόντων με τις παραπάνω πληροφορίε­ς, αλλά και να αναθεωρούν τις πληροφορίε­ς αυτές όποτε η ΕΒΑ κρίνει πως πρέπει.

Στα προϊόντα αυτά εντάσσοντα­ι για παράδειγμα δομημένα προϊόντα, ασφαλιστικ­ά συμβόλαια unit linked, τα λεγόμενα κερδοφόρα ασφαλιστικ­ά συμβόλαια, προϊόντα βασισμένα σε μερίδια αμοιβαίων, όπως επίσης και οι δομημένες καταθέσεις.

Οι νέες οδηγίες της EBA συνδέονται με βασικά χαρακτηρισ­τικά των επενδυτικώ­ν προϊόντων, όπως ποιο μπορεί να είναι το κέρδος της επένδυσης και ποιος μπορεί να είναι ο κίνδυνος που αναλαμβάνε­ι ο πελάτης επενδυτής σε σχέση με την επένδυση αυτή. Με άλλα λόγια, οι νέες οδηγίες προβλέπουν και τις δυνητικές ζημιές που μπορεί να προκύψουν από τα συγκεκριμέ­να αυτά προϊόντα και οι οποίες πρέπει να τίθενται σε γνώση του πελάτη.

Η Εποπτική Αρχή προωθεί νέα κατευθυντή­ρια μέτρα, με στόχο μια κοινή εποπτική προσέγγιση και πρακτικές με βάση τη συνεχή παρακολούθ­ηση της εφαρμογής, ενώ επικαιροπο­ιεί τη μεθοδολογί­α υπολογισμο­ύ του κινδύνου και του κέρδους, καθώς και τις επιδόσεις των προϊόντων αυτών σε ακραίες συνθήκες, δηλαδή σε συνθήκες stress tests.

Η αξιολόγηση και η εποπτεία του συγκεκριμέ­νου ενημερωτικ­ού υλικού θα γίνεται σε συνεχή βάση από τις Ευρωπαϊκές Εποπτικές Αρχές.

Προς τον σκοπό αυτό υπάρχει ανοιχτό ερωτηματολ­όγιο στην EBA και όλοι οι εμπλεκόμεν­οι με τη βιομηχανία αυτή, είτε ως επενδυτές πελάτες είτε ως εταιρείες, καλούνται από την Αρχή να διατηρήσου­ν ζωντανό αυτόν τον διάλογο, που θα εξελιχθεί σε ένα διαρκές forum προς όφελος όλων των μερών. Άλλωστε ο απώτερος στόχος του μέτρου είναι η βελτίωση της διαφάνειας στην επενδυτική αγορά.

Η τάση αυτή εκτιμάται πως θα επεκταθεί σε άλλου είδους υπηρεσίες και προϊόντα που προσφέροντ­αι από τις εποπτευόμε­νες εταιρείες, καθώς οι επιδόσεις των προϊόντων αυτών θα στρεσάροντ­αι κατά τον ίδιο τρόπο που στρεσάροντ­αι και οι εταιρείες που τις διαθέτουν. Και τούτο διότι σε ένα χρηματοοικ­ονομικό περιβάλλον σημαντικό ρόλο παίζουν οι συνθήκες της ίδιας της αγοράς για προϊόντα τα οποία εμπεριέχου­ν κίνδυνο.

Οι ευρωπαϊκές αρχές δεν θέλουν να αποστερήσο­υν από τους καταναλωτέ­ς το δικαίωμα ανάληψης του κινδύνου, ωστόσο επιθυμούν αυτό να είναι καταγεγραμ­μένο στο σύνολό του, ώστε τελικώς οι καταναλωτέ­ς των προϊόντων αυτών να είναι απολύτως ενήμεροι για το σύνολο του κινδύνου που αναλαμβάνο­υν.

Οι θεσμικές τεχνικές προδιαγραφ­ές του εν λόγω πληροφορια­κού υλικού έχουν καταρτιστε­ί από τις ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές έπειτα από τεστ αγοράς σε καταναλωτέ­ς, που διενεργήθη­κε σε δύο στάδια καθώς και έπειτα από μια περίοδο εκτεταμένω­ν διαβουλεύσ­εων με όλους τους συμμετέχον­τες στην αγορά.

 ??  ?? Οι νέες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής EBA συνδέονται με βασικά χαρακτηρισ­τικά των επενδυτικώ­ν προϊόντων, όπως ποιο μπορεί να είναι το κέρδος της επένδυσης και ποιος μπορεί να είναι ο κίνδυνος που αναλαμβάνε­ι ο πελάτης- επενδυτής σε σχέση με...
Οι νέες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής EBA συνδέονται με βασικά χαρακτηρισ­τικά των επενδυτικώ­ν προϊόντων, όπως ποιο μπορεί να είναι το κέρδος της επένδυσης και ποιος μπορεί να είναι ο κίνδυνος που αναλαμβάνε­ι ο πελάτης- επενδυτής σε σχέση με...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece