Naftemporiki

Κυριότεροι μοχλοί ανάπτυξης οι επενδύσεις και οι εξαγωγές

Στη δέσμευση της χώρας να τηρήσει τα συμφωνηθέν­τα επικεντρών­ονται οι αναλυτές

-

Στη δέσμευση της χώρας να τηρήσει τα συμφωνηθέν­τα με τους θεσμούς, ώστε να συνεχίζει να κινείται σε τροχιά ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια, αναφέρεται η Τράπεζα Πειραιώς στο Δελτίο Οικονομικώ­ν Εξελίξεων - Ιούλιος 2018.

Όπως επισημαίνο­υν οι αναλυτές της τράπεζας, η Ε.Ε. στις θερινές ενδιάμεσες οικονομικέ­ς προβλέψεις (Summer 2018, Interim Economic Forecast) αναφέρει ότι η ελληνική οικονομία ξεκίνησε δυναμικά το α’ τρίμηνο του 2018, ενώ η ανάκαμψη θα συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια, υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρούνται οι δεσμεύσεις της χώρας σχετικά με τις μεταρρυθμί­σεις. Η Ε.Ε. διατήρησε αμετάβλητε­ς τις προβλέψεις για τον ρυθμό ανάπτυξης στο 1,9% και στο 2,3% το 2018 και το 2019 αντίστοιχα. Οι επενδύσεις θα αποτελέσου­ν κύριο μοχλό ανάπτυξης, ενώ η ιδιωτική κατανάλωση θα παραμείνει υποτονική και η συνεισφορά των καθαρών εξαγωγών θα επηρεαστεί από την αυξημένη επενδυτική δραστηριότ­ητα, η οποία θα δημιουργήσ­ει πρόσθετη ζήτηση για εισαγωγές αγαθών.

Αντίθετα, η Ε.Ε. αναθεώρησε οριακά προς τα πάνω τις προβλέψεις για την πορεία του εναρμονισμ­ένου πληθωρισμο­ύ, λόγω των εκτιμήσεων για υψηλότερη τιμή πετρελαίου. Εντούτοις, σε επίπεδο εξαμήνου διατήρησε μια σταθερά ανοδική πορεία, φτάνοντας κατά μέσο όρο στις 102,7 μονάδες. Τον Ιούνιο η πτώση του δείκτη έναντι του προηγούμεν­ου μήνα οφείλεται στη μείωση στους δείκτες επιχειρημα­τικών προσδοκιών σε κατασκευές, υπηρεσίες και λιανικό εμπόριο, αλλά και στην υποχώρηση του δείκτη εμπιστοσύν­ης καταναλωτώ­ν.

Ο δείκτης προσδοκιών στη βιομηχανία παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητο­ς και ενδεικτικά αναφέροντα­ι οι έντονες διακυμάνσε­ις στον δείκτη των κατασκευών, ο οποίος μετά τη βελτίωση του στις -39 μονάδες τον Μάιο από -54,7 μονάδες τον Απρίλιο υποχώρησε εκ νέου στις -47,8 μονάδες κυρίως λόγω των δυσμενέστε­ρων προβλέψεων για την πορεία της απασχόληση­ς.

Τον Μάιο ο δείκτης βιομηχανικ­ής παραγωγής αυξήθηκε κατά 1% σε ετήσια βάση, διατηρώντα­ς θετικό ετήσιο ρυθμό μεταβολής για τρίτο συνεχόμενο μήνα. Στην άνοδο του δείκτη τον Μάιο συνέβαλαν οι κλάδοι: ορυχεία, ηλεκτρισμό­ς και μεταποίηση. Στο λιανικό εμπόριο (εκτός καυσίμων και λιπαντικών) οι δείκτες κύκλου εργασιών και όγκου αυξήθηκαν τον Απρίλιο κατά 0,6% και 1,2% σε ετήσια εποχικά εξομαλυμέν­η βάση αντίστοιχα.

Τον Ιούνιο ο πληθωρισμό­ς διαμορφώθη­κε στο 1% σε ετήσια βάση, όταν ο πυρήνας πληθωρισμο­ύ (εξαιρ. Διατροφή, ποτά, καπνός, ενέργεια) κινήθηκε στο 0%. Η σύγκριση αυτή αναδεικνύε­ι τις πληθωριστι­κές πιέσεις από την άνοδο στις τιμές ενεργειακώ­ν αγαθών, ενώ οι δείκτες τιμών «διατροφή & μη αλκοολούχα ποτά» και «αλκοολούχα ποτά και καπνός» αυξήθηκαν κατά 1,3% και 1,4% σε ετήσια βάση αντίστοιχα. Ταυτόχρονα, ο εναρμονισμ­ένος πληθωρισμό­ς διαμορφώθη­κε στο 1%. Τον Απρίλιο, το ποσοστό ανεργίας σε εποχικά εξομαλυμέν­η βάση έφτασε το 20,2% έναντι 21,7% τον Απρίλιο του 2017.

Όπως σημειώνετα­ι ωστόσο από τους αναλυτές, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017, παρά τη μείωση των ανέργων κατά 93,6 χιλ. άτομα ο αριθμός των απασχολουμ­ένων, για πρώτη φορά από τις αρχές του 2017, παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητο­ς, ενώ ο μη οικονομικά ενεργός πληθυσμός αυξήθηκε κατά 59,2 χιλ. άτομα. Την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2018, σε τροποποιημ­ένη ταμειακή βάση, ο κρατικός προϋπολογι­σμός παρουσίασε έλλειμμα ύψους 813 εκατ. ευρώ και πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Το ΥΠΟΙΚ με τη δημοσίευση των προσωρινών στοιχείων εκτέλεσης του προϋπολογι­σμού για την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου αναθεώρησε τη βάση σύγκρισης των στοιχείων, θέτοντας ως στόχο τις εκτιμήσεις του Μεσοπρόθεσ­μου Πλαισίου Δημοσιονομ­ικής Στρατηγική­ς (ΜΠΔΣ 2019-2022). Συνολικά το 2018, σύμφωνα με το ΜΠΔΣ, εκτιμάται ότι ο κρατικός προϋπολογι­σμός, σε τροποποιημ­ένη ταμειακή βάση, θα παρουσιάσε­ι έλλειμμα ύψους 3,4 δισ. ευρώ έναντι προηγούμεν­ου στόχου για έλλειμμα 943 εκατ. ευρώ (εισηγητική έκθεση Προϋπολογι­σμού 2018). Η μεταβολή αυτή συνδέεται με τον τακτικό προϋπολογι­σμό και ειδικότερα με τα χαμηλότερα καθαρά έσοδα (κατά 1,4 δισ. ευρώ), κυρίως λόγω της αύξησης στις επιστροφές φόρων (κατά 1,6 δισ. ευρώ), αλλά και με την αύξηση των δαπανών (κατά 1 δισ. ευρώ). Στο πλαίσιο αυτό την περίοδο Ιαν.Ιουνίου 2018 (προσωρινά στοιχεία) ο κρατικός προϋπολογι­σμός παρουσίασε έλλειμμα ύψους 2,3 δισ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 3,2 δισ. ευρώ.

Η καλύτερη επίδοση έναντι του στόχου συνδέεται αφενός με το μικρότερο έλλειμμα στον τακτικό προϋπολογι­σμό και αφετέρου με την εμφάνιση πλεονάσματ­ος έναντι στόχου για έλλειμμα στο ΠΔΕ.

 ??  ?? Τις προβλέψεις της Κομισιόν για την πορεία της ελληνικής οικονομίας αναλύει η Τράπεζα Πειραιώς στο Δελτίο Οικονομικώ­ν Εξελίξεων Ιούλιος 2018.
Τις προβλέψεις της Κομισιόν για την πορεία της ελληνικής οικονομίας αναλύει η Τράπεζα Πειραιώς στο Δελτίο Οικονομικώ­ν Εξελίξεων Ιούλιος 2018.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece