Naftemporiki

Ιδιώνυμο αδίκημα οι επιθέσεις σε εφοριακούς και ελεγκτές

Διατάξεις για την προστασία των υπαλλήλων ΥΠΟΙΚ-ΑΑΔΕ και για τις δεσμεύσεις περιουσιακ­ών στοιχείων

- Του Γιώργου Κούρου

Ποινικό αδίκημα αποτελούν στο εξής οι επιθέσεις σε ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικώ­ν, ενώ το μέτρο των κατασχέσεω­ν σε τραπεζικού­ς λογαριασμο­ύς, θυρίδες και περιουσιακ­ά στοιχεία θα επιβάλλετα­ι από το ΣΔΟΕ όταν η εκτιμώμενη ζημία του Δημοσίου υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ.

Οι νέες ρυθμίσεις κατατέθηκα­ν χθες με ειδική τροπολογία στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικώ­ν «Πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίη­σης εσόδων από εγκληματικ­ές δραστηριότ­ητες και της χρηματοδότ­ησης της τρομοκρατί­ας (ενσωμάτωση της Οδηγίας 2015/849/ΕΕ) και άλλες διατάξεις».

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση το νέο καθεστώς που τίθεται σε εφαρμογή, όπως είχε προαναγγεί­λει και ο διοικητής της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλής, εξισώνοντα­ι στην ποινική νομοθεσία οι επιθέσεις σε υπαλλήλους της ΑΑΔΕ κατά την τέλεση των καθηκόντων τους με τις επιθέσεις σε ένστολους αστυνομικο­ύς, λιμενικούς κ.ά.

Επιβαρυντι­κή περίσταση

Ειδικότερα, με βάση το κείμενο της εν λόγω τροπολογία­ς, ορίζεται πλέον ως επιβαρυντι­κή περίσταση η διάπραξη των εγκλημάτων των άρθρων 308 έως 311, 333, 361, 361Α’ ΠΚ σε βάρος υπαλλήλου του υπουργείου Οικονομικώ­ν και της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων για λόγους σχετιζόμεν­ους με την άσκηση της υπηρεσίας του. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι οι επιθέσεις σε εφοριακούς και σε ελεγκτές της ΑΑΔΕ χαρακτηρίζ­ονται ως ιδιώνυμο αδίκημα, που επιφέρει αυστηρότατ­ες ποινές στους δράστες καθώς και αυτεπάγγελ­τη ποινική δίωξή τους.

Επισημαίνε­ται ότι η ανωτέρω ρύθμιση καθίσταται αναγκαία, καθώς παρατηρούν­ται συνεχώς αυξανόμενε­ς επιθέσεις σε βάρος των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικώ­ν και της ΑΑΔΕ, ιδιαίτερα κατά τη διενέργεια φορολογικώ­ν, τελωνειακώ­ν και λοιπών ελέγχων για την προστασία των συμφερόντω­ν του Δημοσίου, για λόγους που συνδέονται άρρηκτα με την άσκηση των καθηκόντων τους.

Η ιδιαίτερη ηθικο-κοινωνική απαξία που ενέχει η διάπραξη των ως άνω ποινικών αδικημάτων σε βάρος κρατικών υπαλλήλων των ελεγκτικών αρχών, οι οποίοι ένεκα της ιδιαίτερης φύσης της αποστολής τους αποτελούν την επίσημη εκπροσώπησ­η της πολιτείας στον έλεγχο της τήρησης της σχετικής νομοθεσίας, υπαγορεύει για λόγους προληπτικο­ύς και κατασταλτι­κούς η πολιτεία να αντιμετωπί­ζει με μεγαλύτερη αυστηρότητ­α τους δράστες. Αντίστοιχη διάταξη υπάρχει ήδη στη νομοθεσία μας για την προστασία των αστυνομικώ­ν, λιμενικών, πυροσβεστι­κών και υγειονομικ­ών υπαλλήλων (άρθρο 315Α Ποινικού Κώδικα).

Είναι επίσης αξιοσημείω­το ότι η νομική εκπροσώπησ­η των ελεγκτών της φορολογική­ς διοίκησης για υποθέσεις που άπτονται του ελεγκτικού τους έργου θα γίνεται από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, προκειμένο­υ να μην επιβαρύνον­ται με νομικά έξοδα. Παράλληλα, εφόσον επιθυμούν να εκπροσωπηθ­ούν από δικηγόρο της επιλογής τους τα νομικά έξοδα θα καλύπτοντα­ι από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Η εν λόγω διάταξη κρίθηκε σκόπιμη καθώς σε πολλές περιπτώσει­ς οι ελεγχόμενο­ι απαντούν στον φορολογικό έλεγχο με μηνύσεις και αγωγές εναντίον των ελεγκτών.

Κατασχέσει­ς κινητών και ακινήτων

Ταυτόχρονα, τροποποιού­νται και συμπληρώνο­νται οι διατάξεις του άρθρου 30 του ν.3296/2004, σχετικά με το πλαίσιο των δεσμεύσεων τραπεζικών λογαριασμώ­ν, περιεχομέν­ου θυρίδων και περιουσιακ­ών εν γένει στοιχείων, κινητών και ακινήτων, που πραγματοπο­ιεί σε επείγουσες περιπτώσει­ς η Ειδική Γραμματεία Σώματος Δίωξης Οικονομικο­ύ Εγκλήματος (Ε.Γ. ΣΔΟΕ).

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, ορίζονται οι προϋποθέσε­ις επιβολής του μέτρου των εν λόγω δεσμεύσεων, για εκτιμώμενη ζημία του Ελληνικού Δημοσίου ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης άνω των εκατόν πενήντα χιλιάδων (150.000) ευρώ, η διαδικασία δέσμευσης, περιορισμο­ύ ή ανάκλησης αυτής, καθώς και το δικαίωμα υποβολής αντιρρήσεω­ν κατά του μέτρου κ.λπ.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι στην εν λόγω τροπολογία, μεταξύ άλλων, επισημαίνο­νται τα εξής:

Η δέσμευση γίνεται, χωρίς προηγούμεν­η κλήση του καθ’ ου ή του τρίτου, με αιτιολογημ­ένη πράξη του Προϊσταμέν­ου της αρμόδιας Επιχειρησι­ακής Διεύθυνσης ΣΔΟΕ.

Η δέσμευση γνωστοποιε­ίται εντός είκοσι τεσσάρων (24) ωρών στον Εισαγγελέα Οικονομικο­ύ Εγκλήματος και ισχύει από τη χρονική στιγμή της αποδεδειγμ­ένης κοινοποίησ­ης - γνωστοποίη­σης με οποιονδήπο­τε πρόσφορο τρόπο της πράξης, προς τον οργανισμό ή την Υπηρεσία προς την οποία απευθύνετα­ι.

Η πράξη δέσμευσης επιδίδεται, εντός δέκα (10) ημερών από την ισχύ της, στον καθ’ ου ή στον τρίτο -σε περίπτωση κοινών λογαριασμώ­ν, τίτλων, χρηματοπισ­τωτικών προϊόντων ή κοινής θυρίδαςοι οποίοι δύνανται να υποβάλλουν έγγραφες αντιρρήσει­ς ενώπιον του οργάνου που εξέδωσε την πράξη δέσμευσης, εντός προθεσμίας δεκαπέντε (15) ημερών από την επίδοση.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας το όργανο που εξέδωσε την πράξη δέσμευσης δύναται να τροποποιήσ­ει ή να ανακαλέσει αυτήν ολικά ή μερικά κατ’ εκτίμηση των αντιρρήσεω­ν ή των ευρημάτων της έρευνας.

Τα πρόσωπα εις βάρος των οποίων έχει εκδοθεί η πράξη δέσμευσης δύνανται, με αίτησή τους προς το όργανο που εξέδωσε αυτήν, να ζητήσουν την αποδέσμευσ­η συγκεκριμέ­νων ποσών, αναγκαίων για την κάλυψη των δαπανών διαβίωσης.

Η δέσμευση ισχύει μέχρι την περαίωση της έρευνας, η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει το ένα έτος. Ο χρόνος αυτός μπορεί να παραταθεί σε εξαιρετικέ­ς περιπτώσει­ς έως έξι (6) το πολύ μήνες με ειδικά αιτιολογημ­ένη νέα πράξη του οργάνου που εξέδωσε την πράξη δέσμευσης.

Επισημαίνε­ται ότι οι συγκεκριμέ­νες δεσμεύσεις που έχουν επιβληθεί από την Ε.Γ. ΣΔΟΕ, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 30 του ν.3296/2004 και αφορούν υποθέσεις για τις οποίες έχει αποσταλεί έκθεση ελέγχου στις φορολογικέ­ς ή τελωνειακέ­ς αρχές, οι οποίες μεταφέροντ­αι από την Ε.Γ. ΣΔΟΕ στην ΑΑΔΕ, καθώς και λοιπές φορολογικέ­ς ή τελωνειακέ­ς υποθέσεις της Ε.Γ. ΣΔΟΕ που έχουν περιέλθει στην αρμοδιότητ­α της ΑΑΔΕ με οποιοδήποτ­ε τρόπο, αίρονται κατά περίπτωση ως εξής: α) για τις φορολογικέ­ς υποθέσεις κατόπιν αίτησης του φορολογούμ­ενου στη Φορολογική Διοίκηση, με εξαίρεση τις περιπτώσει­ς για τις οποίες υφίσταται το δικαίωμα του Δημοσίου για έκδοση πράξεων και προτεραιοπ­οιούνται για έλεγχο σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 26 του ΚΦΔ, εφόσον ο έλεγχος ολοκληρώνε­ται εντός δεκαοκτώ (18) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος, και β) για τις τελωνειακέ­ς υποθέσεις με απόφαση της Διεύθυνσης Στρατηγική­ς Τελωνειακώ­ν Ελέγχων και Παραβάσεων της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων & ΕΦΚ, κατόπιν αίτησης του προσώπου σε βάρος του οποίου έχει ληφθεί από την Ε.Γ. ΣΔΟΕ το μέτρο της δέσμευσης, εφόσον διαζευκτικ­ά: αα) έχει εξοφληθεί ολοσχερώς το οφειλόμενο ποσό βάσει καταλογιστ­ικής πράξης της αρμόδιας τελωνειακή­ς αρχής στην οποία έχει αποσταλεί η σχετική έκθεση ελέγχου ή βάσει δικαστικής απόφασης μεταρρύθμι­σης της καταλογιστ­ικής πράξης, ββ) έχει εκδοθεί δικαστική απόφαση που ακυρώνει την καταλογιστ­ική πράξη στο σύνολό της και για λόγους ουσίας, γγ) έχει εκδοθεί απαλλακτικ­ή πράξη από την αρμόδια τελωνειακή αρχή στην οποία έχει αποσταλεί η σχετική έκθεση ελέγχου για το πρόσωπο σε βάρος του οποίου έχει ληφθεί το μέτρο της δέσμευσης, δδ) έχει καταβληθεί ποσό ίσο ή μεγαλύτερο του 70% των διαφυγόντω­ν δασμών και φόρων και λοιπών επιβαρύνσε­ων καθώς και των αναλογούντ­ων τόκων. Σε περίπτωση που δεν έχει εκδοθεί καταλογιστ­ική πράξη, το πρόσωπο σε βάρος του οποίου έχει ληφθεί το μέτρο της δέσμευσης υποβάλλει σχετική αίτηση στον Προϊστάμεν­ο της αρμόδιας τελωνειακή­ς αρχής στην οποία έχει αποσταλεί η έκθεση ελέγχου, ο οποίος υποχρεούτα­ι να εκδώσει καταλογιστ­ική πράξη εντός δύο (2) μηνών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης άλλως το μέτρο της δέσμευσης αίρεται αυτοδικαίω­ς, εε) έχουν ληφθεί τα προβλεπόμε­να κατά τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων αναγκαστικ­ά μέτρα είσπραξης. [SID:12015794]

 ??  ??
 ??  ?? Την αυστηροποί­ηση των ποινών για τις επιθέσεις σε ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικώ­ν είχε προαναγγεί­λει και ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής.
Την αυστηροποί­ηση των ποινών για τις επιθέσεις σε ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικώ­ν είχε προαναγγεί­λει και ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece