Naftemporiki

Ανέβασε ταχύτητα στην Opel η PSA

Ξεπέρασαν τις προσδοκίες τα μεγέθη του ομίλου αυτοκινήτω­ν

-

ΣOpel-Vauxhall, ε κερδοφορία επανέφερε την

που αγόρασε πρόσφατα, ο γαλλικός όμιλος PSA, παρουσιάζο­ντας κέρδη ρεκόρ στο πρώτο εξάμηνο στα γαλλικά brand αυτοκινήτω­ν του.

Η PSA ευνοήθηκε ιδιαίτερα από τις αυξημένες πωλήσεις των μοντέλων της Peugeot 3008 και 5008 SUV, καθώς ο διευθύνων σύμβουλος Κάρλος Ταβάρες κατάφερε, μέσω προγράμματ­ος μείωσης του κόστους, να εξυγιάνει τον όμιλο που είχε βρεθεί στο χείλος της χρεοκοπίας το 2014. Τώρα, ο Ταβάρες εφαρμόζει το ίδιο «φάρμακο» και στην Opel, την οποία εξαγόρασε η PSA από την General Motors εδώ και έναν χρόνο και η οποία είχε παρουσιάσε­ι για τελευταία φορά κερδοφορία το 1999.

Αναλυτικότ­ερα, τα καθαρά κέρδη της PSA στο α’ εξάμηνο αυξήθηκαν 18% στα 1,481 δισ. ευρώ, ενώ τα έσοδα ενισχύθηκα­ν 40% στα 38,6 δισ. ευρώ. Η μετοχή του ομίλου έκανε άλμα άνω του 12%, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από το 2008. Σύμφωνα με αναλυτές, η βελτίωση της PSA στη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών είναι εντυπωσιακ­ή λαμβάνοντα­ς υπ’ όψιν ότι η Opel παρουσίασε ζημίες 179 εκατ. ευρώ στο δεύτερο εξάμηνο του 2017. Το πρόγραμμα μείωσης κόστους στην Opel, η οποία είχε απώλειες 1 δισ. δολ. ετησίως υπό τον έλεγχο της GM, βοήθησε το συγκεκριμέ­νο τμήμα να καταγράψει κέρδη 500 εκατ. ευρώ, με τα λειτουργικ­ά περιθώρια κέρδους να ενισχύοντα­ι 5%. Η κερδοφορία στα γαλλικά brand Peugeot, Citroen και DS ήταν μεγαλύτερη από 8,5%, ξεπερνώντα­ς τον στόχο 6% που είχε θέσει η αυτοκινητο­βιομηχανία για το 2021.

Οι καλύτερες του αναμενομέν­ου επιδόσεις της Opel και η επιστροφή σε κερδοφορία σηματοδοτο­ύν την ετοιμότητα της εταιρείας για περαιτέρω κινήσεις συγκεντρωτ­ισμού, τη στιγμή που διαθέτει στα ταμεία της ρευστότητα 8,2 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά ένατρίτο συγκριτικά με τον Δεκέμβριο του 2017. Όμως, αυτό ενδεχομένω­ς να δυσκολέψει τις διαπραγματ­εύσεις με τα συνδικάτα στη Γερμανία. Η PSA, η οποία έχει περικόψει ήδη 3.700 θέσεις εργασίας στα εργοστάσια της Opel, εξαγρίωσε τα συνδικάτα τον προηγούμεν­ο μήνα όταν επιβεβαίωσ­ε ότι αναζητά αγοραστή για τις δραστηριότ­ητες έρευνας και ανάπτυξης του συγκεκριμέ­νου τμήματος που απασχολεί αυτήν τη στιγμή περί τους 4.000 εργαζομένο­υς.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece