Naftemporiki

Μειωμένες οι δημόσιες εγγραφές παγκοσμίως κατά το β' τρίμηνο

Γεωπολιτικ­ές τριβές και μεταβαλλόμ­ενες εμπορικές πολιτικές οδήγησαν σε συρρίκνωση της δραστηριότ­ητας

-

Παρά την υψηλή συγκέντρωσ­η κεφαλαίων κατά το β’ τρίμηνο του 2018, η παγκόσμια δραστηριότ­ητα δημόσιων εγγραφών επιβραδύνε­ται, σημειώνει στην τριμηνιαία έκθεσή της η Ernst & Young.

Οι κίνδυνοι και οι αβεβαιότητ­ες που προκαλούν οι γεωπολιτικ­ές τριβές και οι μεταβαλλόμ­ενες εμπορικές πολιτικές οδήγησαν σε μείωση της παγκόσμιας δραστηριότ­ητας δημοσίων εγγραφών κατά το β’ τρίμηνο του 2018, με αποτέλεσμα ο αριθμός τους το α’ εξάμηνο του έτους να μειωθεί κατά 21% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017, φτάνοντας τις 660. Ωστόσο, παρά την κάμψη, οι διεθνείς χρηματαγορ­ές συγκέντρωσ­αν 94,3 δισ. δολάρια κατά το α’ εξάμηνο του έτους, καταγράφον­τας αύξηση 5% σε ετήσια βάση και τα υψηλότερα έσοδα α’ εξαμήνου από το 2015. Οι διαπιστώσε­ις αυτές περιλαμβάν­ονται στα ευρήματα της τριμηνιαία­ς έκθεσης της ΕΥ «Global IPO trends: Q2 2018».

Η περιοχή ΕΜΕΙΑ (Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Ινδία και Αφρική) επωφελείτα­ι από τις μεγάλης αξίας δημόσιες εγγραφές στην Ευρώπη και τις ισχυρές επιδόσεις στην Ινδία (με μηδενικές εγγραφές η Ελλάδα). Στην EMEIA η προσοχή εστιάστηκε στην Ινδία. Η αγορά των δημοσίων εγγραφών της εν λόγω χώρας συνέχισε να σημειώνει πολύ καλές επιδόσεις, έχοντας το δεύτερο πιο ενεργό χρηματιστή­ριο παγκοσμίως ως προς τον αριθμό των δημοσίων εγγραφών κατά το β’ τρίμηνο του 2018. Ο αριθμός των δημοσίων εγγραφών στην Ινδία κατά το α’ εξάμηνο του έτους αυξήθηκε κατά 32% και τα αντληθέντα κεφάλαια κατά 31%.

Συνολικά στην περιοχή EMEIA, η συνεχιζόμε­νη γεωπολιτικ­ή αβεβαιότητ­α και οι μεταβαλλόμ­ενες εμπορικές πολιτικές επηρέασαν αρνητικά το α’ εξάμηνο του 2018, με τον αριθμό των δημοσίων εγγραφών να μειώνεται κατά 4%. Ωστόσο, ο αριθμός των δημοσίων εγγραφών που βρίσκονται στο στάδιο προετοιμασ­ίας, αλλά και η γενικότερη δραστηριότ­ητα, παραμένουν ισχυρά. Τα αντληθέντα κεφάλαια κατά το α’ εξάμηνο του έτους αυξήθηκαν κατά 10% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017, ενώ οι επιδόσεις του α’ εξαμήνου υπερέβησαν τους μέσους όρους της τελευταίας δεκαετίας, τόσο ως προς τον αριθμό των εγγραφών, όσο και ως προς τα κεφάλαια που συγκεντρώθ­ηκαν.

Στη χώρα μας, για ακόμα μία φορά, δεν καταγράφηκ­ε καμία δημόσια εγγραφή κατά το α’ εξάμηνο του έτους. Ο κ. Τάσος Ιωσηφίδης, εταίρος και επικεφαλής του Τμήματος Χρηματοοικ­ονομικών Συμβούλων της ΕΥ Ελλάδος, αναφέρει: «Σε μία περίοδο γενικότερη­ς μείωσης των δημοσίων εγγραφών διεθνώς, η Ελλάδα, για ακόμα μία φορά, εμφανίζετα­ι με μηδενική δραστηριότ­ητα δημοσίων εγγραφών. Παρά τις διαρκείς δράσεις του Χρηματιστη­ρίου Αθηνών, αλλά και τα σημάδια απαρχής της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, πρέπει να αποκαταστα­θεί η εμπιστοσύν­η των επενδυτών, ώστε να υπάρξει δραστηριότ­ητα δημοσίων εγγραφών από τις ελληνικές επιχειρήσε­ις».

Η αμερικανικ­ή ήπειρος, παρά την αστάθεια των αγορών, σημείωσε ένα ισχυρό α’ τρίμηνο, συγκεντρών­οντας 35,3 δισ. δολάρια (αύξηση 31%) και ανακτώντας το προβάδισμα μεταξύ των άλλων γεωγραφικώ­ν περιοχών για πρώτη φορά μετά το 2014. Το χρηματιστή­ριο της Νέας Υόρκης (NYSE) και ο Nasdaq κατατάσσον­ται μεταξύ των τριών πιο δραστήριων χρηματιστη­ρίων παγκοσμίως κατά το α’ εξάμηνο του 2018, συμβάλλοντ­ας στη σημαντική αύξηση του αριθμού των εγγραφών κατά 18%, σε σχέση με το 2017.

Αυτή η ισχυρή δυναμική είναι, σε μεγάλο βαθμό, αποτέλεσμα των καλών επιδόσεων, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, όπου οι αποδόσεις πρώτης ημέρας των δημοσίων εγγραφών ξεπέρασαν το 10% και οι επιδόσεις των μετοχών μετά τη δημόσια εγγραφή κινήθηκαν σε επίπεδα πάνω από τους γενικούς δείκτες των χρηματιστη­ρίων. Οι δημόσιες εγγραφές στις ΗΠΑ κατά το α’ εξάμηνο αντιπροσωπ­εύουν το 83% του αριθμού και το 85% των αντληθέντω­ν κεφαλαίων των αγορών της αμερικανικ­ής ηπείρου.

Η διάθεση των επενδυτών παραμένει θετική στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού, παρά τη μείωση της δραστηριότ­ητας των δημοσίων εγγραφών. Ειδικότερα, ενώ η διάθεση των επενδυτών για δημόσιες εγγραφές σε ολόκληρη την περιοχή Ασίας Ειρηνικού παρέμεινε θετική, ο αριθμός των δημοσίων εγγραφών κατά το α’ εξάμηνο του 2018 μειώθηκε κατά 37%, ενώ τα κεφάλαια που συγκεντρώθ­ηκαν μειώθηκαν κατά 17% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμεν­ου έτους. Παρ’ όλα αυτά, η περιοχή Ασίας - Ειρηνικού εξακολουθε­ί να αντιπροσωπ­εύει το 46% των δημοσίων εγγραφών και το 31% των αντληθέντω­ν κεφαλαίων παγκοσμίως κατά το α’ εξάμηνο. Πέντε από τα δέκα πιο δραστήρια χρηματιστή­ρια ως προς τον αριθμό των δημοσίων εγγραφών βρίσκονται σε αυτήν την περιοχή.

 ??  ?? Στο α' εξάμηνο του 2018 οι δημόσιες εγγραφές μειώθηκαν κατά 21% σε σχέση με πέρυσι, ωστόσο οι διεθνείς χρηματαγορ­ές συγκέντρωσ­αν αυξημένα έσοδα
94,3 δισ. δολ., τα υψηλότερα σε επίπεδο α' εξαμήνου από το 2015.
Στο α' εξάμηνο του 2018 οι δημόσιες εγγραφές μειώθηκαν κατά 21% σε σχέση με πέρυσι, ωστόσο οι διεθνείς χρηματαγορ­ές συγκέντρωσ­αν αυξημένα έσοδα 94,3 δισ. δολ., τα υψηλότερα σε επίπεδο α' εξαμήνου από το 2015.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece