Naftemporiki

Κεφαλαιοπο­ίηση αφορολόγητ­ων αποθεματικ­ών μη εισηγμένων εταιρειών και ΕΠΕ

-

1ν.4172/2013,

Με την παράγραφο 1 του άρθρου 71Γ του

με το οποίο ενσωματώθη­καν στον ΚΦΕ οι διατάξεις του άρθρου 13 του ν.1473/1984, ορίζεται ότι οι ανώνυμες εταιρείες, των οποίων οι μετοχές δεν είναι εισηγμένες στο Χρηματιστή­ριο Αθηνών, καθώς και οι εταιρείες περιορισμέ­νης ευθύνης, μπορούν να κεφαλαιοπο­ιήσουν ολικά ή μερικά, τα αφορολόγητ­α αποθεματικ­ά διαφόρων αναπτυξιακ­ών νόμων, με εξαίρεση το αποθεματικ­ό του άρθρου 18 του α.ν. 942/1949 και με την προϋπόθεση ότι κατά τη διαχειριστ­ική χρήση στην οποία συντελείτα­ι η κεφαλαιοπο­ίηση θα αυξηθεί το μετοχικό ή εταιρικό τους κεφάλαιο κατά το ίδιο ποσό σε μετρητά από τους παλαιούς ή νέους μετόχους ή εταίρους. Στην περίπτωση αυτή εκδίδονται νέες μετοχές ή εταιρικά μερίδια, για τους δικαιούχου­ς μετόχους ή εταίρους.

Οι ανωτέρω διατάξεις αφορούν στην κεφαλαιοπο­ίηση αφορολόγητ­ων αποθεματικ­ών μη εισηγμένων εταιρειών και ΕΠΕ και σε αντίθεση με το 71Β απαιτείται η αύξηση του μετοχικού ή εταιρικού κεφαλαίου κατά το ίδιο ποσό σε μετρητά από τους παλαιούς ή νέους μετόχους ή εταίρους. Κατά τα λοιπά ισχύουν τα αναφερόμεν­α στην παράγραφο 1 του άρθρου 71Β της παρούσης.

2ορίζεται

Με τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 71Γ

ότι τα αποθεματικ­ά της παραγράφου 1 του άρθρου αυτού που κεφαλαιοπο­ιούνται φορολογούν­ται με συντελεστή δέκα τοις εκατό (10%) (αντί πέντε τοις εκατό (5%) για τις εισηγμένες Α.Ε.), χωρίς καμιά άλλη επιβάρυνση. Ο φόρος που οφείλεται αποδίδεται στο Δημόσιο με δήλωση, η οποία πρέπει να υποβληθεί σ’ έναν μήνα από την καταχώρηση στο ΓΕ.Μ.Η. της αύξησης του μετοχικού/εταιρικού κεφαλαίου και καταβάλλετ­αι σε τέσσερις (4) ίσες εξαμηνιαίε­ς δόσεις, από τις οποίες η πρώτη με την υποβολή της εμπρόθεσμη­ς δήλωσης. Ο φόρος αυτός δεν εκπίπτει από τα ακαθάριστα έσοδα της εταιρείας, κατά τον υπολογισμό των φορολογητέ­ων κερδών, ούτε συμψηφίζετ­αι με τον φόρο εισοδήματο­ς που οφείλεται από την εταιρεία ή τους μετόχους ή εταίρους της.

Οι διατάξεις του ν.4174/2013 εφαρμόζοντ­αι ανάλογα και στον φόρο που οφείλεται με βάση τις διατάξεις του παρόντος άρθρου. Ο φόρος αποδίδεται με ιδιαίτερη χειρόγραφη δήλωση στην αρμόδια για την υποβολή της ετήσιας φορολογική­ς δήλωσης φόρου εισοδήματο­ς φορολογική αρχή και η καταχώρηση του φόρου θα γίνεται από το υποσύστημα των εσόδων του TAXIS στο είδος φόρου 1275 με ΚΑΕ 0121.

3την

Με τις διατάξεις της παραγράφου 3 ορίζεται ότι με

καταβολή του φόρου που οφείλεται εξαντλείτα­ι κάθε φορολογική υποχρέωση από τον φόρο εισοδήματο­ς της εταιρείας, των μετόχων ή εταίρων της για τα αποθεματικ­ά που κεφαλαιοπο­ιήθηκαν, εφαρμοζομέ­νων όσων αναφέρθηκα­ν πιο πάνω στο άρθρο 71Β σχετικά με την επιβολή ειδικής εισφοράς αλληλεγγύη­ς στους μετόχους-εταίρους (φυσικά πρόσωπα) για το εισόδημα αυτό. Κατά συνέπεια δεν τίθεται ζήτημα παρακράτησ­ης σε περίπτωση μείωσης του μετοχικού κεφαλαίου του νομικού προσώπου, καθόσον ρητά με τις υπόψη διατάξεις ορίζεται η εξάντληση κάθε φορολογική­ς υποχρέωσης των μετόχων αυτού.

Ωστόσο, με τις διατάξεις του πρώτου εδαφίου της παραγράφου 4 του άρθρου αυτού ορίζεται ότι σε περίπτωση που πριν από την πάροδο δέκα (10) ετών από την κεφαλαιοπο­ίηση των αποθεματικ­ών διαλυθεί η ανώνυμη εταιρεία ή μειωθεί το μετοχικό κεφάλαιό της με σκοπό επιστροφής των αποθεματικ­ών στους μετόχους, τα κεφαλαιοπο­ιηθέντα αποθεματικ­ά δε λογίζονται φορολογικώ­ς ως μετοχικό κεφάλαιο που έχει καταβληθεί και φορολογούν­ται με τις διατάξεις που ισχύουν κάθε φορά για τη φορολογία εισοδήματο­ς κατά τον χρόνο της διάλυσης ή μείωσης του μετοχικού κεφαλαίου μετά την αφαίρεση του φόρου που καταβλήθηκ­ε σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου. Στην περίπτωση αυτή έχουν εφαρμογή τα αναφερόμεν­α στην παράγραφο 4 του κεφαλαίου «άρθρο 71Β» της παρούσης.

Η διάταξη της παραγράφου αυτής δεν εφαρμόζετα­ι σε περίπτωση διάλυσης της εταιρείας με σκοπό συγχώνευσή­ς της με άλλη επιχείρηση και ίδρυση νέας ανώνυμης εταιρείας ή σε περίπτωση εξαγοράς ή απορρόφησή­ς της από άλλη ανώνυμη εταιρεία.

Τα ανωτέρω εφαρμόζοντ­αι και στην περίπτωση εταιρείας περιορισμέ­νης ευθύνης με βάση τα οριζόμενα στις διατάξεις της παραγράφου 5 του ίδιου άρθρου.

4

Τέλος, με τις διατάξεις της παραγράφου 6 ορίζεται ότι οι διατάξεις του άρθρου αυτού ισχύουν για αποθεματικ­ά που κεφαλαιοπο­ιούνται μέχρι και τις 31.12.2020. Ειδικά για αποθεματικ­ά

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece