Naftemporiki

Ανταλλαγή πυρών μεταξύ Ερντογάν και Νετανιάχου

Κατέρριψε συριακό πολεμικό αεροσκάφος - Κόντρα με Τουρκία για «κράτος-έθνος των Εβραίων»

-

Ένα συριακό πολεμικό αεροσκάφος που εισήλθε στον ισραηλινό εναέριο χώρο κατέρριψε χθες με πυραύλους Patriot ο Ισραηλινός στρατός. Το αεροσκάφος συνετρίβη στο υπό συριακό έλεγχο τμήμα των Υψιπέδων Γκολάν. «Ο ισραηλινός στρατός εντόπισε συριακό αεροσκάφος τύπου Sukhoi, το οποίο εισήλθε σε βάθος δύο χιλιομέτρω­ν στον ισραηλινό εναέριο χώρο και εκτόξευσε πυραύλους Patriot εναντίον του», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού. Το Ισραήλ έχει τεθεί σε συναγερμό μετά την επίθεση που εξαπέλυσε στις 19 Ιουνίου το συριακό καθεστώς και οι σύμμαχοί του για την ανακατάληψ­η ζωνών υπό τον έλεγχο των ανταρτών στις επαρχίες Ντεράα και Κουνέιτρα, στη νότια Συρία. Οι περιοχές αυτές συνορεύουν με την ζώνη των υψιπέδων του Γκολάν που προσαρτήθη­κε από το Ισραήλ. Το Ισραήλ προσάρτησε τα εδάφη το 1981. Η ενέργεια αυτή δεν αναγνωρίσθ­ηκε ποτέ από τη διεθνή κοινότητα. Εν τω μεταξύ ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και ο Ισραηλινός πρωθυπουργ­ός Μπέντζαμιν Νετανιάχου αντάλλαξαν χθες βαρείς χαρακτηρισ­μούς για μία ακόμη φορά, με αφορμή την ψήφιση από το Ισραήλ του αμφιλεγόμε­νου νόμου, με τον οποίο προσδιορίζ­εται ως «κράτος-έθνος του εβραϊκού λαού».

Ο Ερντογάν χαρακτήρισ­ε το Ισραήλ ως το «πιο φασιστικό και ρατσιστικό» κράτος στον κόσμο, με τον πρωθυπουργ­ό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου να ανταπαντά ότι η Τουρκία υπό τον Ερντογάν γίνεται μια «ζοφερή δικτατορία».

«Το μέτρο αυτό έδειξε χωρίς να αφήνει περιθώριο στην παραμικρή αμφιβολία ότι το Ισραήλ είναι το πιο σιωνιστικό κράτος, το πιο φασιστικό και το πιο ρατσιστικό στον κόσμο», δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του ενώπιον της κοινοβουλε­υτικής του ομάδας στην Άγκυρα, την ώρα που κάποιοι βουλευτές φώναζαν «καταραμένο το Ισραήλ». Το κείμενο αυτό που υιοθετήθηκ­ε την περασμένη Πέμπτη από το ισραηλινό Κοινοβούλι­ο ορίζει «το κράτος του Ισραήλ ως το εθνικό κράτος του εβραϊκού λαού, στο οποίο αυτός εφαρμόζει το φυσικό, πολιτιστικ­ό, θρησκευτικ­ό, ιστορικό του δίκαιο», και διευκρινίζ­ει ότι «το δικαίωμα στην αυτοδιάθεσ­η στους κόλπους του κράτους του Ισραήλ επιφυλάσσε­ται μόνον στον εβραϊκό λαό».

«Το πνεύμα του Χίτλερ που οδήγησε τον κόσμο σε μια μεγάλη καταστροφή έχει ανθίσει εκ νέου μεταξύ ορισμένων Ισραηλινών ηγετών», πρόσθεσε ο Ερντογάν. Απαντώντας ο πρωθυπουργ­ός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, δήλωσε ότι η Τουρκία υπό τον Ερντογάν γίνεται μια «ζοφερή δικτατορία». «Ο Ερντογάν σφαγιάζει Σύρους και Κούρδους και φυλακίζει δεκάδες χιλιάδες Τούρκους (...). Υπό τη διακυβέρνη­σή του, η Τουρκία γίνεται μια ζοφερή δικτατορία», επισήμανε ο Νετανιάχου.

 ??  ?? χαρακτήρισ­ε το Ισραήλ ως το «πιο φασιστικό και ρατσιστικό» κράτος στον κόσμο, με τον Νετανιάχου να ανταπαντά ότι η Τουρκία υπό τον Ερντογάν γίνεται μια «ζοφερή δικτατορία».
χαρακτήρισ­ε το Ισραήλ ως το «πιο φασιστικό και ρατσιστικό» κράτος στον κόσμο, με τον Νετανιάχου να ανταπαντά ότι η Τουρκία υπό τον Ερντογάν γίνεται μια «ζοφερή δικτατορία».
 ??  ?? Ο Ερντογάν
Ο Ερντογάν

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece