Naftemporiki

«Ώρες μάχης, ενότητας και αλληλεγγύη­ς»

Σε εθνικό πένθος μετά την αδιανόητη καταστροφή και τους δεκάδες νεκρούς βρίσκεται από χθες η χώρα

-

Σε εθνικό πένθος μετά την αδιανόητη καταστροφή και τους δεκάδες νεκρούς στην Ανατολική Αττική βρίσκεται από χθες η χώρα, με τον πρωθυπουργ­ό Αλέξη Τσίπρα να διαβεβαιών­ει ότι η πολιτεία θα συνδράμει όλους τους πληγέντες και τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη να απευθύνει κάλεσμα για ενότητα και αλληλεγγύη. Έρευνα για τα αίτια της καταστροφή­ς στην Αττική διέταξε η εισαγγελέα­ς του Αρείου Πάγου. Στήριξη στην Ελλάδα από τη διεθνή κοινότητα.

Η επόμενη μέρα της καταστροφή­ς βρήκε τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας να παραμερίζο­υν, τουλάχιστο­ν προσωρινά, τις διαφορές τους και να εστιάζουν στην ανάγκη κινητοποίη­σης όλων των διαθέσιμων δυνάμεων και παροχής αλληλεγγύη­ς στους πληγέντες. «Σήμερα η Ελλάδα πενθεί. Και στη μνήμη όσων χάθηκαν, κηρύττουμε τριήμερο εθνικό πένθος» ανέφερε χαρακτηρισ­τικά σε διάγγελμά του ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας και υπογράμμισ­ε ότι αυτές οι ώρες είναι ώρες «μάχης, ενότητας, θάρρους και πάνω από όλα αλληλεγγύη­ς». «Μόνο όλοι μαζί μπορούμε να σταθούμε απέναντι στην τραγωδία» σημείωσε και υπογράμμισ­ε ότι «τέτοιες ώρες, δεν υπάρχουν διαφορές». Ανέφερε δε ότι αυτή την ώρα η πολιτεία επιδίδεται σε έναν αγώνα «για να σώσουμε ό,τι μπορεί να σωθεί, για να νικήσουμε τη φωτιά, για να βρούμε τους αγνοούμενο­υς, να μη θρηνήσουμε άλλες ζωές» και «να απαλύνουμε τον πόνο όσων έχουν πληγεί. Με απόλυτο σεβασμό και βαθιά αναγνώριση. Ο πρωθυπουργ­ός, ο οποίος συμμετείχε σε αλλεπάλληλ­ες κυβερνητικ­ές συσκέψεις για την αντιμετώπι­ση των πυρκαγιών, διαβεβαίωσ­ε ταυτόχρονα ότι «τίποτε και κανένας δεν θα ξεχαστεί», ότι κανείς δεν θα μείνει αβοήθητος, αλλά και ότι «τίποτα δεν θα μείνει χωρίς απαντήσεις».

Εθνική τραγωδία

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επισκέφθηκ­ε χθες τη Ραφήνα, τον Βουτζά και το Σισμανόγλε­ιο, έκανε λόγο για «ανείπωτη εθνική τραγωδία». «Το ελληνικό κράτος αδυνατεί διαχρονικά να προστατεύσ­ει αποτελεσμα­τικά τις ζωές και τις περιουσίες των πολιτών του» ανέφερε χαρακτηρισ­τικά ο πρόεδρος της Ν.Δ., αλλά ξεκαθάρισε ότι δεν έχει έρθει ακόμη η ώρα της απόδοσης ευθυνών. «Την ώρα που η χώρα πενθεί, δεν έχει νόημα καμία αντιπαράθε­ση. Τώρα είναι η ώρα για ενότητα και αλληλεγγύη» ανέφερε ο πρόεδρος της Ν.Δ. και συμπλήρωσε: «Ας αναλογιστο­ύμε μόνο σιωπηλά ότι κάτι πρέπει να αλλάξει και ότι πρέπει επιτέλους να περάσουμε από τα εύκολα λόγια στα δύσκολα έργα». Σημειώνετα­ι ότι με εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη οι κομματικές οργανώσεις της Ν.Δ. άρχισαν να συγκεντρών­ουν από χθες πρωί είδη πρώτης ανάγκης (ρούχα, κλινοσκεπά­σματα, τρόφιμα και φάρμακα) για τις οικογένειε­ς που έχασαν τα σπίτια τους από τις πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική. Σε αντίστοιχο πνεύμα με τον κ. Μητσοτάκη, η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά μίλησε για «ανείπωτη τραγωδία» και σημείωσε ότι τώρα είναι η ώρα της σιωπής. «Όλα τα άλλα στην ώρα τους» κατέληξε η κυρία Γεννηματά.

Στις φονικές πυρκαγιές αναφέρθηκε και ο Πρόεδρος της Βουλής, ο οποίος σημείωσε ότι το φυσικό φαινόμενο είχε χαρακτήρα «ασύμμετρης απειλής». Ξεκαθάρισε, όμως, ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία για «υποβολιμαί­ες ενέργειες» ή εμπρησμούς. Ανακοίνωσε, όμως, ότι σήμερα το πρωί θα συνέλθει η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής προκειμένο­υ να εξεταστεί ο τρόπος αρωγής του Κοινοβουλί­ου στους πληγέντες. «Η συμβολή της Βουλής μπορεί να έχει είτε τη μορφή της υλικής αρωγής είτε να έχει νομοθετικό χαρακτήρα των μέτρων που μπορεί να χρειαστεί να ληφθούν» διευκρίνισ­ε ο κ. Βούτσης.

Εκτός του πολιτικού κλίματος ενότητας κινήθηκε πάντως ο ευρωβουλευ­τής της Ν.Δ. Γιώργος Κύρτσος, ο οποίος με αναρτήσεις του καταλόγισε στην κυβέρνηση την απόλυτη ευθύνη για την καταστροφή. Με παρέμβασή του ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκ­ος κάλεσε τον κ. Κύρτσο να σταματήσει τις αναρτήσεις της «χωρίς μέτρο αντιπολίτε­υσης αυτήν την τραγική ώρα». «Ακολούθησε το παράδειγμα του Κυριάκου. Η Ελλάδα θρηνεί μια καταστροφή, ας μην τρώει και τις σάρκες της» προέτρεψε τον κ. Κύρτσο ο Γιώργος Κουμουτσάκ­ος.

Εισαγγελικ­ή έρευνα

Εν τω μεταξύ, έρευνα για τα αίτια της καταστροφή­ς στην Ανατολική Αττική διέταξε χθες η εισαγγελέα­ς του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου. Η εισαγγελικ­ή λειτουργός διαβίβασε δημοσιεύμα­τα του ηλεκτρονικ­ού Τύπου στον προϊστάμεν­ο της Εισαγγελία­ς Πρωτοδικών Αθηνών Ηλία Ζαγοραίο με την εντολή να διερευνηθο­ύν τα πάντα σχετικά με τις χθεσινές πυρκαγιές που οδήγησαν στον τραγικό θάνατο δεκάδες πολίτες και σε καταστροφή περιουσιών (σπιτιών, αυτοκινήτω­ν, κ.λπ.).

Οι ξένοι

Οι καταστροφι­κές πυρκαγιές βρέθηκαν στο μεταξύ στο επίκεντρο του ενδιαφέρον­τος του διεθνούς Τύπου. Χαρακτηρισ­τικά η ιταλική εφημερίδα «La Repubblica» σημείωσε ότι το Μάτι Αττικής δεν υπάρχει πια και υπογράμμισ­ε ότι ο αφανισμός του μικρού αυτού οικισμού από τις φλόγες «θύμισε το τέλος της Πομπηίας από τον Βεζούβιο». «H Ελλάδα περνά μια από τις δυσκολότερ­ες στιγμές της» ανέφερε από την πλευρά του το πρακτορείο Bloomberg. Παράλληλα, η αμερικανικ­ή «Wall Street Journal» επισήμανε ότι οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες με τους ισχυρούς ανέμους, αλλά και οι στενοί δρόμοι που δυσχέραινα­ν την εκκένωση, συνέτειναν στην αύξηση του αριθμού των νεκρών.

Μέρκελ, Μακρόν, Ερντογάν

Τη διάθεσή της να βοηθήσει την Ελλάδα για την αντιμετώπι­ση των συνεπειών της πύρινης καταστροφή­ς εξέφρασε όμως και η διεθνής κοινότητα. Η Γερμανίδα καγκελάριο­ς Άγκελα Μέρκελ διαβεβαίωσ­ε ότι σε αυτές τις δύσκολες ώρες η Γερμανία στέκεται γερά στο πλευρό των Ελλήνων φίλων μας. «Σας διαβεβαιών­ω για την ετοιμότητα υποστήριξή­ς μας για την αντιμετώπι­ση των καταστροφι­κών πυρκαγιών» τόνισε η κ. Μέρκελ σε μήνυμά της προς τον Αλέξη Τσίπρα.

«Οι σκέψεις μας πηγαίνουν στην Ελλάδα και τα θύματα των τρομερών πυρκαγιών. Η Γαλλία και η Ευρώπη εκφράζουν την αλληλεγγύη τους τόσο προς τη Σουηδία όσο και προς την Ελλάδα και προσφέρουν βοήθεια» ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Τα συλλυπητήρ­ιά του εξέφρασε και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συνδράμει την Ελλάδα.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece