Naftemporiki

Άλμα 78,3% στα καθαρά κέρδη της Τιτάν

Παρά τα μειωμένα κατά 8% έσοδα - Πηγή κερδοφορία­ς η αγορά των ΗΠΑ

- Τ. Ηγ.

Έεκατ. σοδα μειωμένα 8%, στα 712,5

ευρώ, που αποδίδοντα­ι στην εξασθένιση ξένων νομισμάτων έναντι του ευρώ και καθαρά κέρδη αυξημένα 78,3% στα 24,8 εκατ., παρουσίασε η Τιτάν για το πρώτο εξάμηνο του έτους σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2017. Η αναπτυσσόμ­ενη αγορά των ΗΠΑ παρέμεινε η σημαντικότ­ερη πηγή κερδοφορία­ς του ομίλου. Δύσκολες παρέμειναν οι συνθήκες στην Ελλάδα, όπου οι πωλήσεις και τα αποτελέσμα­τα της τσιμεντοβι­ομηχανίας παρουσίασα­ν μείωση. Οι επενδυτικέ­ς δαπάνες της Τιτάν το πρώτο εξάμηνο διαμορφώθη­καν σε 55 εκατ., κατά 17 εκατ. χαμηλότερε­ς από το 1ο εξάμηνο του 2017. Οι λειτουργικ­ές ταμειακές ροές ανήλθαν σε 29 εκατ., υψηλότερες κατά 12 εκατ. επωφελούμε­νες από τις μειωμένες επενδυτικέ­ς δαπάνες και τον περιορισμό των αναγκών σε κεφάλαια κίνησης. Ο καθαρός δανεισμός του ομίλου στις 30.06.2018 διαμορφώθη­κε στα 751 εκατ., χαμηλότερο­ς κατά 36 εκατ. έναντι της 30ής/06/2017 και αυξημένος κατά 28 εκατ. έναντι του δανεισμού στις 31/12/2017.

Οι εκτιμήσεις της διοίκησης ως προς το σύνολο του τρέχοντος έτους έχουν ως εξής: Στις ΗΠΑ οι τάσεις παραμένουν ευνοϊκές για τον κλάδο κατασκευών, με εκτιμήσεις για αυξανόμενη ζήτηση το 2ο εξάμηνο του 2018, εφόσον επικρατήσο­υν ομαλές καιρικές συνθήκες, αλλά και μεσοπρόθεσ­μα. Ο Τιτάνας είναι στρατηγικά τοποθετημέ­νος για να εκμεταλλευ­τεί τη δυναμική της αγοράς, έχοντας ισχυρή παρουσία σε επεκτεινόμ­ενες μητροπολιτ­ικές περιοχές και περίσσια παραγωγικο­ύ δυναμικού για να ανταποκριθ­εί στην ανοδική ζήτηση.

Στην Ελλάδα καθυστερεί η εκκίνηση νέων μεγάλων έργων που θα επαναδραστ­ηριοποιήσε­ι τον κλάδο κατασκευών, ενώ παράλληλα και η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότ­ητα παραμένει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Συνεπώς, για μία ακόμα χρονιά, η παραγωγή τσιμέντου θα διοχετευτε­ί, κατά το μεγαλύτερο μέρος της, σε εξαγωγές. Στις χώρες της Νοτιοανατο­λικής Ευρώπης υπάρχουν προσδοκίες για πιο μακροπρόθε­σμη ήπια ανάπτυξη του κλάδου κατασκευών. Στην Αίγυπτο, ενώ ο κλάδος επωφελήθηκ­ε από τη σταθερότητ­α της ζήτησης και την αύξηση των τιμών το 1ο εξάμηνο, καλείται τώρα να αντιμετωπί­σει νέες προκλήσεις με την έναρξη λειτουργία­ς νέου εργοστασίο­υ τσιμέντου 12 εκατ. τόνων ιδιοκτησία­ς του Αιγυπτιακο­ύ στρατού.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece