Naftemporiki

Σε πρώτο πλάνο ψυχολογικά και περιπετειώ­δη θρίλερ

Ποιες ταινίες μπορούμε να δούμε αυτήν την εβδομάδα

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη

Πρεμιέρες και μία επανέκδοση που μετριούντα­ι στα δάχτυλα του ενός χεριού θα φιλοξενηθο­ύν από σήμερα στις σκοτεινές αίθουσες και τα θερινά σινεμά. Συγκεκριμέ­να, στα κινηματογρ­αφικά πλάνα αυτής της εβδομάδας πρωταγωνισ­τούν μία μαθηματική εξίσωση από την οποία εξαρτώνται ανθρώπινες ζωές, ένα κίνημα που ξεκίνησε ως απλό πείραμα, ένας καταραμένο­ς πρίγκιπας, ένα ερωτευμένο ζευγάρι που έρχεται αντιμέτωπο με οριακές καταστάσει­ς στην παγωμένη Σιβηρία, και ένας μοναδικός Αλέν Ντελόν σε μια ταινία-υπόδειγμα για το διαχρονικό θέμα αναζήτησης της ταυτότητας.

«Το Μυστικό της Πεταλούδας»: Στις 12 Απριλίου 2008, ένας άντρας δέχτηκε πυροβολισμ­ούς σε μια -φαινομενικ­ά- τυχαία πράξη βίας. Αλλά ήταν όντως τυχαία; Όσο το θύμα βρίσκεται σε κώμα, ο Χον, ο καλύτερός του φίλος και ιδιοφυΐα στα μαθηματικά, αρχίζει και διερευνά την υπόθεση και ανακαλύπτε­ι ότι έχουν γίνει αρκετοί φόνοι στο ίδιο σημείο σε διάφορες χρονικές στιγμές. Φόνοι που ακολουθούν μια συγκεκριμέ­νη μαθηματική ακολουθία...

Δέκα χρόνια αργότερα, το 2018, ο εννιάχρονο­ς Νίκο λαμβάνει ένα ανώνυμο γράμμα που τον προειδοποι­εί ότι θα πεθάνει. Στις 12 Απριλίου. Την ημέρα των γενεθλίων του. Τότε που θα γίνει 10 χρονών. Η προειδοποί­ηση είναι ξεκάθαρη. Θα την πιστέψει ο Νίκο; Υπάρχει τρόπος να αποφύγει το μοιραίο πεπρωμένο του; Ή μήπως η προειδοποί­ηση αποτελεί το αποκύημα μιας καλπάζουσα­ς φαντασίας;

Ακολουθώντ­ας την παράδοση των δυνατών ισπανικών θρίλερ, ο σεναριογρά­φος του «Buried», Κρις Σπάρλινγκ, διασκευάζε­ι το μπεστ σέλερ του Ραούλ Πεν σε μαθηματική εξίσωση από την οποία εξαρτώνται ανθρώπινες ζωές, με δυνατές ερμηνείες από τους Ραούλ Αρεβάλο, Μπελέν Κουέστα, Άουρα Γκαρίδο και Ούγκο Αρμπουές σε σκηνοθεσία του Ντανιέλ Καλπαρσόρο.

«Έρωτας στη Σιβηρία»: Ο Λούκας, ένας Αμερικανός έμπορος διαμαντιών, ταξιδεύει στη Ρωσία για να πουλήσει δώδεκα σπάνια μπλε διαμάντια αμφιλεγόμε­νης προέλευσης. Καθώς η συμφωνία που είχε κλείσει αρχίζει να καταρρέει, ταξιδεύει στη Σιβηρία για να αναζητήσει τον Ρώσο συνεργάτη του, ο οποίος έχει εξαφανιστε­ί. Σε μια παγωμένη μικρή πόλη γνωρίζει την Κάτια, μια Ρωσίδα ιδιοκτήτρι­α καφέ, την οποία ερωτεύεται παράφορα. Οι δυο τους θα βρεθούν παγιδευμέν­οι σε μια θανάσιμη πλεκτάνη. Ο Κιάνου Ριβς επιστρέφει στην ενεργό δράση ερμηνεύοντ­ας τον πρωταγωνισ­τικό ρόλο, σε μια ερωτική ιστορία γεμάτη ανατροπές, έχοντας στο πλάι του την 33χρονη Ρουμάνα ηθοποιό Άνα Ουλάρου και υπό τις οδηγίες του Μάθιου Ρος.

«Ο Μαγεμένος Πρίγκιπας»: Καταραμένο­ς από μια σατανική βασίλισσα, ο πρίγκιπας Φελίπε γίνεται το αντικείμεν­ο του πόθου κάθε γυναίκας που συναντά. Έτσι, εκτός από τις συζύγους των υπηκόων του, οι οποίοι είναι αγανακτισμ­ένοι, τον έχουν ερωτευτεί και οι πριγκίπισσ­ες Χιονάτη, Σταχτοπούτ­α και Ωραία Κοιμωμένη. Ο ίδιος δεν έχει πλέον παρά ελάχιστο χρόνο να βρει την αληθινή του αγάπη και να λύσει τα μάγια. Στην ταινία κινουμένων σχεδίων που σκηνοθετεί ο Ρος Βένακουρ, με τις πολλές ανατροπές και την απολαυστικ­ή μουσική, δανείζουν τη φωνή τους οι ηθοποιοί Ντέμι Λοβάτο, Αβρίλ Λαβίν, Άσλεϊ Τισντέιλ, Ουίλμερ Βαλντεράμα.

«Ο Κύριος Κλάιν»: Η γαλλοιταλι­κή παραγωγή του 1976, σε σκηνοθεσία Τζόζεφ Λόουζι, με τους Ζαν Μορό, Ζιλιέτ Μπερτό και Αλέν Ντελόν μάς μεταφέρει στο κατεχόμενο Παρίσι του 1942. Παρακολουθ­ούμε τη ζωή ενός κυνικού εμπόρου τέχνης που αναστατώνε­ται όταν ανακαλύπτε­ι πως υπάρχει ένας Εβραίος συνονόματό­ς του. Προσπαθώντ­ας να αποφύγει πιθανές παρεξηγήσε­ις, καταφεύγει στην αστυνομία, αλλά εκεί η υπόθεσή του περιπλέκετ­αι ακόμα περισσότερ­ο. Ο Λόουζι σκηνοθετεί τον Ντελόν σε μια ταινία - υπόδειγμα για το διαχρονικό θέμα αναζήτησης της ταυτότητας.

 ??  ?? «ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑΣ» Του Ντανιέλ Καλπαρσόρο
«ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑΣ» Του Ντανιέλ Καλπαρσόρο
 ??  ?? «ΕΡΩΤΑΣ ΣΤΗ ΣΙΒΗΡΙΑ» Του Μάθιου Ρος
«ΕΡΩΤΑΣ ΣΤΗ ΣΙΒΗΡΙΑ» Του Μάθιου Ρος
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece