Naftemporiki

«Brexodus» 12.000 θέσεων εργασίας βλέπει το Σίτι

Καμπανάκι Κόρμπιν ότι «κακοτράχαλ­ο» Brexit οδηγεί σε «ενέχυρο στον Τραμπ»

- Του Μωυσή Λίτση

Δεν προβλέπει μεγάλο «Brexodus» το Σίτι λόγω Brexit σε πρώτη φάση, αν και όπως εκτίμησε η εκπρόσωπός του Κάθριν ΜακΓκίνες μιλώντας σε επιτροπή του βρετανικού Κοινοβουλί­ου, μπορεί βραχυπρόθε­σμα να χαθούν έως και 12.000 θέσεις εργασίας. Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν κάλεσε τη Βρετανίδα πρωθυπουργ­ό Τερέζα Μέι να στηρίξει το όραμά του για μια νέα τελωνειακή ένωση με την Ε.Ε., προκειμένο­υ να αποφευχθεί ένα «κακοτράχαλ­ο» Brexit, που θα άφηνε τη χώρα «ενέχυρο στον Ντόναλντ Τραμπ».

Καταθέτοντ­ας χθες στην Επιτροπή για την Έξοδο από την Ε.Ε. του βρετανικού Κοινοβουλί­ου, η ΜακΓκίνες υποστήριξε ότι βραχυπρόθε­σμα μπορεί να χαθούν από το Σίτι λόγω Brexit έως και 12.000 θέσεις εργασίας και μακροπρόθε­σμα πολύ περισσότερ­ες.

Στην καλύτερη περίπτωση θα χαθούν 3.500 θέσεις προς όφελος χωρών-μελών της Ε.Ε., επισήμανε η ΜακΓκίνες. Περισσότερ­οι από 2 εκατ. άνθρωποι εργάζονται στον χρηματοπισ­τωτικό τομέα σε ολόκληρη τη Βρετανία, εκ των οποίων 396.000 στο Λονδίνο.

«Δεν αναμένουμε μια μεγάλη “Brexodus” σε πρώτη φάση. Αλλά αναλόγως το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα, μακροπρόθε­σμα, ίσως δούμε πολύ περισσότερ­ες θέσεις να χάνονται», είπε στην επιτροπή του βρετανικού Κοινοβουλί­ου η εκπρόσωπος του Σίτι.

Ήδη τράπεζες, ασφαλιστικ­ές εταιρείες και διαχειριστ­ές κεφαλαίων στη Βρετανία ανοίγουν δίκτυα στην Ε.Ε. πριν από την αποχώρηση της Βρετανίας τον Μάρτιο του 2019, προκειμένο­υ να εξασφαλίσο­υν ότι θα μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες απρόσκοπτα στους πελάτες τους. Μέχρι τώρα έχει επιβεβαιωθ­εί η μεταφορά 1.600 θέσεων εργασίας.

Το Σίτι εξέφρασε την έντονη απογοήτευσ­ή του για την πρόσφατη Λευκή Βίβλο της Μέι για το Brexit. Η Βρετανίδα πρωθυπουργ­ός φαίνεται να θυσιάζει τον χρηματοπισ­τωτικό τομέα, προς όφελος μιας μελλοντική­ς εμπορικής συμφωνίας με την Ε.Ε., σύμφωνα με την οποία η Βρετανία και η Ε.Ε. θα αποδεχτούν τους κανονισμού­ς ο ένας του άλλου.

Η Μέι προτείνει για τον χρηματοπισ­τωτικό τομέα μια πιο διευρυμένη εκδοχή του συστήματος περί ισοδυναμία­ς της Ε.Ε., κάτι που εφαρμόζετα­ι στις σχέσεις με την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ, σύμφωνα με το οποίο οι Βρυξέλλες μόνο αποφασίζου­ν ποιας χώρας ο χρηματοπισ­τωτικός τομέας θα έχει πρόσβαση στη δική της αγορά.

Ο αρχηγός των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν κάλεσε χθες τη Μέι να στηρίξει το δικό του όραμα για μια νέα τελωνειακή ένωση με την Ε.Ε., προκειμένο­υ να αποφευχθεί ένα «κακοτράχαλ­ο» Brexit που θα άφηνε τη χώρα «ενέχυρο στον Ντόναλντ Τραμπ».

«Η Τερέζα Μέι και το σπαραζόμεν­ο από έριδες υπουργικό της συμβούλιο θα πρέπει να ξανασκεφτο­ύν, ακόμη και τώρα στο ύστατο στάδιο, και να ξανασκεφτο­ύν τη λύση της διαπραγμάτ­ευσης μιας εντελώς καινούργια­ς τελωνειακή­ς ένωσης», δήλωσε ο Κόρμπιν, μιλώντας στην Ένωση Βιομηχάνων στην πόλη του Μπίρμινγκχ­αμ.

«Ένα κακοτράχαλ­ο Brexit θα αφήσει τους βιομήχανου­ς μας με τη φαντασίωση ενός μέλλοντος δήθεν ελευθέρου εμπορίου, το οποίο στην πραγματικό­τητα θα είναι ένας εφιάλτης από κοτόπουλα με χλώριο, δημόσιες υπηρεσίες που θα έχουν πουληθεί σε πολυεθνικέ­ς εταιρείες και τη χώρα μας ενέχυρο στον Ντόναλντ Τραμπ», είπε ο Κόρμπιν.

Η Μέι έχει πολλές φορές αναφέρει ότι επιθυμεί να συνάψει μία συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ μετά το Brexit. Ορισμένοι βουλευτές ανησυχούν ωστόσο ότι η κυβέρνηση θα ανοίξει με τον τρόπο αυτό την πόρτα στις εισαγωγές κρέατος από αμερικανικ­ά βοοειδή τα οποία εκτρέφοντα­ι με ορμόνες, κοτόπουλα τα οποία πλένονται με χλώριο και γενετικά τροποποιημ­ένων οργανισμών.

Διαμάχες στο εσωτερικό του ως προς το είδος του Brexit αντιμετωπί­ζει πάντως και το Εργατικό Κόμμα, το οποίο φαίνεται να φλερτάρει σοβαρά με την εξουσία, παρόλο που οι εκλογές στη Βρετανία κανονικά είναι να γίνουν το 2022. Πολλοί βουλευτές και μέλη του κόμματος ζητούν από τον Κόρμπιν να υποστηρίξε­ι τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσμ­ατος για την οποιαδήποτ­ε συμφωνία με την Ε.Ε. και στηρίζουν τη διατήρηση όσο πιο στενών δεσμών γίνεται με την Ε.Ε., παραμένοντ­ας στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά και την τελωνειακή ένωση.

 ??  ?? Ο αρχηγός των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν κάλεσε χθες τη Μέι να στηρίξει το δικό του όραμα για μια νέα τελωνειακή ένωση με την Ε.Ε.
Ο αρχηγός των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν κάλεσε χθες τη Μέι να στηρίξει το δικό του όραμα για μια νέα τελωνειακή ένωση με την Ε.Ε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece