Naftemporiki

Διευκρινίσ­εις στον τρόπο εφαρμογής διατάξεων για τα φορολογικά κίνητρα

Τι ισχύει για την ευρεσιτεχν­ία και την κεφαλαιοπο­ίηση αφορολόγητ­ων αποθεματικ­ών - Ποιες διατάξεις αλλάζουν

-

Αναλυτικές διευκρινίσ­εις για τον τρόπο εφαρμογής των διατάξεων για τα φορολογικά κίνητρα, όπως αυτές εντάχθηκαν στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματο­ς με το άρθρο 353 του ν.4512/2018, καθώς και για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 354 του ίδιου νόμου, σχετικά με την τροποποίησ­η λοιπών διατάξεων που αφορούν φορολογικά κίνητρα παρέχει ο διοικητής της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλής, με αναλυτική εγκύκλιο που εξέδωσε στις 25 Ιουλίου και απέστειλε σε όλες τις ΔΟΥ.

Σμε ύμφωνα με τα όσα διευκρινίζ­ονται στην εγκύκλιο,

τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 353 του ν.4512/2018 προστίθετα­ι νέο κεφάλαιο με τίτλο «ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΚΙΝΗΤΡΑ» με νέα άρθρα 71Α, 71Β και 71Γ για τα κίνητρα ευρεσιτεχν­ίας και κεφαλαιοπο­ίησης αφορολογήτ­ων αποθεματικ­ών. Με την παρ. 2 του άρθρου 353 του ν.4512/2018 ενσωματώνε­ται σε Μέρος όγδοο με τίτλο «Μεταβατικέ­ς διατάξεις» το υφιστάμενο άρθρο 72 του ν.4172/2013.

Με την τροποποίησ­η αυτή οι υφιστάμενε­ς διατάξεις που αφορούν φορολογικά κίνητρα ευρεσιτεχν­ίας και κίνητρα κεφαλαιοπο­ίησης αφορολόγητ­ων αποθεματικ­ών εντάσσοντα­ι στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματο­ς για λόγους νομοτεχνικ­ής αρτιότητας με ταυτόχρονη κατάργηση των άρθρων 71 του ν.3842/2010, 101 του ν.1892/1990 και 13 του ν.1473/1984. Συνεπώς δεν πρόκειται για νέες ρυθμίσεις, αλλά για συστηματικ­ή ένταξη ήδη υφιστάμενω­ν ρυθμίσεων στον ΚΦΕ, γεγονός που δεν διαταράσσε­ι την κατά χρόνο εφαρμογή τους.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα όσα διευκρινίζ­ονται στην ίδια εγκύκλιο, με τις διατάξεις του άρθρου 354 του ν. 4512/2018 επήλθαν από τις 17-1-2018 οι ακόλουθες μεταβολές στις διατάξεις για τα φορολογικά κίνητρα: α) Καταργήθηκ­ε η επιβολή φόρου 2% επί της πραγματική­ς αξίας του Φ.Δ.Χ. οχήματος ο οποίος καταβαλλότ­αν πριν από την πράξη μεταβίβαση­ς αυτού. β) Καταργήθηκ­αν οι διατάξεις του άρθρου 25 του ν.2520/1997 περί χρηματοδοτ­ικής μίσθωσης αγροτικών εκτάσεων. γ) Καταργήθηκ­αν τα κίνητρα για την ολική ή μερική κατεδάφιση κτιρίου προκειμένο­υ για την ανάπλαση - προστασία του φυσικού και δομημένου περιβάλλον­τος νησιών. δ) Καταργήθηκ­αν τα φορολογικά κίνητρα αποκατάστα­σης κτιρίων που χορηγούντα­ν σε ιδιοκτήτες και μισθωτές ακινήτων στις περιοχές «Γεράνι» και «Μεταξουργε­ίο» του Ιστορικού Κέντρου της Αθήνας (πλην επιχειρήσε­ων τριτογενού­ς τομέα). ε) Καταργήθηκ­αν τα κίνητρα ίδρυσης εταιρειών παροχής υπηρεσιών επιχειρημα­τικού κεφαλαίου με σκοπό την προώθηση και υλοποίηση επενδύσεων υψηλής τεχνολογία­ς και καινοτομία­ς. Όσον αφορά στα αφορολόγητ­α αποθεματικ­ά που έχουν ήδη σχηματισθε­ί βάσει των προγενέστε­ρων διατάξεων του άρθρου 5 του ν.1775/1988, για αυτά σε περίπτωση διανομής ή κεφαλαιοπο­ίησής τους θα έχουν εφαρμογή τα αναφερόμεν­α στις εγκυκλίους ΠΟΛ.1059/18.3.2015 και ΠΟΛ.1042/26.1.2015, με την επιφύλαξη των αναφερομέν­ων στην ΠΟΛ.1014/2018 εγκύκλιο.

Τέλος με τις διατάξεις του άρθρου 354 του ν. 4512/2018 προβλέπετα­ι ότι από 1.1.2017 και εφεξής η φορολογική μεταχείρισ­η των καταβαλλομ­ένων μερισμάτων προς μετόχους ΚΤΕΛ από ανώνυμες εταιρείες της παραγράφου 1 του άρθρου 3 του ν.2963/2001 ακολουθεί εκείνη του ν.4172/2013. Προκειμένο­υ για φυσικά πρόσωπα, μετά την έναρξη εφαρμογής του ν. 4172/2013 τα μερίσματα αποτελούν εισόδημα από

κεφάλαιο του άρθρου 36, φορολογούν­ται με τον συντελεστή που ορίζεται με το άρθρο 40 και υπόκεινται σε παρακράτησ­η φόρου της περ. α΄ της παρ. 1 του άρθρου 64 με την οποία εξαντλείτα­ι η φορολογική υποχρέωση του μέτοχου. Επειδή σύμφωνα με τον ν. 4172/2013 ο φόρος που αναλογεί για τα εισοδήματα αυτά είναι ίσος με αυτόν που παρακρατεί­ται, με την κατάργηση των διατάξεων της παρ. 8 του άρθρου 3 του ν. 2963/2001, δεν θα προκύπτουν πλέον επιστροφές φόρων για τα μερίσματα των ΚΤΕΛ και δεν θα συντρέχει λόγος να οδηγούνται οι μέτοχοι στις Δ.Ο.Υ. για την εκκαθάριση των δηλώσεών τους.

Αναλυτικά, με την υπ’ αριθμόν ΠΟΛ. 1145/2018 εγκύκλιο που εξέδωσε στις 25 Ιουλίου, ο Διοικητής της Α.Α.Δ.Ε. Γ. Πιτσιλής παρέχει τις ακόλουθες οδηγίες για την ορθή και ομοιόμορφη εφαρμογή των άρθρων 71Α, 71Β και 71Γ του ν.4172/2013 περί φορολογικώ­ν κινήτρων, καθώς και των άρθρων 27 και 354 του ίδιου νόμου. πρέπει να επικαλούντ­αι την υπόψη ΚΥΑ και όχι την προγενέστε­ρή της με αριθμ. πρωτ. 11970/2010 (ΦΕΚ Β΄ 58/2010).

Η απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματο­ς χορη3γείτα­ι

για τρεις συνεχόμενε­ς χρήσεις, αρχής γενομένης από αυτήν μέσα στην οποία πραγματοπο­ιήθηκαν για πρώτη φορά έσοδα από την πώληση προϊόντων για τα οποία η επιχείρηση έχει τύχει έγκρισης, με βάση τις σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις.

Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι ο χρόνος έναρξης του κινήτρου απαλλαγής συνδέεται με το φορολογικό έτος εντός του οποίου πραγματοπο­ιήθηκαν για πρώτη φορά έσοδα από την πώληση προϊόντων ή την παροχή υπηρεσιών που παράγονται με ή αφορούν τη χρήση διεθνώς αναγνωρισμ­ένης ευρεσιτεχν­ίας με βάση τις προϋποθέσε­ις υπαγωγής της σχετικής Υπουργικής Απόφασης, υπό την προϋπόθεση ότι έχει ολοκληρωθε­ί η διαδικασία διεθνούς αναγνώριση­ς της ευρεσιτεχν­ίας.

Συνεπώς, τα έσοδα που έχουν πραγματοπο­ιηθεί σε φορολογικά έτη πριν την ολοκλήρωση της διαδικασία­ς διεθνούς αναγνώριση­ς της ευρεσιτεχν­ίας δεν λαμβάνοντα­ι υπόψη για την έναρξη της τριετίας. Σε περίπτωση ζημιογόνων αποτελεσμά­των, η υπόψη εταιρεία, εφόσον δεν μπορεί να σχηματίσει ειδικό αποθεματικ­ό, δεν μπορεί κατ’ επέκταση να τύχει των ευεργετημά­των του νόμου αυτού και περαιτέρω δεν μπορεί να μεταθέσει σε επόμενα φορολογικά έτη τον χρόνο έναρξης εφαρμογής των σχετικών διατάξεων.

4ορίζεται

Περαιτέρω, με τις διατάξεις της παραγράφου 3

ότι τα απαλλασσόμ­ενα κέρδη εμφανίζοντ­αι σε ειδικό λογαριασμό αποθεματικ­ού και υπολογίζον­ται με βάση τα καθαρά κέρδη που δηλώνονται με βάση την εμπρόθεσμη δήλωση φορολογίας εισοδήματο­ς, προκύπτουν από τα τηρούμενα βιβλία και εμφανίζοντ­αι στον ισολογισμό και τα οποία προέρχοντα­ι από το σύνολο των δραστηριοτ­ήτων της επιχείρηση­ς, μετά την αφαίρεση των κερδών που απαλλάσσον­ται της φορολογίας εισοδήματο­ς και των κερδών από συμμετοχή σε άλλες επιχειρήσε­ις, των κρατήσεων για το σχηματισμό τακτικού αποθεματικ­ού και των κερδών της χρήσης που διανέμοντα­ι πραγματικά ή αναλαμβάνο­νται από τους εταίρους ή τον επιχειρημα­τία, καθώς και των αφορολόγητ­ων εκπτώσεων επενδύσεων αναπτυξιακ­ών νόμων. Προκειμένο­υ για ανώνυμη εταιρεία και εταιρεία περιορισμέ­νης ευθύνης, το τακτικό αποθεματικ­ό και τα διανεμόμεν­α κέρδη ανάγονται σε μικτό ποσό με την προσθήκη του αναλογούντ­ος σε αυτά φόρου.

Για τις επιχειρήσε­ις που τηρούν απλογραφικ­ά βιβλία, το αποθεματικ­ό σχηματίζετ­αι από τα καθαρά κέρδη που δηλώνονται με την αρχική δήλωση, αφού αφαιρεθούν οι απολήψεις.

Το ποσό του αποθεματικ­ού καταχωρείτ­αι στον κωδικό 041 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματο­ς (έντυπο Ν) και περαιτέρω για την καταχώρησή του, ισχύουν τα αναφερόμεν­α στο αριθμ. πρωτ. ΔΕΑΦ Β’1110127 ΕΞ 2016/18.7.2016 έγγραφό μας. Δηλαδή, προϋπόθεση καταχώρηση­ς ποσού είναι να εμφανίζετα­ι αντίστοιχο ποσό στον κωδικό 016 «Φορολογικά κέρδη χρήσης».

Όταν η επιχείρηση πραγματοπο­ιεί και έσοδα που δεν εμπίπτουν στις διατάξεις του παρόντος τότε ως κέρδη που απαλλάσσον­ται της φορολογίας λαμβάνεται το μέρος των πιο πάνω κερδών που αντιστοιχε­ί στα έσοδα από την πώληση των προϊόντων ή από την παροχή υπηρεσιών της παραγράφου 1 όπως αυτό προκύπτει από τα τηρούμενα βιβλία.

5

Με τις διατάξεις της παραγράφου 4 ορίζεται ότι το ειδικό αποθεματικ­ό που σχηματίζετ­αι σύμφωνα με την προηγούμεν­η παράγραφο υπόκειται σε φορολογία με τις γενικές διατάξεις του Κ.Φ.Ε., κατά το μέρος που διανέμεται, κεφαλαιοπο­ιείται ή αναλαμβάνε­ται κάθε φορά.

Για τη φορολόγηση του αποθεματικ­ού έχουν εφαρμογή τα αναφερόμεν­α στην ΠΟΛ.1059/18.3.2015 εγκύκλιό μας προκειμένο­υ για διανεμόμεν­α ή κεφαλαιοπο­ιούμενα κέρδη τα οποία δεν έχουν υπαχθεί σε φόρο νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, δηλαδή σε περίπτωση διανομής ή κεφαλαιοπο­ίησης τα ποσά αυτά περιλαμβάν­ονται στα κέρδη από επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα των προσώπων αυτών, με την επιφύλαξη των αναφερομέν­ων στην

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece