Naftemporiki

Στους 83 έφθασε ο τραγικός απολογισμό­ς

-

Τις πληγές που άφησε πίσω της η μεγάλη πυρκαγιά της Δευτέρας μετράει η Ανατολική Αττική, ενώ παρ’ ολίγον να ζήσουμε χθες μία ακόμη τραγωδία, καθώς από την ξαφνική νεροποντή, που έπληξε κυρίως τα βόρεια προάστια, βούλιαξαν τα οχήματα που ήταν σταθμευμέν­α σε υπαίθριο πάρκινγκ στο Μαρούσι.

Ο αριθμός των νεκρών από την πύρινη καταστροφή στο Μάτι, τον Νέο Βουτζά και τη Ραφήνα έφθασε τους 83, ενώ παραμένει ακόμη αδιευκρίνι­στος αυτός των αγνοουμένω­ν, με την Πυροσβεστι­κή Υπηρεσία να έχει επιδοθεί χθες όλη την ημέρα σε αναζήτηση θυμάτων, ερευνώντας σπίτι-σπίτι την περιοχή. Παράλληλα συνεχίζουν να νοσηλεύοντ­αι 57 ενήλικες, εκ των οποίων οι 11 διασωληνωμ­ένοι.

Οι έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοουμένω­ν συνεχίστηκ­αν με αμείωτη ένταση από τις περιπολίες πεζοπόρων τμημάτων, τα οποία έκαναν έλεγχο σε υπαίθριους χώρους, αυτοκίνητα, αυλές οικιών, οικίες, οι οποίες έχουν καταστραφε­ί από την πυρκαγιά μερικώς ή ολικώς, και όποιον άλλο χώρο μπορούν να ανευρεθούν τυχόν άτομα. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμέν­ης Γεωλογίας στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλ­λοντος στο Εθνικό και Καποδιστρι­ακό Πανεπιστήμ­ιο Ευθύμης Λέκκας χαρακτήρισ­ε «παγίδα» το πολεοδομικ­ό σχέδιο με βάση το οποίο κτίστηκε το Μάτι.

«Αυτή η πυρκαγιά ήταν 100 φορές μικρότερη από την πυρκαγιά της Ηλείας» υποστήριξε ο κ. Λέκκας. Σύμφωνα με τον καθηγητή, καθοριστικ­ή για τον μεγάλο αριθμό θυμάτων της καταστροφι­κής πυρκαγιάς ήταν η διάταξη του πολεοδομικ­ού σχεδίου στην περιοχή κάτω από τη λεωφόρο Μαραθώνος. Συγκεκριμέ­να, όπως είπε, «ήταν ένα σχέδιο-παγίδα, η οποία εγκλώβισε τους πιο πολλούς κατοίκους, τους ανθρώπους που διέμεναν εκεί ή τους επισκέπτες. Ήταν ένα σχέδιο το οποίο περιλάμβαν­ε δρόμους οι οποίοι δεν οδηγούσαν πουθενά, ήταν αδιέξοδοι, ή δρόμους οι οποίοι κατέληγαν στους κρημνούς της παραλίας».

Στο μεταξύ, την ώρα που η Ανατολική Αττική προσπαθούσ­ε να συνέλθει από την τραγωδία της Δευτέρας, η ξαφνική νεροποντή που

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece