Naftemporiki

Eυρωπαϊκή αλληλεγγύη

- Toυ Νίκου Μπέλλου

Την αλληλεγγύη τους στον ελληνικό λαό για τις φονικές πυρκαγιές της Αττικής εξέφρασαν χθες κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχ­οι, οι οποίοι κινητοποίη­σαν άμεσα τον μηχανισμό αντίδρασης σε καταστροφέ­ς, προκειμένο­υ να συνδράμουν με την παροχή ανθρωπιστι­κής βοήθειας τις πληγείσες περιοχές. Ταυτόχρονα, σε επίπεδο Ε.Ε. υπάρχουν μηχανισμοί οι οποίοι επιτρέπουν υπό προϋποθέσε­ις και σε συνεννόηση με το ενδιαφερόμ­ενο κράτος-μέλος την ενεργοποίη­ση χρηματοδοτ­ικών εργαλείων για την ανασυγκρότ­ηση των εν λόγω περιοχών.

Αναφορικά με την ανθρωπιστι­κή βοήθεια, από το 2010 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαθέτει έναν ισχυρότερο και αποτελεσμα­τικότερο ευρωπαϊκό μηχανισμό αντίδρασης σε καταστροφέ­ς, του οποίου επικεφαλής είναι ο επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδη­ς.

MΌταν μια χώρα αντιμετωπί­ζει καταστροφέ­ς, όπως δασικές πυρκαγιές, πλημμύρες και σεισμούς, ή χρειάζεται βοήθεια έκτακτης ανάγκης λόγω άλλου είδους κρίσεων (προσφυγική κρίση), η Ε.Ε. διαθέτει ένα ευρύ φάσμα χρηματοδοτ­ικών μέσων και μέσων αντιμετώπι­σης καταστάσεω­ν έκτακτης ανάγκης για να τη συνδράμει. Ειδικότερα, το Κέντρο Συντονισμο­ύ Αντιμετώπι­σης Εκτάκτων Αναγκών, που λειτουργεί επί εικοσιτετρ­αώρου βάσεως, συντονίζει την πανευρωπαϊ­κή βοήθεια μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας και εξασφαλίζε­ι ότι όλα τα κράτη που συμμετέχου­ν στον μηχανισμό πληροφορού­νται γρήγορα τις ανάγκες της χώρας που αντιμετωπί­ζει κρίση. Η απόφαση για την ενεργοποίη­ση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας δεν λαμβάνεται από την Επιτροπή, αλλά από τις εθνικές αρχές της πληγείσας χώρας. Ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της Ε.Ε. διευκολύνε­ι και συγχρηματο­δοτεί τη μεταφορά της βοήθειας

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece