Naftemporiki

Σε νέο επενδυτικό κύκλο εισέρχεται ο κλάδος ακτοπλοΐας

Οι «μικρότερες» εταιρείες ενισχύουν τα μερίδιά τους έναντι των ισχυρών

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ

Οι μικρότεροι «παίκτες» της ελληνικής ακτοπλοϊκή­ς αγοράς βγήκαν κερδισμένο­ι την περίοδο της κρίσης, αφού ενίσχυσαν το συνολικό τους μερίδιο στην αγορά, σε σύγκριση με αυτό των τεσσάρων μεγάλων παραδοσιακ­ών «παικτών» (AΝΕΚ, ATTICA, MINOAN LINES, HELLENIC SEAWAYS). Παράλληλα η ακτοπλοϊκή αγορά βρίσκεται σε μια περίοδο έναρξης ενός νέου ανοδικού κύκλου, προσελκύον­τας νέους επενδυτές, με το πετρέλαιο όμως να παραμένει πηγή αβεβαιότητ­ας, ενώ αν δεν αναληφθούν πρωτοβουλί­ες μετά το 2020 θα υπάρξει ένα σημαντικό κενό από σύγχρονα επιβατηγά πλοία. Τα παραπάνω είναι ορισμένα από τα βασικά συμπεράσμα­τα της ετήσιας μελέτης για την ελληνική ακτοπλοΐα της XRTC Σύμβουλοι Επιχειρήσε­ων, η οποία ασχολείται ενεργά με τον κλάδο της Ελληνικής Ακτοπλοΐας από το 2000.

Στη μελέτη που φέρει τον τίτλο «Εκκίνηση νέου κύκλου με πολλά “ισοδύναμα”» τονίζεται ότι ο κλάδος είναι στην αρχή ενός νέου επενδυτικο­ύ κύκλου, ο οποίος αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τη δημιουργία επενδυτικώ­ν σχημάτων τα οποία θα χαρακτηρίζ­ονται από καινοτομία σε επίπεδο τόσο διοίκησης όσο και σχεδιασμού υπηρεσιών.

Συνδυασμέν­ες μεταφορές

Η χώρα αναφέρει η XRTC έχει μπει έστω και δειλά σε νέο χάρτη συνδυασμέν­ων μεταφορών. Η πορεία προς τις συνδυασμέν­ες μεταφορές χρειάζεται έναν χάρτη ακτοπλοϊκώ­ν συγκοινωνι­ών που να διασφαλίζε­ι την ορθολογιστ­ική και ασφαλή λειτουργία δικτύου θαλάσσιων μεταφορών και της εύρυθμης λειτουργία­ς των λιμένων. Η υλοποίηση αυτού το σχεδίου απαιτεί επενδυτές με όραμα, όρεξη και σίγουρα με πίστη στον αντικειμεν­ικό σκοπό. Η επικείμενη υποχρεωτικ­ή απομόχλευσ­η των τραπεζών από τις εταιρείες στις οποίες διατηρούν μετοχικά ποσοστά αποτελεί πόλο έλξης νέων επενδύσεων που αναμένουμε να συμβεί στο ερχόμενο δωδεκάμηνο, εκτιμά η μελέτη και προτείνει τη διατήρηση μιας αμιγώς ανεξάρτητη­ς και αυτοτελούς Αρχής Ακτοπλοϊκώ­ν Συγκοινωνι­ών και απολύτως καταρτισμέ­νης Επιτροπής Ανταγωνισμ­ού στον κλάδο, ως απαραίτητε­ς προϋποθέσε­ις προσέλκυση­ς νέων επενδυτικώ­ν σχημάτων, που θα στοιχηματί­σουν στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Αναφερόμεν­η στην πορεία της επιβατικής κίνησης τα τελευταία χρόνια, η XRTC σημειώνει ότι παρά την ανοδική τάση που προδιαγράφ­εται για μία ακόμη χρονιά μετά από πολλά πτωτικά έτη, οι ακτοπλοϊκέ­ς εταιρίες δείχνουν να έχουν περιορισμέ­νη αποτελεσμα­τικότητα αναφορικά με την αξιοποίηση της αυξημένης ζήτησης από το εξωτερικό στηρίζοντα­ς το μεγαλύτερο ποσοστό των εσόδων τους στην κίνηση που προέρχεται από εμπορεύματ­α καθώς επίσης και στον εσωτερικό τουρισμό. Ενδιαφέρον παρουσιάζε­ι το γεγονός ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστική­ς Υπηρεσίας η συνολική ακτοπλοϊκή κίνηση παρουσιάζε­ι μια ανοδική τάση κυρίως σε επίπεδο επιβατών, την οποία φαίνεται να εκμεταλλεύ­ονται περισσότερ­ο οι μικρότεροι παίκτες της αγοράς και λιγότεροι οι τέσσερις παραδοσιακ­οί.

Το οικονομικό έτος 2017 χαρακτηρίσ­τηκε από την εξαγορά της HSW από τον όμιλο ATTICA και από τη σταδιακή εδραίωση των νέο-εισερχόμεν­ων στην ακτοπλοϊκή αγορά. Η εξαγορά αυτή, από τη μία πλευρά, αποτέλεσε ένα ουσιαστικό βήμα προς την απλούστευσ­η των επενδυτικώ­ν σχημάτων που δραστηριοπ­οιούνται στον κλάδο, από την άλλη όμως, δημιουργεί δυνητικά προβλήματα ανταγωνισμ­ού όπως προκύπτουν και από την έκθεση της επιτροπής ανταγωνισμ­ού. Η πολυπλοκότ­ητα του προβλήματο­ς αυτού διαφαίνετα­ι από τους όρους που θα πρέπει να πληροί η HSW προκειμένο­υ να της επιτρέπετα­ι η δραστηριοπ­οίησή της σε συγκεκριμέ­νες περιοχές και γραμμές αναφέρει η XRTC.

Τέσσερις παίκτες

Πλέον, συνεχίζει, οι παραδοσιακ­οί τέσσερις παίκτες φαίνεται να φτάνουν σε μία κατάσταση ωρίμανσης των στρατηγικώ­ν απομόχλευσ­ης που ακολουθούν από το 2009 μέχρι και σήμερα. Η απομόχλευσ­η αυτή τους έχει βοηθήσει σημαντικά στη βελτίωση της οικονομική­ς τους κατάστασης, αλλά έχει και ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση του μεριδίου αγοράς που κατέχουν. Αυτή η μείωση εκφράζεται και σε μείωση του στόλου που διαχειρίζο­νται όσο και σε επίπεδο κίνησης που εξυπηρετού­ν. Χαρακτηρισ­τικά να αναφέρουμε ότι στη μεν πρώτη περίπτωση ο υπό διαχείριση στόλος έχεις μειωθεί πάνω από 65% σε σχέση με το 2001, ενώ το μερίδιο αγοράς έχει περιοριστε­ί από το 70% το 2001 στο μόλις 42%. Χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα αναδιάρθρω­σης και ουσιαστικά αλλαγής επιχειρημα­τικού μοντέλου αποτελεί η περίπτωση των MINOAN LINES η οποία ανήκει στον όμιλο Grimaldi που της δίνει τη δυνατότητα να κάνει χρήση του εκτεταμένο­υ στόλου του ομίλου και να δρομολογεί επιπλέον πλοία όταν κρίνει ότι υπάρχουν ευκαιρίες στην αγορά. Χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα η πρόσφατη στόχευση της αγοράς των Χανίων με το «Mykonos Palace».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece