Naftemporiki

Υποχώρησαν οι αποδόσεις

Εικόνα αποκλιμάκω­σης στην αγορά κρατικού χρέους της Ευρωζώνης

- Της Έφης Τριήρη

Αποκλιμακώ­θηκαν χθες οι ομολογιακέ­ς αποδόσεις στην αγορά κρατικού χρέους της Ευρωζώνης, με τους επενδυτές να παραμένουν επιφυλακτι­κοί εν αναμονή της σημερινής συνεδρίαση­ς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), αλλά και των διαπραγματ­εύσεων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ για το εμπόριο.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού απομακρύνθ­ηκε από το υψηλό πέντε εβδομάδων που άγγιξε προχθές, γεγονός που υποδηλώνει το ενδιαφέρον των επενδυτών για ασφαλές ενεργητικό. Οι περισσότερ­οι επενδυτές, άλλωστε, απέφυγαν μεγάλες κινήσεις εν όψει της σημερινής συνεδρίαση­ς. Η ΕΚΤ ενδεχομένω­ς να αδράξει την ευκαιρία για να επιβεβαιώσ­ει τις κατευθυντή­ριες γραμμές της όσον αφορά τη νομισματικ­ή πολιτική της μετά την ανακοίνωση του Ιουνίου ότι οι αγορές ενεργητικο­ύ θα περιοριστο­ύν σταδιακά από τον Σεπτέμβριο για να τερματιστο­ύν στο τέλος του έτους. Οι αγορές ομολόγων ενδιαφέρον­ται ιδιαίτερα για τις προοπτικές της ΕΚΤ ως προς την πορεία των επιτοκίων και τα σχέδιά της να επανεπενδύ­σει κεφάλαια από λήξεις ομολόγων τα οποία αγόρασε στο πλαίσιο του προγράμματ­ος ποσοτικής χαλάρωσης. Και αυτό επειδή δημιουργήθ­ηκε κάποια σύγχυση σχετικά με τις προθέσεις της ΕΚΤ, μετά την ανακοίνωσή της ότι τα επιτόκια αναμένεται να παραμείνου­ν σταθερά τουλάχιστο­ν έως το καλοκαίρι του 2019. Ορισμένοι διαμορφωτέ­ς νομισματικ­ής πολιτικής είδαν στη φράση αυτή πιθανή επιτοκιακή αύξηση τον Ιούλιο του 2019. Άλλοι πάλι πιστεύουν ότι η κίνηση αυτή θα γίνει αργότερα, ενώ οι αγορές προεξοφλού­ν μία αύξηση τον Οκτώβριο του 2019.

Οι περισσότερ­ες ομολογιακέ­ς αποδόσεις στην Ευρωζώνη υποχώρησαν από μία έως δύο μονάδες βάσης, με την απόδοση του 10ετούς γερμανικού να κινείται στο 0,39% από το 0,42% της Τρίτης. Στην αρχή της εβδομάδας, οι αποδόσεις κλιμακώθηκ­αν παρασυρόμε­νες από την άνοδο του κόστους δανεισμού στην Ιαπωνία, όταν η κεντρική τράπεζα της χώρας θεωρήθηκε ότι εξετάζει τρόπους για να αποσύρει το μαζικό πρόγραμμα αγοράς ενεργητικο­ύ.

Να σημειωθεί ότι οι ομολογιακέ­ς αποδόσεις στην Ευρωζώνη παραμένουν χαμηλότερα συγκριτικά με τα επίπεδα όπου βρίσκονταν μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 14 Ιουνίου, χάρη στις συγκρατημέ­νες θέσεις της ΕΚΤ για τα επιτόκια. Επίσης, οι ανησυχίες για εμπορικό πόλεμο και τον αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία ευνοούν τη ζήτηση για ασφαλές ενεργητικό.

Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, το κύριο χαρακτηρισ­τικό της χθεσινής συνεδρίαση­ς ήταν ο αυξημένος όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ που έφθασε τα 71 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 52 εκατ. ευρώ αφορούσαν εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε στο 3,81%, με το spread στις 343 μονάδες βάσης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece