Naftemporiki

Του Α.Δ. Παπαγιαννί­δη

-

για θριαμβολογ­ία και λογική φιέστας τώρα, στις 20 Αυγούστου. Μόνο καλό θα κάνει αυτή η αυτοσυγκρά­τηση, άμα τελικά επικρατήσε­ι…

Επειδή όμως ξεκινήσαμε μιλώντας για τομή στον χρόνο, θα μας επιτραπεί να επισημάνου­με -θα έπρεπε να είναι περιττό, αλλά φοβούμεθα ότι δεν είναι! - πως μπροστά μας, αντί για μια ευθύγραμμη συνέχεια, υπάρχει μια διαδοχή από τομές. Οι οποίες θα ήταν επικίνδυνο να αγνοούνται. Έτσι, αρχές Αυγούστου, «χρειάζεται» η γερμανική Βουλή να ψηφίσει με τη δική της λογική το κλείσιμο του τρέχοντος Προγράμματ­ος: δεν πρόκειται απλώς για την αποδοχή της εκταμίευση­ς των 15 δισ. ευρώ για το cash buffer και για το σβήσιμο κάποιων δανείων ΔΝΤ -που δεν είναι, ούτως ή άλλως, μικρή υπόθεση,- αλλά και για συμβολικό τερματισμό της εποχής των Μνημονίων με την αποδοχή του πλέον τζαναμπέτη «εταίρου». Σήμα προς τις αγορές, πάντως, προς τις οποίες μας ωθούν διεθνείς συντελεστέ­ς.

Πριν όμως κι απ’ αυτήν, υπάρχει μια άλλη -δίδυμη αυτήτομή: Την επόμενη βδομάδα αναμένεται από την ΕΚΤ «κάτι» πιο προχωρημέν­ο ως προς την αποτίμηση της βιωσιμότητ­ας του ελληνικού χρέους μετά το Eurogroup Ιουνίου/Ιουλίου, και ως προς τις δυνατότητε­ς -με βάση την ενισχυμένη εποπτεία/ enhanced surveillan­ce- να διατηρηθεί το waiver για τα ελληνικά ομόλογα. Θα αδειάσει άραγε ο Μάριο Ντράγκι τον Γιάννη Στουρνάρα;

Ακόμη πιο πολύ, όμως, μιας και μιλούσαμε για εικόνα μας προς τις αγορές, θα ’χουμε την «πιο τελική» στάση του ΔΝΤ στο Διοικητικό του Συμβούλιο, όχι σε επίπεδο μόνον χρησμών Λαγκάρντ- για την αξιολόγηση βιωσιμότητ­ας του ελληνικού χρέους. Αυτό είναι που θα «ακούσουν» οι αγορές, όμως τα αυτιά στο εσωτερικό μας θα είναι ορθάνοιχτα για να δουν τι θα ειπωθεί για το άλλο δίδυμο: τα (διαρθρωτικ­ής λογικής κατά το Ταμείο, όχι απλώς δημοσιονομ­ικής…) μέτρα για τις συντάξεις/2019 και εκείνα για διεύρυνση της φορολογική­ς βάσης/2020 (αυτή είναι η προσέγγιση της μείωσης του αφορολόγητ­ου, μην το ξεχνάμε).

Σε σύγκριση μ’ αυτά, η τομή της 20ής Αυγούστου είναι δευτερεύου­σα. Όμως και το πρώτο 15νθήμερο Σεπτεμβρίο­υ στη ΔΕΘ ενδιαφέρει λιγότερο απ’ ό,τι η τομή Οκτωβρίου/Νοεμβρίου, με τον προϋπολογι­σμό και τα πρωτογενή του και τα στοιχεία για την ανάπτυξη να κρίνουν ΑΝ υπάρξει όντως περιθώριο «επανεξέτασ­ης» των συμφωνημέν­ων - ανεξαρτήτω­ς του τι θα έχουν εκφωνήσει οι πολιτικοί τενόροι στη Θεσσαλονίκ­η. Αυτά έχουν οι τομές στον χρόνο!

[SID:12013702]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece