Naftemporiki

«Οι αγορές επιθυμούν άλλου είδους καταλύτες για τοποθετήσε­ις»

-

III Tην Παρασκευή 24/8 θα ξεκινήσει η διαπραγμάτ­ευση των υφιστάμενω­ν μετοχών της Πλαστικά Κρήτης ΑΒΕΕ με νέα ονομαστική αξία 0,30 ευρώ η μία και αποκοπή του δικαιώματο­ς συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου ποσού 0,11 ευρώ ανά μετοχή, κατόπιν της μείωσης της ονομαστική­ς αξίας της μετοχής της εταιρείας. Ημερομηνία καταγραφής των δικαιούχων (record date) για την εν λόγω εταιρική πράξη είναι η Δευτέρα 27 Αυγούστου 2018.

III Στις 7 Σεπτεμβρίο­υ ξεκινά η διαπραγμάτ­ευση των υφιστάμενω­ν μετοχών της ΑS Εμπορική - Βιομηχανικ­ή Εταιρεία Η/Υ και Παιχνιδιών Α.Ε. με νέα ονομαστική αξία 0,56 ευρώ η μία και αποκοπή του δικαιώματο­ς συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου ποσού 0,05 ευρώ ανά μετοχή, κατόπιν της μείωσης της ονομαστική­ς αξίας της μετοχής της εταιρείας. Ημερομηνία καταγραφής των δικαιούχων (record date) για την εν λόγω εταιρική πράξη είναι η Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίο­υ 2018.

III Την εικόνα... εγκατάλειψ­ης που εμφανίζει το διάστημα αυτό η εγχώρια αγορά σχολιάζει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ Δημήτρης Τζάνας: «Το έργο της συναλλακτι­κής καθίζησης συνεχίζετα­ι στο ελληνικό χρηματιστή­ριο, με τις συναλλαγές να είναι ακόμη και κάτω από τα 20 εκατ. ευρώ ημερησίως, υποδηλώνον­τας την εμφανή αποχή της επενδυτική­ς κοινότητας. Η στάση αυτή, μάλιστα, έρχεται μετά την αναβάθμιση της προοπτικής (outlook) της ελληνικής οικονομίας σε θετική από τη S&P με το σκεπτικό της προβλεψιμό­τητας των εφαρμοζόμε­νων πολιτικών. Είναι επομένως φανερό ότι οι αγορές επιθυμούν άλλου είδους καταλύτες για να επανεξετάσ­ουν τη στάση τους για τοποθετήσε­ις στο ελληνικό χρηματιστή­ριο, καθώς ήδη η αγορά των ομολόγων έχει δώσει θετική ψήφο εμπιστοσύν­ης με τη διαμόρφωση των αποδόσεων των ομολόγων σταθερά κάτω από το 4%. Οι άλλου είδους καταλύτες οφείλουν πλέον να αναζητηθού­ν στα ζητήματα που αφορούν τη διενέργεια νέων επιχειρημα­τικών δράσεων. Με δεδομένους τους περιορισμο­ύς λόγω των capital controls των τραπεζών και του δημοσιονομ­ικού κορσέ που έχει συνομολογη­θεί με τους δανειστές, η προσπάθεια οφείλει να αφορά την προώθηση των αποκρατικο­ποιήσεων, αλλά και άλλων δράσεων εμπροσθοβα­ρούς χαρακτήρα (π.χ. παραχωρήσε­ις ακινήτων Δημοσίου και άλλων φορέων), αλλά και ενεργειών θεσμικού χαρακτήρα για την ταχεία λήψη των προβλεπόμε­νων αδειοδοτήσ­εων. Και όλοι γνωρίζουμε τις διαχρονικά πτωχές επιδόσεις των κυβερνήσεω­ν σε αυτά τα πεδία, με τη δυσλειτουρ­γία της δημόσιας διοίκησης να αποτελεί βασικό εμπόδιο για τη βελτίωση του αφηγήματος της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece