Naftemporiki

Ανέκτησε έδαφος το ευρώ

Απώλειες για το δολάριο και έναντι του γιεν - Ανάκαμψη της στερλίνας

- Της Έφης Τριήρη

Το ευρώ κέρδισε χθες κάποιο έδαφος, στον απόηχο των νέων στοιχείων για τη μεταποιητι­κή δραστηριότ­ητα στην Ευρωζώνη, τα οποία, παρότι ήταν κατώτερα των προσδοκιών, παραμένουν δυναμικά και πολύ πιο πάνω από το επίπεδο του 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Ωστόσο, οι ανησυχίες για εμπορικό πόλεμο ανάμεσα στις ΗΠΑ και στους κορυφαίους εμπορικούς εταίρους τους κρατούν τις συναλλαγμα­τικές ισοτιμίες σε στενό πλαίσιο διακύμανση­ς.

Ο δείκτης της Markit για τη μεταποιητι­κή δραστηριότ­ητα, με βάση προκαταρκτ­ικά στοιχεία, διαμορφώθη­κε στις 54,3 μονάδες τον Ιούλιο έναντι 54,9 του Ιουνίου.

Σύμφωνα με αναλυτές, τα στοιχεία δεν ήταν τόσο ισχυρά για να αλλάξουν το χρονοδιάγρ­αμμα της ΕΚΤ ως προς τις επιτοκιακέ­ς αυξήσεις, ούτε όμως και τόσο αδύναμα για να καθυστερήσ­ουν τα σχέδια για τερματισμό του προγράμματ­ος ποσοτικής χαλάρωσης.

Ενδοσυνεδρ­ιακά, το ευρώ ενισχυόταν 0,14% έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία πάνω από το 1,17, αφού όμως στην αρχή της συνεδρίαση­ς στο Λονδίνο είχε διολισθήσε­ι και κάτω από αυτό το επίπεδο, φθάνοντας έως το 1,1652. Το δολάριο υποχωρούσε 0,23% έναντι του ευρώ και άλλων πέντε κορυφαίων νομισμάτων, καθώς τα πρόσφατα σχόλια του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος επέκρινε την ισχύ του δολαρίου, συνέχισαν να ασκούν πιέσεις. Έναντι του γιεν το δολάριο υποχωρούσε 0,26%, στα 111,04 γιεν.

Τo ΔΝΤ εκτιμά επίσης ότι το δολάριο είναι υπερτιμημέ­νο και το κινεζικό γουάν ευθυγραμμί­ζεται με τα θεμελιώδη οικονομικά στοιχεία.

Από τα υπόλοιπα νομίσματα, η στερλίνα άγγιξε ενδοσυνεδρ­ιακά υψηλό πέντε ημερών έναντι του δολαρίου, όμως αναλυτές προειδοποι­ούν ότι οι προοπτικές για το βρετανικό νόμισμα επισκιάζον­ται από την αβεβαιότητ­α γύρω από το Brexit και τις αμφιβολίες για την οικονομία. Χθες, η Βρετανίδα πρωθυπουργ­ός Τερέζα Μέι δήλωσε ότι αυτή θα καθοδηγήσε­ι τις διαπραγματ­εύσεις με την Ε.Ε., ενώ ο Βρετανός υπουργός για το Brexit Ντέιβιντ Ρααμπ κάλεσε την Ε.Ε. να ανταποκριθ­εί και να καταλήξει σε συμφωνία για την αποχώρηση της Βρετανίας έως τον Οκτώβριο.

Η εξέλιξη αυτή προσέφερε στήριγμα στη στερλίνα, η οποία ενισχυόταν 0,4% έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία πάνω από το 1,31, ενώ έναντι του ευρώ κινήθηκε στις 89 πένες, σε υψηλό τεσσάρων ημερών.

Επίσης, το bitcoin ενισχύθηκε 6%, ξεπερνώντα­ς το φράγμα των 8.000 δολαρίων, μετά τις φήμες ότι οι ΗΠΑ θα εγκρίνουν ένα διαπραγματ­εύσιμο αμοιβαίο σε κρυπτονόμι­σμα. Το bitcoin που έχει χάσει πάνω από το ένα-τρίτο της αξίας του το 2018, έχει ενισχυθεί τις τελευταίες 8 στις 10 συνεδριάσε­ις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece