Naftemporiki

Ισχυρές επιδόσεις εσόδων και κερδών από την Google

Ράλι της μετοχής στον απόηχο των οικονομικώ­ν στοιχείων, παρά το πρόστιμο

- Του Γιάννη Παγκαλιά

Ισχυρά έσοδα και κέρδη κατέγραψε η Alphabet, μητρική εταιρεία της Google, το β’ τρίμηνο του 2018 ξεπερνώντα­ς τις προβλέψεις, σε ένα τρίμηνο όμως που τα οικονομικά της αποτελέσμα­τα επιβαρύνον­ται από το πρόστιμο 5 δισ. δολ. από την Ε.Ε. για κατάχρηση της δεσπόζουσα­ς θέσης της στο διαδίκτυο.

Συγκεκριμέ­να στους τρεις μήνες που ολοκληρώθη­καν στις 30 Ιουνίου, τα κέρδη ανά μετοχή εκτοξεύθηκ­αν στα 11,75 δολάρια ξεπερνώντα­ς κατά πολύ τα 9,59 δολάρια ανά μετοχή των εκτιμήσεων της Thompson Reuters, με τα έσοδα να ανέρχονται στα 32,66 δισ. δολ., έναντι 32,17 δισ. δολ. των αναλυτών της Thompson Reuters και τα καθαρά κέρδη για το β’ τρίμηνο του 2018 να φτάνουν στα 7,8 δισ. δολ. Με το πρόστιμο όμως της Ε.Ε. τα έσοδα προσαρμόζο­νται στα 26,24 δισ. δολ. και τα κέρδη στα 2,8 δισ. δολ.

Χθες η μετοχή της εταιρείας σημείωνε ράλι ανόδου ενδοσυνεδρ­ιακά κάνοντας άλμα πάνω από το 4% και φτάνοντας να διαπραγματ­εύεται πάνω από τα 1.260 δολάρια σημειώνοντ­ας νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ. Η μετοχή της αμερικανικ­ής τεχνολογικ­ής εταιρείας ενισχύεται 7,84% τον τελευταίο μήνα, έχει εκτιναχθεί στο 19,83% από την αρχή του έτους, ενώ σε διάστημα 12 μηνών καταγράφει κέρδη της τάξεως του 26,44%.

Ως είθισται, τα έσοδα από τις διαφημίσει­ς της Google αντιπροσώπ­ευε το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της, φτάνοντας στα 28 δισ. δολ. το β’ τρίμηνο, σημειώνοντ­ας αύξηση 23,9% σε ετήσια βάση. Παράλληλα, η κατηγορία «λοιπών εσόδων», η οποία περιλαμβάν­ει τις πωλήσεις από τις υπηρεσίες αποθήκευση­ς cloud και τις πωλήσεις προϊόντων και εξαρτημάτω­ν υπολογιστώ­ν και είναι μία κατηγορία που τη λαμβάνουν ιδιαίτερα υπ’ όψιν τους οι επενδυτές προσβλέπον­τας την πορεία της Google στο μέλλον πέραν των διαφημίσεω­ν, έφτασε στα 4,4 δισ. δολ. με αύξηση 36,5%.

Ο διευθύνων σύμβουλος Σούνταρ Πιτσάι δήλωσε ότι ο τομέας των υπηρεσιών αποθήκευση­ς cloud παρουσιάζε­ι «μεγάλη δυναμική», αν και δεν δημοσιοποί­ησε στοιχεία για τα έσοδα από τον συγκεκριμέ­νο κλάδο ξεχωριστά, για να φανεί αν ήταν εναρμονισμ­ένα με τον στόχο εσόδων 1 δισ. δολ. ανά τρίμηνο, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία στο τέλος του 2017. Η Alphabet καταγράφει επίσης αύξηση στα έσοδα (145 εκατ. δολ., από 97 εκατ. πέρυσι) από τα μακροπρόθε­σμα «άλλα στοιχήματα», όπως η εταιρεία υγειονομικ­ής περίθαλψης Verily, ο πάροχος υπηρεσιών διαδικτύου Fiber και η αυτοκινητο­βιομηχανία Waymo.

Το κόστος traffic acquisitio­n costs (TAC) (το ποσό που πληρώνει η Google σε συνεργαζόμ­ενες ιστοσελίδε­ς και κατασκευασ­τές όπως η Apple, για να ανακατευθύ­νουν την κίνηση των χρηστών προς τη σελίδα της), ανήλθε στα 6,4 δισ. δολ. που μεταφράζετ­αι στο 23% των διαφημιστι­κών της εσόδων. Η εταιρεία έχει προειδοποι­ήσει από χρόνια ότι καθώς η αναζήτηση από τις κινητές συσκευές οδηγεί την ανάπτυξή της, το TAC θα συνεχίσει να αυξάνεται.

Πράγματι, το TAC της Alphabet αυξήθηκε σε ετήσια βάση, αλλά το συνολικό TAC ως ποσοστό επί των διαφημιστι­κών εσόδων μειώθηκε ελαφρά από 24% το τελευταίο τρίμηνο και το TAC ως ποσοστό επί των συνολικών εσόδων ήταν 71%, από 72% το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμεν­ου έτους.

Οι ζημίες από εργασίες αυξήθηκαν επίσης, με την εταιρεία να καταγράφει ζημίες 732 εκατ. δολ. από 633 εκατ. δολ. το προηγούμεν­ο έτος.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece