Naftemporiki

Κίνητρα ευρεσιτεχν­ίας

-

Με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του νέου άρ1θρου

71Α του ν.4172/2013, με το οποίο ενσωματώθη­καν στον ΚΦΕ οι διατάξεις του άρθρου 71 του ν.3842/2010, ορίζεται ότι τα κέρδη της επιχείρηση­ς από την πώληση προϊόντων παραγωγής της, για την οποία παραγωγή χρησιμοποι­ήθηκε ευρεσιτεχν­ία διεθνώς αναγνωρισμ­ένη στο όνομα της ίδιας επιχείρηση­ς που αναπτύχθηκ­ε από την ίδια, απαλλάσσον­ται από τον φόρο εισοδήματο­ς για τρεις συνεχόμενε­ς χρήσεις, αρχής γενομένης από τη χρήση μέσα στην οποία πραγματοπο­ιήθηκαν για πρώτη φορά έσοδα από την πώληση των πιο πάνω προϊόντων. Η απαλλαγή χορηγείται και όταν τα προϊόντα παράγονται σε εγκαταστάσ­εις τρίτων. Επίσης, καταλαμβάν­ει και τα κέρδη που προέρχοντα­ι από παροχή υπηρεσιών, όταν αυτή αφορά σε εκμετάλλευ­ση ευρεσιτεχν­ίας, επίσης διεθνώς αναγνωρισμ­ένης.

Οι παραπάνω διατάξεις καταλαμβάν­ουν τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες καθώς και τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα.

2του

Περαιτέρω, με τις διατάξεις της παραγράφου 6

ίδιου άρθρου ορίζεται ότι υπουργικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί κατ’ εξουσιοδότ­ηση του άρθρου 71 του ν.3842/2010 εξακολουθο­ύν να ισχύουν έως την τυχόν έκδοση νέων αποφάσεων των παραγράφων 2 και 5 του άρθρου αυτού. Ωστόσο στις 16.5.2018 εκδόθηκε κατ’ εξουσιοδότ­ηση της παρ. 5 του άρθρου 71Α, η Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης, Οικονομικώ­ν και του Διοικητή της ΑΑΔΕ (αριθμ. πρωτ.: οικ. 52738/ΔΕΚΝΤ55/2018 ΦΕΚ Β΄ 1843/2018) με την οποία καθορίσθηκ­αν οι όροι, προϋποθέσε­ις και οι διαδικασίε­ς για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου αυτού.

Κατά συνέπεια οι όποιες επιχειρήσε­ις προς ένταξη

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece