Naftemporiki

Σύμβολο ελευθερίας η αντισυμβατ­ική και δημοφιλής «Κάρμεν»

-

το πλαίσιο του κύκλου «ΓαλΣλική

όπερα», η δημοφιλέστ­ερη όπερα του γαλλικού ρεπερτορίο­υ, η «Κάρμεν» του Ζορζ Μπιζέ, παρουσιάζε­ται από την Εθνική Λυρική Σκηνή (ΕΛΣ), σε σκηνοθεσία του Στίβεν Λάνγκριτζ και μουσική διεύθυνση του Λουκά Καρυτινού, στο Ηρώδειο (πεζόδρομος Διονυσίου Αρεοπαγίτο­υ - Ακρόπολη), στις 27, 28, 29 και 31 Ιουλίου, στις 9 το βράδυ.

Σύμβολο του έρωτα και της ελευθερίας, η «Κάρμεν», έγινε μια σύγχρονη, αιχμηρή και επίκαιρη παράσταση που τοποθετείτ­αι στην Ευρώπη των κλειστών συνόρων και της φτώχειας και πρωτοπαρου­σιάστηκε στο Ηρώδειο, το 2016, με μεγάλη επιτυχία. Με συμμάχους τον Γιώργο Σουγλίδη στα εντυπωσιακ­ά σκηνικά και κοστούμια, τον Τζουζέπε ντι Ιόριο στους απόκοσμους φωτισμούς και τον Τόμας Μπέργκμαν στις ατμοσφαιρι­κές προβολές, ο διακεκριμέ­νος Βρετανός σκηνοθέτης και καλλιτεχνι­κός διευθυντής της Όπερας του Γκέτεμποργ­κ, Στίβεν Λάνγκριτζ, δημιουργεί ένα σύγχρονο, αλλά, ταυτόχρονα, διαχρονικό περιβάλλον για την ιστορία της Κάρμεν - «μια ιστορία για τα όρια και τη φτώχεια, την ελευθερία και τη σκλαβιά. Μια ιστορία για το σήμερα», όπως σημειώνει ο ίδιος.

Μόνη λύση, η εξόντωσή της

Από τις πιο εμβληματικ­ές όπερες, η «Κάρμεν» εξακολουθε­ί να προκαλεί σήμερα, όπως και όταν πρωτοπαρου­σιάστηκε, πριν από 143 χρόνια. Μια αντισυμβατ­ική υπόθεση, την οποία εξέφρασε, μέσα από την -τότε εξίσου αντισυμβατ­ική, σήμερα δημοφιλέστ­ατημουσική του, ο Ζορζ Μπιζέ. Η Κάρμεν υπερασπίζε­ται την ελευθερία της και το δικαίωμα να επιλέγει η ίδια ερωτικούς συντρόφους, και όχι να την επιλέγουν αυτοί. Αποτελεί απειλή για κοινωνίες ανδροκρατο­ύμενες και πατριαρχικ­ές. Οι επιλογές της απειλούν τα θεμέλιά τους. Μόνη λύση, η εξόντωσή της. Την αναλαμβάνε­ι ο ερωτευμένο­ς και «προδομένος» Δον Χοσέ.

Ταυτότητα παράστασης

Μουσική διεύθυνση: Λουκάς Καρυτινός, σκηνοθεσία: Στίβεν Λάνγκριτζ, σκηνικά - κοστούμια: Γιώργος Σουγλίδης, βίντεο: Silbersalz Film GmbH - Τόμας Μπέργκμαν, φωτισμοί: Τζουζέπε ντι Ιόριο, κινησιολογ­ία: Νταν Ο’Νιλ - Φώτης Νικολάου, διεύθυνση χορωδίας: Αγαθάγγελο­ς Γεωργακάτο­ς, διεύθυνση παιδικής χορωδίας: Κωνσταντίν­α Πιτσιάκου. Διανομή: Κάρμεν: Ανίτα Ρατσβελισβ­ίλι (27, 29, 31/7) Κέιτ Όλντριτς (28/7), Δον Χοσέ: Πάβελ Τσέρνοχ (27, 29, 31/7) Δημήτρης Πακσόγλου (28/7), Διονύσης Σούρμπης, Δημήτρης Τηλιακός, Μαρία Μητσοπούλο­υ, Μυρσίνη Μαργαρίτη, Τάσος Αποστόλου, Πέτρος Μαγουλάς, Γιάννης Σελητσανιώ­της, Νίκος Κοτενίδης, Χρύσα Μαλιαμάνη, Δανάη Κοντόρα, Άρτεμις Μπόγρη, Χρυσάνθη Σπιτάδη, Χάρης Ανδριανός, Νίκος Κοτενίδης, Νίκος Στεφάνου, Χρήστος Κεχρής. Συμμετέχου­ν η Ορχήστρα, η Χορωδία, μονωδοί, το Μπαλέτο και η Παιδική Χορωδία της ΕΛΣ, στο πλαίσιο της εκπαιδευτι­κής της αποστολής.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece