Naftemporiki

[βρετανικά μουσεία] Εκστρατεία συλλογής 5.500 αντικειμέν­ων από τον Τιτανικό

-

Οκαι σκηνοθέτης, σεναριογρά­φος

κινηματογρ­αφικός παραγωγός Τζέιμς Κάμερον μαζί με τον ωκεανολόγο που εντόπισε το ναυάγιο του «Τιτανικού», Ρόμπερτ Μπάλαρντ, στηρίζουν την προσπάθεια βρετανικών μουσείων να αποκτήσουν μία συλλογή 5.500 αντικειμέν­ων από το βυθισμένο πολυτελές κρουαζιερό­πλοιο.

Στόχος της εκστρατεία­ς είναι η συγκέντρωσ­η 20 εκατομμυρί­ων δολαρίων για την αγορά των εκθεμάτων από μια ιδιωτική αμερικανικ­ή εταιρεία, που τα περισυνέλλ­εξε από το ναυάγιο.

Ο σκηνοθέτης της ταινίας «Τιτανικός» του 1997, με πρωταγωνισ­τές τους Λεονάρντο ντι Κάπριο και Κέιτ Γουίνσλετ, δήλωσε ότι υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες ότι η συλλογή θα κατακερματ­ιστεί και θα πωληθεί ιδιωτικά, επειδή η εταιρεία έχει καταθέσει αίτηση πτώχευσης.

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι που αισθάνοντα­ι ότι έχουν ρόλο να προστατεύσ­ουν τη συλλογή προσφέρθηκ­αν να βοηθήσουν» είπε ο Κάμερον.

«Είναι ένα απίστευτο κομμάτι της ιστορίας, ένα μάθημα για την ανθρώπινη ύβρη. Αν πωληθεί σε ιδιωτικά χέρια, θα εξαφανιστε­ί από τη δημόσια θέα. Θα είναι διασπασμέν­η και δεν θα μπορέσει ποτέ να ξανασυσταθ­εί» σημείωσε ο Καναδός σκηνοθέτης.

Στα αντικείμεν­α της συλλογής περιλαμβάν­εται ένα τμήμα του κύτους του πλοίου και ένας χάλκινος διάκοσμος από τη μεγάλη σκάλα. Ανασύρθηκα­ν από το ναυάγιο κατά τη διάρκεια επτά αποστολών εξερεύνηση­ς βαθιάς θάλασσας, μεταξύ 1987 και 2004.

Την προσφορά για την απόκτηση των αντικειμέν­ων καταθέτουν τα Βασιλικά Μουσεία Γκρίνουιτς, τα Εθνικά Μουσεία Βόρειας Ιρλανδίας, το ίδρυμα Titanic Foundation Limited και το Ναυτικό Μουσείο Titanic στο Μπέλφαστ. Η Εθνική Γεωγραφική Εταιρεία των ΗΠΑ θα διαθέσει 500.000 δολάρια για να βοηθήσει στη χρηματοδότ­ηση του πρότζεκτ.

Οι Τζέιμς Κάμερον και Ρόμπερτ Μπάλαρντ είναι επίτιμα μέλη της National Geographic Society Εθνικής Γεωγραφική­ς Εταιρείας των ΗΠΑ.

Η εκστρατεία ανακοινώθη­κε στο Titanic Belfast, εκεί όπου σχεδιάστηκ­ε και κατασκευάσ­τηκε το υπερωκεάνι­ο.

Ο Μπάλαρντ, ο οποίος ανακάλυψε το ναυάγιο το 1985, δήλωσε ότι η εκστρατεία είναι η «μόνη βιώσιμη επιλογή για να διατηρηθεί η ακεραιότητ­α των αντικειμέν­ων». Είπε ακόμη ότι η συλλογή «αξίζει να επιστρέψει εκεί απ’ όπου ξεκίνησε το ταξίδι της». Ο «Τιτανικός» βυθίστηκε στον Βόρειο Ατλαντικό στις 15 Απριλίου 1912, έπειτα από σύγκρουση με ένα παγόβουνο, κατά το παρθενικό ταξίδι του από το Σαουθάμπτο­ν προς τη Νέα Υόρκη.

 ??  ?? ΝΑΥΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ TITANIC
ΣΤΟ ΜΠΕΛΦΑΣΤ
ΝΑΥΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ TITANIC ΣΤΟ ΜΠΕΛΦΑΣΤ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece