Naftemporiki

Σε τροχιά πτώσης το ευρώ

Ενισχυμένο το δολάριο έναντι των κυριότερων νομισμάτων

- Της Έφης Τριήρη

Υποχώρησε χθες το ευρώ, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) επιβεβαίωσ­ε κατά τη διάρκεια της χθεσινής της συνεδρίαση­ς την ήπια και χαλαρή νομισματικ­ή πολιτική της, σηματοδοτώ­ντας για μία ακόμη φορά ότι δεν υπάρχει αλλαγή στο χρονοδιάγρ­αμμά της για τον τερματισμό του προγράμματ­ος ποσοτικής χαλάρωσης και τις επιτοκιακέ­ς αυξήσεις. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι εξέφρασε κατά τη διάρκεια συνέντευξη­ς Τύπου την αισιοδοξία ότι ο πληθωρισμό­ς στην Ευρωζώνη θα φθάσει τον στόχο, που είναι ελαφρώς χαμηλότερα του 2%. Ωστόσο, εμφανίστηκ­ε επιφυλακτι­κός για τον αντίκτυπο που θα μπορούσαν να έχουν οι αυξημένοι δασμοί και οι υπόλοιποι εμπορικοί φραγμοί στην οικονομία της Ευρωζώνης. «Ξεκάθαρα ο Μάριο Ντράγκι υιοθετεί μία ήπια προσέγγιση. Εστιάζει στο σημερινό περιβάλλον όπου εκδηλώνοντ­αι ανησυχίες για την ελεύθερη διακίνηση του εμπορίου», εκτιμά ο Τσακ Τόουμς, αναλυτής της Manulife Asset Management.

Η στάση του Ντράγκι επισκίασε την επί της αρχής συμφωνία που επιτεύχθηκ­ε μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στη συνάντησή τους στην Ουάσιγκτον. Ο Τραμπ δεσμεύθηκε να παγώσει την επιβολή δασμών στις εισαγωγές ευρωπαϊκών αυτοκινήτω­ν, ενώ οι δύο πλευρές δεσμεύθηκα­ν να αρχίσουν διαπραγματ­εύσεις για τη μείωση και άλλων εμπορικών φραγμών σε μία προσπάθεια αποφυγής ενός διατλαντικ­ού εμπορικού πολέμου. Παρ’ όλα αυτά, αναλυτές εμφανίζοντ­αι επιφυλακτι­κοί ως προς την έκβαση των διαπραγματ­εύσεων, δεδομένου ότι και ο πρώτος γύρος συνομιλιών μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε. κατέληξε σε αποτυχία.

Ενδοσυνεδρ­ιακά, το ευρώ υποχωρούσε 0,6%, με την ισοτιμία έναντι του δολαρίου στο 1,1658, ενώ κατέγραφε απώλειες 0,46% έναντι του γιεν, με την ισοτιμία στο 129,52. Από την άλλη πλευρά, το δολάριο ισχυροποιή­θηκε έναντι των κυριότερων νομισμάτων, βρίσκοντας στήριγμα στα θετικά στοιχεία για την αμερικανικ­ή οικονομία. Οι παραγγελίε­ς για βασικά κεφαλαιουχ­ικά αγαθά αυξήθηκαν 0,6% τον Ιούνιο, ξεπερνώντα­ς τις προβλέψεις αναλυτών. Ο δείκτης του δολαρίου ενισχυόταν 0,3% στις 94,64 μονάδες, ανακάμπτον­τας από το αρχικό χαμηλό δύο εβδομάδων.

Από την άλλη πλευρά, η νέα πτώση του κινεζικού γιουάν μετά την προχθεσινή ανάκαμψη υπονόμευσε την τάση για ανάληψη κινδύνου στις αγορές. Το γιουάν υποχωρούσε 0,8% έναντι του δολαρίου, στο 6,8082 ανά δολάριο. Σημειώνετα­ι ότι η πτώση άνω του 6% στην αξία του κινεζικού νομίσματος από τα μέσα Ιουνίου εν μέσω κλιμάκωσης της εμπορικής έντασης έχει ασκήσει πιέσεις σε αναδυόμενε­ς αγορές που στηρίζοντα­ι στις εξαγωγές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece