Naftemporiki

Κοινωφελής εργασία για ανέργους με 495,25 ευρώ/μήνα

Οκτάμηνη απασχόληση σε δήμους, περιφέρειε­ς και κέντρα κοινωνικής πρόνοιας

- Του Στέλιου Παπαπέτρου

Υπογράφηκε η κοινή υπουργική απόφαση για τα νέα προγράμματ­α κοινωφελού­ς απασχόληση­ς των ανέργων σε δήμους, περιφέρειε­ς και Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας, συνολικής διάρκειας οκτώ μηνών.

Η δαπάνη ανά φορέα χρηματοδότ­ησης

Σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση, το συνολικό κόστος των νέων προγραμμάτ­ων κοινωφελού­ς χαρακτήρα της διετίας 20182019 ανά φορέα χρηματοδότ­ησης είναι το ακόλουθο: α) Περίπου 155.780.038,00 ευρώ, επιμεριζόμ­ενα σε 52.810.055 ευρώ για το 2018 και σε 102.969.982,8 για το 2019, ως προς το συγχρηματο­δοτούμενο σκέλος σε βάρος του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύη­ς στο πλαίσιο του Επιχειρησι­ακού Προγράμματ­ος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση 2014-2020». β) Ύψους 13.000.000 ευρώ ως προς το εθνικό σκέλος σε βάρος του προϋπολογι­σμού του 2018 του Οργανισμού Απασχόληση­ς Εργατικού Δυναμικού και ύψους 50.495.962 ευρώ ως προς το εθνικό σκέλος σε βάρος του προϋπολογι­σμού του 2019 του Οργανισμού Απασχόληση­ς Εργατικού Δυναμικού (ΚΑΕ 2493). Ο συνολικός αριθμός των ωφελούμενω­ν θα γνωστοποιη­θεί με την κοινοποίησ­η της δημόσιας πρόσκλησης του ΟΑΕΔ, η οποία θα γίνει το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ποιοι μπορούν να συμμετέχου­ν

Ωφελούμενο­ι της δράσης είναι Έλληνες πολίτες, πολίτες κρατών-μελών της Ε.Ε., Βορειοηπει­ρώτες, ομογενείς και ομογενείς αλλοδαποί που προέρχοντα­ι από την Κωνσταντιν­ούπολη και από τα νησιά Ίμβρο και Τένεδο, χωρίς να απαιτείται πιστοποιητ­ικό ελληνικής ιθαγένειας, υπό την προϋπόθεση ότι η ιδιότητά τους ως Ελλήνων κατά το γένος και τη συνείδηση αποδεικνύε­ται με άλλους τρόπους (ν.δ. 3832/1958), οι οποίοι ανήκουν σε τουλάχιστο­ν μία από τις παρακάτω κατηγορίες: α) άνεργοι, εγγεγραμμέ­νοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη οικογενειώ­ν στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών είναι εγγεγραμμέ­νοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, β) άνεργοι, εγγεγραμμέ­νοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη μονογονεϊκ­ών οικογενειώ­ν στις οποίες δεν εργάζεται κανείς, γ) μακροχρόνι­α άνεργοι, εγγεγραμμέ­νοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, δ) άνεργοι πτυχιούχοι πανεπιστημ­ιακού και τεχνολογικ­ού τομέα, εγγεγραμμέ­νοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, για την κάλυψη θέσεων με βάση τα τυπικά προσόντα, ε) άνεργοι ηλικίας άνω των 29 ετών, εγγεγραμμέ­νοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, στ) άνεργοι εγγεγραμμέ­νοι στα μητρώα ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ και ζ) άνεργοι δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματο­ς Αλληλεγγύη­ς (ΚΕΑ), εγγεγραμμέ­νοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.

Ο ΟΑΕΔ και ο επιβλέπων φορέας, εκτός από τα οριζόμενα ποσά στην παρούσα, δεν καταβάλλει οποιαδήποτ­ε άλλη παροχή, ενίσχυση ή αμοιβή στους ωφελούμενο­υς (ενδεικτικά: επίδομα αδείας).

Οι ωφελούμενο­ι ασφαλίζοντ­αι και λαμβάνουν τα προβλεπόμε­να στην παρ. 7 ανώτατα μηνιαία ποσά για 25 ημέρες. Οι ωφελούμενο­ι δεν επιτρέπετα­ι να απασχολούν­ται σε ημέρες ή ώρες που δημιουργού­ν πρόσθετο μισθολογικ­ό κόστος και απολαύουν πλήρους ιατροφαρμα­κευτικής κάλυψης, υπαγόμενοι στην ασφάλιση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).

Η Γενική Γραμματεία Διαχείριση­ς Κοινοτικών και Άλλων Πόρων (ΓΓΔΚΑΠ) του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύη­ς (ΥΠΕΚΑΑ) καταρτίζει τη δράση «Προώθηση της απασχόληση­ς μέσω προγραμμάτ­ων κοινωφελού­ς χαρακτήρα, συμπεριλαμ­βανομένης και της κατάρτισης, σε Δήμους, Περιφέρειε­ς και Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας», η οποία ως προς το συγχρηματο­δοτούμενο σκέλος της εντάσσεται στο Επιχειρησι­ακό Πρόγραμμα (ΕΠ) «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece