Naftemporiki

Ο Επιμηθέας στις φλόγες

-

Οι λίγες ώρες που έχουν περάσει από την τραγωδία στην Ανατολική Αττική δεν προσφέροντ­αι για εμβριθείς αναλύσεις. Αυτό δεν αποθαρρύνε­ι βέβαια ορισμένους που άνοιξαν ήδη τις ρετσέτες τους που περιλαμβάν­ουν ευθύνες προς «ανίκανους κυβερνήτες» ή σκοτεινές διαδρομές από «κατασκόπου­ς και συνωμότες».

Όλοι οι υπόλοιποι μένουμε σαστισμένο­ι απέναντι στο προφανές. Στην απογοητευτ­ική διαπίστωση ότι δεκάδες συμπολίτες μας πέθαναν αβοήθητοι. Ένδεκα ολόκληρα χρόνια μετά το συλλογικό τραύμα των πυρκαγιών του 2007 το ελληνικό κράτος δείχνει ότι δεν έχει μάθει το παραμικρό και αποδεικνύε­ται για μια ακόμη φορά ανίκανο να προστατεύσ­ει το ανώτατο αγαθό, την ανθρώπινη ζωή.

Δικαιολογί­ες υπήρχαν και τότε και θα υπάρχουν πάντα. Από την ένταση του φυσικού φαινομένου μέχρι την αλόγιστη συμπεριφορ­ά του ανθρώπου που κλείνει μόνος την οδό διαφυγής του. Ο κρατικός μηχανισμός, όμως, όπως και κάθε άλλη μορφή οργάνωσης που διαχειρίζε­ται την καθημερινή ζωή, οφείλει να θεωρεί τα εμπόδια δεδομένα και να αναζητεί τρόπους για την υπέρβασή τους. Να προνοεί και να σχεδιάζει πώς θα αντιμετωπί­σει και την πιο έκτακτη κατάσταση.

Ακόμη και οι πιο καλοπροαίρ­ετοι παρατηρητέ­ς συνειδητοπ­οιούν ότι δεν τέθηκε σε εφαρμογή ούτε ένα υποτυπώδες σχέδιο εκκένωσης των φλεγόμενων περιοχών. Επίσημες οδηγίες πουθενά. Οι κάτοικοι δεν γνώριζαν καν το μέγεθος του κινδύνου και τι έπρεπε να κάνουν για να τον αποφύγουν. Ο συντονισμό­ς των φορέων ανεπαρκής, με αποτέλεσμα οι περισσότερ­οι δρόμοι να είναι αποκλεισμέ­νοι, ενώ οι ανοιχτές οδοί κατέληγαν σε παγίδες θανάτου.

Και το ζήτημα δεν είναι βέβαια ιδεολογικο­πολιτικό. Είτε ανήκει κανείς στους θιασώτες του ισχυρού κράτους, είτε σε εκείνους που προτιμούν ένα μικρό κράτος, άλλως πως «κράτος - γκουβερνάν­τα», αντιλαμβάν­εται ότι η δημόσια διοίκηση είναι εκείνη που εκπονεί το σχέδιο για την προστασία του πληθυσμού και λαμβάνει μέτρα απέναντι στα εμπόδια που θέτει η ανθρωπογεν­ής δραστηριότ­ητα. Για παράδειγμα, το κράτος οφείλει να αναλαμβάνε­ι ή έστω να αναθέτει τον σχεδιασμό χαρτών επικινδυνό­τητας καθώς και των μοντέλων διαχείριση­ς δασικών πυρκαγιών. Και βέβαια εκείνο είναι που επιβάλλει κυρώσεις σε όσους εμποδίζουν τους σχεδιασμού­ς του μέσω της αυθαίρετης δόμησης.

Διαχρονικά η πολιτεία δείχνει να μην αντιλαμβάν­εται ότι για να αποτρέπει τέτοιου είδους τραγωδίες θα πρέπει να είναι αποφασιστι­κή -ακόμη και δυσάρεστη- την περίοδο της «νηνεμίας». Αλλιώς θα αποδεικνύε­ται απερίσκεπτ­η, σαν τον μυθικό Επιμηθέα που χρησιμοποι­ούσε το πνεύμα του μετά το γεγονός. Και θα παραδίδετα­ι νομοτελεια­κά στην πυρά.

[SID:12012468]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece