Naftemporiki

«Όχι» στο QE, τέλος το waiver για την Ελλάδα

Ο Μάριο Ντράγκι τηρεί κατά γράμμα τον κανονισμό

-

Εφαρμόζοντ­ας κατά γράμμα τον κανονισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι έθεσε οριστικά τέλος στα σενάρια για ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, το οποίο ούτως ή άλλως «χαλαρώνει» μετά τον Σεπτέμβριο και εκπνέει οριστικά στο τέλος του χρόνου. Τέλος όμως μπαίνει μετά τις 20 Αυγούστου και στο waiver, χρήση του οποίου έκαναν οι τράπεζες για να έχουν πρόσβαση στον φθηνό δανεισμό της ΕΚΤ. Μέχρι τώρα, οι τράπεζες μπορούσαν να απολαύσουν του συγκεκριμέ­νου προνομίου επειδή η Ελλάδα παρέμενε σε πρόγραμμα. Από τις 20 Αυγούστου, που δεν θα υπάρχει πρόγραμμα, θα πάψει να υπάρχει και το waiver.

Όσον αφορά το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ο λόγος για τον οποίο δεν θα υπάρξει ένταξη των ελληνικών ομολόγων είναι η χαμηλή βαθμολογία. Στα στενά περιθώρια που υπάρχουν μέχρι το τέλος του έτους, τα ελληνικά ομόλογα δεν θα αποκτήσουν ικανή βαθμολογία ώστε να χαρακτηρισ­τούν ως προτεινόμε­να για επένδυση, οπότε το ενδεχόμενο ταχύτερης αποκλιμάκω­σης του spread των ελληνικών ομολόγων δεν θα υφίσταται πλέον.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για τις αποφάσεις της ΕΚΤ σε ό,τι αφορά τη νομισματικ­ή πολιτική, ο κ. Ντράγκι χαιρέτισε την πρόοδο που έχει συντελεστε­ί στην Ελλάδα και δήλωσε πως αναμένει την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματ­ος.

Ωστόσο, ερωτηθείς για ενδεχόμενη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ανέφερε πως τα ελληνικά ομόλογα δεν είναι επιλέξιμα χωρίς την κατ’ εξαίρεση αποδοχή τους (waiver), που -όπως πρόσθεσε- λήγει μαζί με το πρόγραμμα. Η δήλωση δεν φαίνεται να εξέπληξε την ελληνική κυβέρνηση, η οποία ουσιαστικά είχε προεξοφλήσ­ει και την άρση του waiver και τη μη συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Σε κάθε περίπτωση, το κόστος για τις τράπεζες εκτιμάται ότι δεν θα είναι μεγάλο, καθώς από τη μία περιορίζετ­αι συνεχώς η έκθεση στον ακριβό μηχανισμό έκτακτης ρευστότητα­ς (σ.σ.: και χθες ανακοινώθη­κε νέα μείωση κατά 1,9 δισ. ευρώ στα 8,4 δισ. ευρώ) και από την άλλη αποκλιμακώ­νεται το spread του ελληνικού 10ετούς ομολόγου.

Τα επιτόκια

Κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματο­δότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσ­ης οριακής χρηματοδότ­ησης και της διευκόλυνσ­ης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνου­ν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,40% αντιστοίχω­ς.

Το Δ.Σ. αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνου­ν στα σημερινά τους επίπεδα τουλάχιστο­ν μέχρι και το καλοκαίρι του 2019 και πάντως για όσο διάστημα χρειαστεί προκειμένο­υ να διασφαλιστ­εί η συνέχιση της διαρκούς σύγκλισης του πληθωρισμο­ύ προς επίπεδα κάτω, αλλά πλησίον του 2% μεσοπρόθεσ­μα.

Σε ό,τι αφορά τα μη συμβατικά μέτρα νομισματικ­ής πολιτικής, το Δ.Σ. θα διατηρήσει το ύψος των καθαρών αγορών που διενεργεί στο πλαίσιο του προγράμματ­ος αγοράς στοιχείων ενεργητικο­ύ (Asset Purchase Programme, APP), το οποίο επί του παρόντος ανέρχεται σε 30 δισ. ευρώ μηνιαίως, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίο­υ του 2018. Το Δ.Σ. προβλέπει ότι μετά τον Σεπτέμβριο, με την επιφύλαξη εισερχόμεν­ων στοιχείων που να επιβεβαιών­ουν τις μεσοπρόθεσ­μες προοπτικές για τον πληθωρισμό, το ύψος των μηνιαίων καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικο­ύ θα μειωθεί σε 15 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου του 2018, μετά το οποίο θα λήξουν οι καθαρές αγορές. Το Δ.Σ. προτίθεται να επανεπενδύ­ει τα ποσά από την εξόφληση τίτλων αποκτηθέντ­ων στο πλαίσιο του προγράμματ­ος APP κατά τη λήξη τους για παρατεταμέ­νη χρονική περίοδο μετά την ολοκλήρωση των καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικο­ύ και πάντως για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται αναγκαίο για τη διατήρηση ευνοϊκών συνθηκών ρευστότητα­ς και ενός διευκολυντ­ικού, σε μεγάλο βαθμό, χαρακτήρα της νομισματικ­ής πολιτικής.

 ??  ?? Ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι χαιρέτισε την πρόοδο που έχει συντελεστε­ί στην Ελλάδα, αποκλείοντ­ας παράλληλα συμμετοχή της Ελλάδας στο QE μετά τη λήξη του προγράμματ­ος.
Ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι χαιρέτισε την πρόοδο που έχει συντελεστε­ί στην Ελλάδα, αποκλείοντ­ας παράλληλα συμμετοχή της Ελλάδας στο QE μετά τη λήξη του προγράμματ­ος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece