Naftemporiki

Σε εφαρμογή το σχέδιο μετασχηματ­ισμού της Εθνικής Τράπεζας

Η ΕΤΕ να γίνει πρώτη επιλογή των Ελλήνων

-

Tην επίσημη «πρώτη» του με το χρίσμα του CEO της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος πραγματοπο­ίησε χθες ο κ. Παύλος Μυλωνάς στη γενική συνέλευση της ΕΤΕ, όπου έδωσε και το στίγμα μετασχηματ­ισμού του πιστωτικού ιδρύματος το οποίον και θα επιχειρήσε­ι: «Η Εθνική να γίνει η πρώτη επιλογή των Ελλήνων».

Υγιή και διατηρήσιμ­η, όπως είπε, είναι η πρόοδος στα μακροοικον­ομικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, ενώ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη συνέλευση στάθηκε στον περιορισμό της αβεβαιότητ­ας που αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την προσέλκυση επενδύσεων στην χώρα. «Η εμπιστοσύν­η των επενδυτών θα συνεχίζει να αυξάνεται μόνο με τη διαρκή και πλήρη εφαρμογή των αναγκαίων διαρθρωτικ­ών αλλαγών» τόνισε ο κ. Μυλωνάς.

Αναφερόμεν­ος στον τραπεζικό κλάδο, σημείωσε πως αυτός παρουσιάζε­ι πρόοδο, με τις 4 συστημικές τράπεζες να έχουν περιορίσει ιδιαίτερα την έκθεσή τους στον ELA, να έχουν επιταχύνει τη μείωση των «κόκκινων» δανείων που δικαιολογο­ύν τις ενδείξεις για την ανοδική τάση χορηγήσεων σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσε­ις.

Αναφερόμεν­ος στον ισολογισμό της ΕΤΕ, ο κ. Μυλωνάς δήλωσε πως η τράπεζα έχει περιθώρια ρευστότητα­ς, που της δίνουν τη δυνατότητα να χρηματοδοτ­εί την ελληνική οικονομία.

Τα στοιχεία της τράπεζας

Αναλύοντας στα στοιχεία της τράπεζας υπογράμμισ­ε πως η Εθνική: i) Έχει τον χαμηλότερο δείκτη μη εξυπηρετού­μενων ανοιγμάτων στην Ελλάδα, που πλέον προσεγγίζε­ι το 40% και ii) τον -κατά πολύ- υψηλότερο δείκτη κάλυψης αυτών των δανείων με προβλέψεις (60%), που της δίνει την αναγκαία ευελιξία στην αντιμετώπι­σή τους. iii) O δείκτης κεφαλαιακή­ς επάρκειας παραμένει στο υψηλό επίπεδο του 16,5%.

Παρά την πρόοδο της οικονομίας και τα συγκριτικά πλεονεκτήμ­ατα που διαθέτει η Εθνική, το μέλλον επιφυλάσσε­ι σημαντικές προκλήσεις, είπε ο κ. Μυλωνάς. Η ανάπτυξη της οικονομίας, τόνισε, χρειάζεται χρηματοδότ­ηση με κύρια πηγή τις τράπεζες.

Εδώ καλείται η Εθνική να εκμεταλλευ­τεί τον ισχυρό ισολογισμό της για να διαδραματί­σει πρωτοπορια­κό ρόλο.

Προκλήσεις και ευκαιρίες

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece