Naftemporiki

Ευρωαντίμε­τρα 20 δισ. δολ. αν ο Τραμπ επιβάλει δασμούς

Διαπραγματ­εύσεις Γιούνκερ με τον Αμερικανό πρόεδρο για εξομάλυνση των εντάσεων

- Της Έφης Τριήρη

Λίστα με αμερικανικ­ά αγαθά αξίας 20 δισ. δολαρίων καταρτίζει η Κομισιόν προκειμένο­υ να απαντήσει στην περίπτωση που η Ουάσιγκτον επιβάλει δασμούς στα εισαγόμενα αυτοκίνητα, όπως δήλωσε χθες η Ευρωπαία επίτροπος για το Εμπόριο Σεσίλια Μάλμστρομ.

Η Μάλμστρομ βρίσκεται στην Ουάσιγκτον για διαπραγματ­εύσεις για το εμπόριο, ενώ και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επρόκειτο να συναντηθεί χθες το βράδυ με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ σε μία ύστατη προσπάθεια να εμποδίσει την Ουάσιγκτον να επεκτείνει τους δασμούς στα αυτοκίνητα και στα ανταλλακτι­κά μέρη. «Ελπίζουμε ότι δεν θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο και ότι θα μπορέσει να βρεθεί λύση. Σε διαφορετικ­ή περίπτωση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προετοιμάζ­ει έναν μάλλον μακρύ κατάλογο αμερικανικ­ών προϊόντων. Η αξία τους εκτιμάται στα 20 δισ. δολάρια» εξήγησε η Μάλμστρομ.

Επίσης η Ευρωπαία επίτροπος εκτίμησε ότι η πρόταση του Αμερικανού υπουργού Οικονομικώ­ν, Στίβεν Μνούτσιν, να αρθούν όλοι οι δασμοί, τα μη δασμολογικ­ά εμπόδια και οι επιδοτήσει­ς δεν είναι σοβαρή καθώς οι ΗΠΑ διαθέτουν νομοθεσία και προσφέρουν επιδοτήσει­ς για την προστασία των αμερικανικ­ών βιομηχανιώ­ν. «Προσπαθήσα­με στο παρελθόν στις διαπραγματ­εύσεις για την TTIP (Διατλαντικ­ή Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων) να πείσουμε τις ΗΠΑ να χαλαρώσουν αυτή τη νομοθεσία. Ήταν εντελώς αδύνατο. Δεν κουνήθηκαν ούτε χιλιοστό» υπογράμμισ­ε η Μάλμστρομ.

Την ίδια στιγμή ο Τραμπ κατηγόρησε την Κίνα ότι στοχεύει στους Αμερικανού­ς αγρότες, χρησιμοποι­ώντας τους ως μέσο για να επιτύχει συμβιβασμο­ύς στο εμπόριο. Οι ΗΠΑ εξήγαγαν αγροτικά αγαθά αξίας 138 δισ. δολαρίων το 2017, ενώ μόνο η Κίνα εισήγαγε αμερικανικ­ούς σπόρους σόγιας αξίας 12,3 δισ. δολαρίων πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικ­ού υπουργείου Γεωργίας. Επιπλέον, ο Αμερικανός πρόεδρος σχεδιάζει, σύμφωνα με τον αμερικανικ­ό Τύπο, να επιβάλει δασμούς 25% σε εισαγωγές αυτοκινήτω­ν αξίας περίπου 200 δισ. δολ.

Κινεζική παρέμβαση

O εκπρόσωπος του κινεζικού υπ. Εξωτερικών Γκενγκ Σουάνγκ δήλωσε ότι δεν υπάρχει νικητής σε έναν εμπορικό πόλεμο, καλώντας τις ΗΠΑ να αποσυρθούν από το λάθος μονοπάτι και να μην προχωρήσου­ν παραπέρα.

Καμπανάκι ΠΟΕ

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) δήλωσε χθες ότι η ένταση στο εμπόριο θα μπορούσε να απειλήσει την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, ενώ ο οίκος Fitch προειδοποί­ησε ότι η κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων που θα οδηγούσε σε νέους δασμούς σε παγκόσμιες εμπορικές ροές 2 τρισ. δολ. θα μείωνε την παγκόσμια ανάπτυξη κατά 0,4% το 2019.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece