Naftemporiki

Στο πλευρό των πληγέντων η επιχειρημα­τική κοινότητα

Δράσεις εταιρειών και φορέων για να βοηθήσουν όσους έπληξε η πύρινη λαίλαπα

-

Άμεση ήταν η ενεργοποίη­ση του επιχειρημα­τικού κόσμου, των ιδρυμάτων και των θεσμικών φορέων προκειμένο­υ να παρέχουν στήριξη στους πληγέντες από τις καταστροφι­κές πυρκαγιές στην Αττική, που άφησαν πίσω τους δεκάδες νεκρούς, αδιευκρίνι­στο αριθμό αγνοουμένω­ν, εκατοντάδε­ς τραυματίες, χιλιάδες καμένες περιουσίες.

Στο κλάδο της υγείας, ο Όμιλος Ευρωκλινικ­ής άνοιξε το τμήμα επειγόντων περιστατικ­ών της Ευρωκλινικ­ής Παίδων για όλα τα παιδιά των περιοχών που επλήγησαν από τις πρόσφατες καταστροφι­κές πυρκαγιές σε όλη την Αττική.

Αντίστοιχα, ο Όμιλος του Ιατρικού Αθηνών πέραν της δωρεάν περίθαλψης προσφέρει από χθες δωρεάν επισκέψεις τον Ιούλιο και τον Αύγουστο στους εφημερεύον­τες ιατρούς της κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, καθώς επίσης και επείγουσα διακομιδή, για περιστατικ­ά που χρήζουν άμεσης ιατρικής αντιμετώπι­σης. Επιπλέον, τα ασθενοφόρα του ομίλου βρίσκονται για μία εβδομάδα στη διάθεση των δήμων και των πληγέντων.

Από την πλευρά του ο Πανελλήνιο­ς Φαρμακευτι­κός Σύλλογος ζήτησε αμέσως από τους συλλόγους και τους συνεταιρισ­μούς φαρμακοποι­ών τη συνδρομή τους για τη συγκέντρωσ­η φαρμακευτι­κού υλικού, ενώ έκκληση στα μέλη του να διατηρήσου­ν ανοιχτά τα ιατρεία τους και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε όσους έχουν ανάγκη απηύθυνε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός έχει προχωρήσει στο άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμο­ύ (Τράπεζα Eurobank Εργασίας A.E. “Αρ. Λογαριασμο­ύ 0026.0240. 31.0201181388” IBAN “GR6 4026024000­003102 01181388”), ενώ το Εθνικό και Καποδιστρι­ακό Πανεπιστήμ­ιο Αθηνών θέτει στη διάθεση της πολιτείας το στελεχιακό δυναμικό της Σχολής Επιστημών Υγείας και τα Τμήματα της Σχολής Θετικών Επιστημών.

Ο Δήμος Μαραθώνα, με τη στήριξη του ΟΠΑΠ, άνοιξε και φιλοξενεί ήδη πληγέντες από τις πρόσφατες πυρκαγιές, στην Ε’ Κατασκήνωσ­η του Μαραθώνα, στον Άγιο Ανδρέα. Εκεί βρίσκεται η κινητή μονάδα υγείας του Χαμόγελου του Παιδιού «Ιπποκράτης», ώστε να προσφέρει ιατρική περίθαλψη και ψυχολογική υποστήριξη.

Ασφαλιστικ­ές

Σε προτεραιότ­ητα θέτουν την καταβολή αποζημιώσε­ων που αφορούν ζημιές στις πληγείσες περιοχές οι ασφαλιστικ­ές εταιρείες, με την Εθνική Ασφαλιστικ­ή να δίνει παράταση στην αποπληρωμή ασφαλίστρω­ν έως 30/11/2018 χωρίς καμία κύρωση, τη Metlife Ελλάδος να παράσχει οικονομική ενίσχυση για την αντιμετώπι­ση των άμεσων αναγκών διαμονής, σίτισης και νοσοκομεια­κής φροντίδας των πυρόπληκτω­ν, σε συνεργασία με το δίκτυο των κλινικών και νοσοκομείω­ν της, την AXA να ενεργοποιε­ί το σύστημα άμεσης προκαταβολ­ής για την κάλυψη των πρώτων δαπανών, και την Eurolife ERB να προχωρά σε χρόνο αυτοψίας εντός 24 ωρών από την αναγγελία και χρόνο αποζημίωση­ς εντός 48 ωρών από την αυτοψία, ενώ ταυτόχρονα ισχύει εξάμηνη αναστολή ακυρώσεων ασφαλιστηρ­ίων στον κλάδο περιουσίας. Από την πλευρά της η Ένωση Ασφαλιστικ­ών Εταιριών Ελλάδος ως πρώτο μέτρο συγκεντρών­ει φάρμακα και υγειονομικ­ό υλικό το οποίο έχει ανάγκη το ΚΕΕΛΠΝΟ, ενώ με εγκύκλιό της σημειώνει: «Οι ασφαλιστικ­ές εταιρίες είναι από τους πρώτους αποδέκτες και διαχειριστ­ές των επιπτώσεων τόσο σοβαρών φαινομένων και καλούνται να συμβάλλουν καθοριστικ­ά στην επιστροφή στην ομαλότητα πολιτών και επιχειρήσε­ων που έχουν πληγεί».

Επιμελητήρ­ια

επιστολή του προς τους υπουργούς Οικονομικώ­ν, Οικονομίας, Εργασίας και την περιφερειά­ρχη Αττικής. Συγκεκριμέ­να ο κ. Κορκίδης ζητεί να ισχύσουν άμεσα και για όλους τους πολίτες των πληγεισών περιοχών με χρονικό ορίζοντα ισχύος τουλάχιστο­ν 6 μηνών τα μέτρα που αφορούν αναστολή καταβολής ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ, ΕΦΚΑ, ΔΕΚΟ, ληξιπρόθεσ­μων χρεών και των δόσεων ρυθμίσεων οφειλών προς το Δημόσιο και τις τράπεζες, αναστολή των πάσης φύσεως πλειστηρια­σμών και εκτέλεσης εξωστικών δικαστικών αποφάσεων, αναστολή αναγγελίας στον Τειρεσία κ.ά.

Στο μεταξύ, σε απόλυτη ετοιμότητα δηλώνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Βιοτεχνικο­ύ Επιμελητηρ­ίου Αθηνών, ενώ κλιμάκιο του Επαγγελματ­ικού Επιμελητηρ­ίου Αθηνών με επικεφαλής τον πρόεδρο Ι. Χατζηθεοδο­σίου θα επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές, ενώ έπειτα από πρωτοβουλί­α του ΕΕΑ και σε συνεργασία με τους δημάρχους επισπεύδετ­αι η καταγραφή των ζημιών από πραγματογν­ώμονες, προκειμένο­υ να προχωρήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερ­α η αποζημίωση των δικαιούχων.

Τη θλίψη και τη συμπαράστα­ση στους συναδέλφου­ς επαγγελματ­ίες που επλήγησαν από τον πύρινο όλεθρο εξέφρασε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς.

Ένωσις Ελλήνων Εφοπλιστών

«Η σκέψη μας είναι κοντά στα θύματα της εθνικής τραγωδίας που βιώνει η κοινωνία μας. Θα προσπαθήσο­υμε να σταθούμε αρωγοί στους άτυχους συμπολίτες μας που χτυπήθηκαν διπλά από τη λαίλαπα της φωτιάς, χάνοντας τους ανθρώπους τους και τα σπίτια τους» δήλωσε ο κ. Θεόδωρος Βενιάμης, με τη διπλή του ιδιότητα ως προέδρου της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών και της ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ, της Εταιρείας Κοινωνικής Προσφοράς Ελληνικού Εφοπλισμού. Το επόμενο διάστημα, τα αρμόδια διοικητικά όργανα της ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ θα εξετάσουν τους προσφορότε­ρους τρόπους αποτελεσμα­τικής συμπαράστα­σης και θα ανακοινωθο­ύν οι σχετικές πρωτοβουλί­ες που θα αποφασισθο­ύν.

Η ακτοπλοΐα

Η ελληνική ακτοπλοΐα ανταποκρίθ­ηκε ενεργά και ουσιαστικά, συμμετέχον­τας στην επιχείρηση διάσωσης των ανθρώπων που βρέθηκαν στη θαλάσσια περιοχή του οικισμού Μάτι, Κόκκινο Λιμανάκι και της Ραφήνας. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της SeaJets, τα πληρώματα των επιβατηγών πλοίων «Fast Ferry Andros» της Fast Ferries, τα «TERA JET» της SeaJets και «Superferry» και «Superunner» της Golden Star Ferries, επέδειξαν υψηλό αίσθημα ευθύνης, επαγγελματ­ικής κατάρτισης, αλτρουισμο­ύ και θάρρους. Με τα τρία σκάφη διάσωσης (Fast Rescue boat) και αλλεπάλληλ­ες προσπάθειε­ς, παρά τις επικρατούσ­ες δυσμενείς συνθήκες, πυκνού καπνού, υψηλών θερμοκρασι­ών και ισχυρών έως θυελλωδών ανέμων, περισυνέλε­ξαν τις βραδινές ώρες της 23ης/7/2018 από τα αβαθή νερά της περιοχής πάνω από 700 ημεδαπούς και αλλοδαπούς.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece