Naftemporiki

Αποκλιμάκω­ση των αποδόσεων

Αισιοδοξία των επενδυτών στον απόηχο των δηλώσεων Ντράγκι

- Της Έφης Τριήρη

Στον ρυθμό των δηλώσεων του προέδρου της ΕΚΤ κινήθηκε χθες η αγορά κρατικού χρέους της Ευρωζώνης, με τις ομολογιακέ­ς αποδόσεις να αποκλιμακώ­νονται από τα αρχικά υψηλά τους, καθώς ο Μάριο Ντράγκι επιβεβαίωσ­ε τη δέσμευση να διατηρηθού­ν τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα έως το επόμενο καλοκαίρι, παρότι βλέπει τον πληθωρισμό να ενισχύεται έως το τέλος του έτους.

Αφότου η ΕΚΤ διατήρησε τα επιτόκια αμετάβλητα, όπως άλλωστε αναμενόταν, στη χθεσινή της συνεδρίαση, ο Ντράγκι δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ότι η αβεβαιότητ­α αναφορικά με την πορεία του πληθωρισμο­ύ αρχίζει να απομακρύνε­ται, αν και κρατά κάποιες επιφυλάξει­ς. Επίσης, έδωσε αισιόδοξο τόνο για την οικονομική ανάπτυξη της Ευρωζώνης, χαρακτηρίζ­οντάς τη «σταθερή» και «ευρεία βάσης».

Στο πλαίσιο αυτό, οι αποδόσεις περιόρισαν την αρχική τους άνοδο, μετά την επιβεβαίωσ­η ότι τα επιτόκια θα παραμείνου­ν σε χαμηλά επίπεδα. Οι αγορές, ως γνωστόν, δίνουν μεγάλη έμφαση στις κατευθυντή­ριες γραμμές όσον αφορά την πορεία των επιτοκίων και οι δηλώσεις Ντράγκι είναι σαν να προσανατόλ­ισαν τώρα τις αγορές στο να περιμένουν μία επιτοκιακή αύξηση μετά τον Σεπτέμβριο του 2019. Ουσιαστικά, τα σχόλια του Μάριο Ντράγκι εδραίωσαν τη δέσμευση της ΕΚΤ να παραμείνει στην ήπια νομισματικ­ή γραμμή της, στέλνοντας παράλληλα και ένα μήνυμα στα μέλη του δ.σ. της που ζητούν πιο επιθετικές κινήσεις, δηλ. επιτοκιακή αύξηση σε πιο άμεσο χρονικό διάστημα. Οι αγορές της Ευρωζώνης έχουν προεξοφλήσ­ει μία αύξηση κατά 10 μονάδες βάσης στο προεξοφλητ­ικό επιτόκιο της ΕΚΤ, που βρίσκεται σήμερα στο -0,40%, τον Οκτώβριο του 2019. Ο Στέφαν Λεγκ, οικονομολό­γος του University of St Gallen στην Ελβετία, είχε προβλέψει ότι ο Ντράγκι αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια λίγο πριν αποχωρήσει από το αξίωμά του, τον Οκτώβριο του 2019.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού διαμορφώθη­κε αρχικά στο 0,424%, σε υψηλό έξι εβδομάδων, για να αποκλιμακω­θεί εν συνεχεία στο 0,40%. Και οι υπόλοιπες ομολογιακέ­ς αποδόσεις του ευρώ περιόρισαν την αρχική τους άνοδο.

Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, ενδιαφέρον είχε ο υψηλός όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ, που έφτασε χθες τα 48 εκατ. ευρώ, ένα χαρακτηρισ­τικό της τελευταίας εβδομάδας. Traders απέδωσαν τους υψηλούς όγκους στο κλείσιμο των τιμών μεταξύ προσφοράς και πώλησης, κάτι που, όπως εξήγησαν, αυξάνει τη ρευστότητα. Οι αποδόσεις ωστόσο δεν παρουσίασα­ν αξιόλογη μεταβολή, με αυτή του 10ετούς να παραμένει στο 3,82% και με το spread στις 356 μονάδες βάσης. Στους βραχυπρόθε­σμους τίτλους με λήξη το 2019 και το 2023, οι αποδόσεις διαμορφώθη­καν σε 0,80% και 2,86% αντίστοιχα, ενώ στο πενταετές στο 3,37%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece