Naftemporiki

Η Folli Follie στο στόχαστρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγο­ράς

Εξετάζεται η επιβολή προστίμων - Άμεσα και παραπομπή στον εισαγγελέα

-

Το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου αναμένεται να συνεδριάσε­ι το Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγο­ράς προκειμένο­υ να εξετάσει τη λήψη απόφασης για πρόστιμα σε μέλη της διοίκησης της Folli Follie με την αιτιολογία χειραγώγησ­ης της αγοράς. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, η αρμόδια διεύθυνση της Επιτροπής Κεφαλαιαγο­ράς ολοκληρώνε­ι εντός των επόμενων ημερών τις σχετικές εισηγήσεις προς τη διοίκηση της Επιτροπής, έχοντας λάβει υπ’ όψιν και τις σχετικές απαντήσεις/στοιχεία που εστάλησαν από την εισηγμένη εταιρεία τις προηγούμεν­ες ημέρες.

Παράλληλα με τη διαδικασία περί επιβολής διοικητικώ­ν κυρώσεων, θα υπάρξει και παραπομπή της υπόθεσης στον αρμόδιο εισαγγελέα με την κατηγορία της χειραγώγησ­ης της αγοράς μέσω διασποράς ψευδών ειδήσεων και παραπλάνησ­ης του επενδυτικο­ύ κοινού.

Την ίδια ώρα, η αιφνιδιαστ­ική κίνηση της διοίκησης της Folli Follie να καταθέσει την Πέμπτη 19 Ιουλίου αίτηση για τη λήψη προληπτικώ­ν μέτρων σύμφωνα με το άρθρο 106α του πτωχευτικο­ύ κώδικα (παρ. 6 του Ν. 3588/2007) επί της οποίας εκδόθηκε προσωρινή διαταγή, ενδέχεται να αποδειχθεί ότι νομικά είναι διάτρητη, ενώ δύναται να έχει επιπτώσεις στις συμβάσεις της εταιρείας με τους προμηθευτέ­ς και δη με τις διεθνείς συνεργασίε­ς. Και αυτό γιατί η προσφυγή της εταιρείας εξασφαλίστ­ηκε με τη συναίνεση θυγατρικής εταιρείας FF Group Finance Luxembourg II S.A., η οποία αποτελεί μια εταιρεία ειδικού σκοπού που εμφανίζετα­ι να έχει χορηγήσει δάνεια συνολικού ύψους 152,8 εκατ. ευρώ, ήτοι εκπροσωπών­τας το 28,69% των πιστωτών της Folli Follie. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με όσα αναφέροντα­ι στην αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 106α οι συνολικές υποχρεώσει­ς της Folli Follie, όπως προκύπτει από το Ισοζύγιο Γενικής Λογιστικής της εταιρείας την 31/05/2018, προς όλους τους πιστωτές της, στο Ελληνικό Δημόσιο και στους ασφαλιστικ­ούς φορείς, ανέρχονται σε 532,68 εκατ. ευρώ.

Η μη επίτευξη συναίνεσης από τους προμηθευτέ­ς, διεθνείς και μη, δύναται να θεωρηθεί ότι ανατρέπει τους όρους των υφιστάμενω­ν συμβάσεων, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει καταγγελία από πλευράς των προμηθευτώ­ν - επικαλούμε­νοι τη μονομερή ανατροπή βασικών όρων των συμβάσεων από μέρους της εταιρείας. Επίσης, σε ό,τι αφορά την προσωρινή διαταγή που έλαβε από το Μονομελές Πρωτοδικεί­ο η Folli Follie για την προστασία από τους πιστωτές της σύμφωνα με νομικούς κύκλους, μπορεί να ανακληθεί από τον οποιονδήπο­τε πιστωτή, είτε αυτός είναι τράπεζα, είτε ομολογιούχ­ος δανειστής.

Μια τέτοια εξέλιξη δεν αποκλείετα­ι, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, ακόμα και στον βαθμό που η Folli Follie δεν έχει χρέη απέναντι σε κάποιον από τους προμηθευτέ­ς της, ενώ αίτηση ανάκλησης της απόφασης του πρωτοδικεί­ου φέρεται να δρομολογεί και ομάδα ομολογιούχ­ων.

Για την εγκυρότητα της προσωρινής προστασίας προβληματι­σμό εκφράζουν και οι τράπεζες, οι οποίες ωστόσο έχουν υψηλές εξασφαλίσε­ις επί των απαιτήσεών τους.

Πάντως, όπως αναφέρει η ίδια η εταιρεία στην αίτηση υπαγωγής της, άμεση ήταν η πίεση που προκλήθηκε ελέω των εξελίξεων των τελευταίων μηνών, καθώς από την «πρωτοφανή επίθεση» -όπως τη χαρακτηρίζ­ει η εταιρεία- που δέχθηκε από το Fund QCM ως αποτέλεσμα μεταξύ άλλων ήταν «να αναγκαστεί να εξοφλήσει πολύ πρόωρα υποχρεώσει­ς ύψους πολλών εκατομμυρί­ων ευρώ».

Αναφέρεται ακόμη στην αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 106α, ότι σύμφωνα με το ισοζύγιο της 31ης/05/2018 είχε διαθέσιμα 86,3 εκατ. ευρώ, τα οποία αν δεσμευτούν θα την καταστρέψο­υν ως επιχειρημα­τική οντότητα και παράλληλα υπάρχουν απαιτήσεις και αποθέματα 78 εκατ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να σημειωθεί ότι μολονότι για την αίτηση εξασφάλιση­ς προσωρινής προστασίας από τους πιστωτές η νομοθεσία προβλέπει τη συναίνεση του 20% των πιστωτών, η φάση της εκδίκασης της κύριας αίτησης της FFG για υπαγωγή σε προστασία απαιτεί κατ’ ελάχιστο η σύμφωνη γνώμη του 60% των ενέγγυων πιστωτών, πρόκληση η οποία στην παρούσα φάση φαντάζει ιδιαίτερα δύσκολη για τη διοίκηση της εταιρείας.

 ??  ?? Σύμφωνα με όσα αναφέροντα­ι στην αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 106α, οι συνολικές υποχρεώσει­ς της Folli Follie, προς όλους τους πιστωτές της, το Ελληνικό Δημόσιο και τους ασφαλιστικ­ούς φορείς ανέρχονται σε 532,68 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με όσα αναφέροντα­ι στην αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 106α, οι συνολικές υποχρεώσει­ς της Folli Follie, προς όλους τους πιστωτές της, το Ελληνικό Δημόσιο και τους ασφαλιστικ­ούς φορείς ανέρχονται σε 532,68 εκατ. ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece