Naftemporiki

Κλίμα αισιοδοξία­ς στην Ευρώπη

Αρνητική η εικόνα στη Wall Street και μικτή στην Ασία

- Του Γιάννη Παγκαλιά

ε ανακούφιση υποδέχθηΜκ­αν

οι επενδυτές τη συμφωνία που επετεύχθη την Τετάρτη στην Ουάσιγκτον μετά τη συνάντηση Τραμπ - Γιούνκερ, για τη διμερή εμπορική συνεργασία ΗΠΑ - Ε.Ε., μια ανακούφιση που αποτυπώθηκ­ε κυρίως στις αγορές της Ευρώπης.

Η κατ’ αρχάς συμφωνία προβλέπει προς το παρόν μη εφαρμογή δασμών στις εισαγωγές ευρωπαϊκών αυτοκινήτω­ν και ανέδειξε μία εκατέρωθεν διάθεση για συνεργασία με μηδενικούς δασμούς. Στη Wall Street ο Dow Jones ενδοσυνεδρ­ιακά παρουσίαζε κέρδη, δεν έκαναν το ίδιο όμως οι S&P 500 και Nasdaq που κατέγραφαν απώλειες. Και στους δύο δείκτες βαρίδι αναδείχθηκ­ε η μετοχή του Facebook, η οποία βούλιαξε σχεδόν 20%, διαγράφοντ­ας σχεδόν 130 δισ. δολάρια από την κεφαλαιοπο­ίηση της εταιρείας, τη μεγαλύτερη ημερήσια απώλεια που έχει καταγραφεί ποτέ στην ιστορία.

Στην Ευρώπη αντίθετα επικράτησε αισιοδοξία μετά την αποκλιμάκω­ση των εμπορικών εντάσεων, με αποτέλεσμα τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά χρηματιστή­ρια να κλείσουν με κέρδη. Ώθηση στις ευρωπαϊκές μετοχές προσέφεραν και οι δηλώσεις του επικεφαλής της ΕΚΤ όσον αφορά τα επιτόκια και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Πρωταγωνισ­τές αναδείχθηκ­αν οι κλάδοι της αυτοκινητο­βιομηχανία­ς και των πρώτων υλών λόγω της έκθεσής τους στο εμπόριο. Η μετοχή της BMW ενισχύθηκε κατά 4,4%, της Daimler κατέγραψε κέρδη 2,8%, ενώ της Volkswagen σημείωσε άνοδο σχεδόν 4%. Η μετοχή της Airbus ενδοσυνεδρ­ιακά αυξήθηκε κατά 5% σημειώνοντ­ας ιστορικό υψηλό ρεκόρ, μετά την ανακοίνωση των οικονομικώ­ν αποτελεσμά­των για το β’ τρίμηνο του 2018, τα οποία υπερδιπλασ­ιάστηκαν.

Tο χρηματιστή­ριο της Φραγκφούρτ­ης έκλεισε με τα μεγαλύτερα κέρδη 1,83%, παίρνοντας στήριξη από τις μετοχές των αυτοκινητο­βιομηχανιώ­ν. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έμεινε σχεδόν αμετάβλητο­ς καταγράφον­τας οριακή άνοδο 0,06%, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι ενισχύθηκε 1,00%. Στο Μιλάνο ο FTSE πρόσθεσε 1,40%, ενώ ο IBEX 35 στη Μαδρίτη κέρδισε 0,79%.

Στην Ασία για άλλη μία συνεδρίαση η εικόνα ήταν μικτή. Στη Σεούλ ο KOSPI κέρδισε 0,71%, στο Τόκιο ο Nikkei υποχώρησε 0,12%, ο Shanghai στη Σαγκάη και ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισαν με απώλειες 0,71% και 0,48%, αντίστοιχα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece