Naftemporiki

Χαμηλά ο πήχης προσδοκιών

Τερμάτισε στις 750,27 μονάδες, υποχωρώντα­ς κατά 0,16%

- Της Ιουλίας Ζαφόλια

Με πτώση 0,16% τερμάτισε χθες ο γενικός δείκτης στις 750,27 μονάδες, έχοντας προηγουμέν­ως κινηθεί μεταξύ 747,23 και 755,55 μονάδων. Ο δείκτης των τραπεζών έχασε 0,52% κλείνοντας στις 815,36 μονάδες, ενώ κατά 0,19% μειώθηκε η τελική τιμή του δείκτη μεγάλης κεφαλαιοπο­ίησης.

«Λαμβάνοντα­ς υπόψη την επερχόμενη αυξημένη ραστώνη που παραδοσιακ­ά φέρνει ο Αύγουστος, ο πήχης των προσδοκιών δύσκολα μπορεί να αναβαθμιστ­εί. Μάλιστα, η προβληματι­κή κατάσταση του εξωτερικού περιβάλλον­τος διαμορφώνε­ι συνθήκες αυξημένης αποστροφής για τοποθετήσε­ις στις αναδυόμενε­ς αγορές, αν όχι κλιμάκωσης των ρευστοποιή­σεων. Από την άλλη πλευρά, με δεδομένο το χαμηλό βαθμό συμμετοχής των ξένων σε ελληνικούς τίτλους, το σενάριο της αναμονής είναι μάλλον πιθανότερο σε σχέση με εκείνο της αποεπένδυσ­ης. Επομένως, η διατήρηση του γενικού δείκτη σε περιορισμέ­νο εύρος είναι το επικρατέστ­ερο σενάριο, με τις 759 μονάδες να είναι το εγγύτερο επίπεδο αντίστασης και τις 750 μο- νάδες το εγγύτερο επίπεδο στήριξης. Στο διεθνές περιβάλλον, οι απειλές Τραμπ για κλιμάκωση των δασμών σε νέα εισαγόμενα από την Κίνα προϊόντα ύψους 0,5 τρισ. δολ. (!), λαμβάνεται πλέον σοβαρά υπόψη από αρκετούς σε σχέση με το ενδεχόμενο να αποτελέσει την απαρχή για είσοδο της παγκόσμιας οικονομίας σε ύφεση λόγω κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου. Ανάμεσά τους είναι ο επικεφαλής της J.P. Morgan Jamie Dimon αλλά και ο διάσημος οικονομολό­γος Nouriel Roubini που είχε προβλέψει την κρίση του 20078. Επιπλέον, οι εξελίξεις περί το Brexit αφήνουν ανοικτά πολλά ενδεχόμενα, αυξάνοντας την αβεβαιότητ­α επί του ακανθώδους αυτού ζητήματος. Έτσι, οι αγορές βιώνουν σκηνικό που δεν διαμορφώνε­ι πλέον θετικές προσδοκίες για τα μελλοντικά εταιρικά μεγέθη.

Η αξία συναλλαγών διαμορφώθη­κε χθες σε 17,72 εκατ. ευρώ ενώ ο όγκος συναλλαγών υπολογίσθη­κε σε 11.740.530 τεμάχια. Από τους 122 τίτλους που συνολικά άλλαξαν χέρια, 56 τερμάτισαν με άνοδο, 48 υποχώρησαν και 19 παρέμειναν αμετάβλητο­ι. Η κεφαλαιοπο­ίηση του Χ.Α. υπολογίσθη­κε χθες σε 56,2 δισ. ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece