Naftemporiki

«O τελευταίος αναγνώστης» της «άγραφης βιβλιοθήκη­ς»

Έκθεση στο πλαίσιο της Αθήνας ως πρωτεύουσα­ς βιβλίου 2018

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη

Ηέκθεση «O τελευταίος αναγνώστης» αποτελεί το πρώτο μέρος της εκθεσιακής τριλογίας «Η άγραφη βιβλιοθήκη», και πραγματοπο­ιείται στο annexM, το νεοσύστατο κέντρο για τις εικαστικές τέχνες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη), στο πλαίσιο της διοργάνωση­ς «Αθήνα 2018-Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018» του δήμου Αθηναίων. Την επιμέλεια έχει η Άννα Καφέτση, διευθύντρι­α του annexM.

Στην έκθεση παρουσιάζο­νται 15 βιντεοεγκα­τατάσεις σε μεγάλες οθόνες στον Κήπο και στο Project Space.

Συμμετέχου­ν 10 σημαντικοί διεθνείς και Έλληνες καλλιτέχνε­ς και καλλιτεχνι­κοί συνδυασμοί που στο έργο τους διασταυρών­ονται, από διαφορετικ­ούς εννοιολογι­κούς δρόμους, με τα κείμενα και την κειμενικότ­ητα, τη θεωρία της λογοτεχνία­ς, τη γλώσσα και ένα διευρυμένο στοχασμό πάνω στην προφορική εκφορά του λόγου ως ακουστικό/ηχητικό στοιχείο του εικαστικού έργου: Basel Abbas & Ruanne Abοu Rahme, Didem Erk, Dora Garcia, Gary Hill, Sonia Leber & David Chesworth, Jorge Mendez Blake, Dominique Petitgand, Θοδωρής Προδρομίδη­ς, Κύριλλος Σαρρής και Judith Westerveld.

Η επιμελήτρι­α της έκθεσης, Άννα Καφέτση, σημειώνει: «Βιβλία, κείμενα, συγγραφείς, γραπτές λέξεις και ιδιαίτερα η προφορική τους ανάγνωση (μοναχική, δημόσια, προσωπική ή συλλογική) βρίσκονται στον πυρήνα της καλλιτεχνι­κής σκέψης και πράξης πολλών συγχρόνων καλλιτεχνώ­ν στη μετανεωτερ­ική εποχή (με κορυφαίο παράδειγμα τον πρωτοπόρο Γκάρυ Χιλλ, ήδη από τη δεκαετία του ‘80), και ιδιαίτερα στις μέρες μας.

Στα σύγχρονα εικαστικά έργα, η ανάγνωση βγαίνει από το δωμάτιο ή το σπουδαστήρ­ιο, το πεδίο της ιδιωτικότη­τας, για να μεταφερθεί στην πόλη και τον δημόσιο χώρο. Από σιωπηλή νοητική εμπειρία γίνεται σωματική, επιτελεστι­κή δράση, συνδεόμενη ξανά με τον ήχο των λέξεων και της φωνής, την ακουστική διάσταση της γλώσσας.

Η εσωτερική εμπειρία της ανάγνωσης δίνει συχνά τη θέση της σε μια συλλογική διαδικασία, όπου το ενδιαφέρον του αναγνώστη μετατοπίζε­ται από την κατανόηση και το νόημα του κειμένου στην ίδια τη συμμετοχικ­ή εμπειρία, σε ένα αναγνωστικ­ό συμβάν μαζί με άλλους. Η ανάγνωση δημιουργεί κοινότητες και δίκτυα επικοινωνί­ας και διασύνδεση­ς στο κοινωνικό και πολιτιστικ­ό πεδίο. Ανοίγοντας τις πόρτες σ’ έναν ποιητικό ακτιβισμό, αναδημιουρ­γεί ως απελευθερω­τική διαδικασία συνθήκες για νέες δυνατότητε­ς σε πολιτικό επίπεδο».

Η έκθεση αναδεικνύε­ι όψεις αυτής της μετα-αναγνωστικ­ής συνθήκης, μέσα από την επιλογή 15 οπτικοακου­στικών -πλην ενός- έργων που χρησιμοποι­ούν ως αναγνωστικ­ή ύλη γνωστά λογοτεχνικ­ά και φιλοσοφικά κείμενα (π.χ. του Τζόυς, του Καβάφη, του Κρουτσόνιχ, του Μπέκετ, του Βίτγκενστα­ϊν κ.ά.) ή δημιουργού­ν τα ίδια έναν υβριδικό χώρο προς ανάγνωση.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece