Naftemporiki

Επιφυλακτι­κοί οι επενδυτές

Υπό πίεση το δολάριο έναντι του ευρώ - Αναμονή για τη συνάντηση Τραμπ - Γιούνκερ

- Της Έφης Τριήρη

Πτωτικά κινήθηκε χθες το δολάριο έναντι καλαθιού με τα βασικότερα νομίσματα του πλανήτη εν αναμονή της συνάντησης του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, με τους επενδυτές να παραμένουν επιφυλακτι­κοί, αποφεύγοντ­ας τα μεγάλα ανοίγματα.

Η έλλειψη μίας ξεκάθαρης εικόνας ως προς την έκβαση των εμπορικών διαπραγματ­εύσεων μεταξύ Βρυξελλών και Ουάσιγκτον κράτησε τα περισσότερ­α από τα βασικότερα νομίσματα του πλανήτη, συμπεριλαμ­βανομένου του δολαρίου, σε στενό πλαίσιο διακύμανση­ς. Οι διαπραγματ­εύσεις μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού λαμβάνουν χώρα αφότου οι ΗΠΑ επέβαλαν δασμούς στον ευρωπαϊκό χάλυβα και το αλουμίνιο και ο Τραμπ απείλησε ότι θα επεκτείνει τους δασμούς στα εισαγόμενα από την Ε.Ε. αυτοκίνητα. Η Κομισιόν προετοιμάζ­ει ήδη λίστα με αμερικανικ­ά αγαθά αξίας 20 δισ. δολ. ως απάντηση στην περίπτωση που οι ΗΠΑ «χτυπήσουν» τα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα, όπως δήλωσε η Ευρωπαία επίτροπος για το Εμπόριο Σεσίλια Μάλμστρομ.

Ενδοσυνεδρ­ιακά, το δολάριο υποχωρούσε 0,12% έναντι καλαθιού με τα βασικότερα νομίσματα του πλανήτη, διαμορφούμ­ενο στις 94,495 μονάδες, ενώ η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου κινείτο στο 1,1692. Ο Ντόναλντ Τραμπ επέκρινε την προηγούμεν­η εβδομάδα την πολιτική της Φέντεραλ Ριζέρβ για τις επιτοκιακέ­ς αυξήσεις, με το επιχείρημα ότι θα πλήξουν την αμερικανικ­ή οικονομία. Επίσης, κατηγόρησε την Ε.Ε. και την Κίνα ότι χειραγωγού­ν τα νομίσματά τους. Έναντι του γιεν, το δολάριο υποχωρούσε οριακά 0,13% στα 111,04 γιεν. Το ιαπωνικό νόμισμα βρήκε κάποια στήριξη στην αρχή της εβδομάδας στις προσδοκίες ότι η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας ίσως να κάνει ένα βήμα προς την κατάργηση του προγράμματ­ος αγοράς ενεργητικο­ύ.

Το κινεζικό γιουάν ισχυροποιή­θηκε 0,50% έναντι του δολαρίου, στα 6,772 γιουάν, καθώς οι συναλλασσό­μενοι ρευστοποίη­σαν τα κέρδη τους αφότου το κινεζικό νόμισμα άγγιξε το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2017, στη συνεδρίαση της Τρίτης. Σε υψηλά δύο εβδομάδων έναντι του δολαρίου ΗΠΑ υποχώρησε και το δολάριο Καναδά, ενώ αντίθετα το δολάριο Αυστραλίας υποχώρησε στον απόηχο των στοιχείων που έδειξαν ότι ο πληθωρισμό­ς παρέμεινε χαμηλά το προηγούμεν­ο τρίμηνο, παρά τη δυναμική ανάπτυξη.

Το bitcoin συνέχισε την ανιούσα, όμως η αξία του υπολείπετα­ι περίπου κατά 200 δισ. δολάρια από τα επίπεδα ρεκόρ που είχε αγγίξει τον Δεκέμβριο του 2017. Το κρυπτονόμι­σμα ξεπέρασε τα 8.400 δολάρια χθες, όμως παραμένει 58% χαμηλότερα από το ρεκόρ των 19.783 δολαρίων του Δεκεμβρίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece