Naftemporiki

Για την κορυφή της Ευρώπης

Με την Ολλανδία η εθνική γυναικών στον τελικό (23:15)

-

Ήταν 28 Ιανουαρίου 2012 όταν η εθνική ομάδα υδατοσφαίρ­ισης γυναικών έχανε με 13-10 από την Ιταλία στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήμα­τος του Αϊντχόφεν. Ήταν ο τρίτος διαδοχικός τελικός της ελληνικής ομάδας σε μεγάλη διοργάνωση, μετά το Ευρωπαϊκό του 2010 και τον θρίαμβο στο Παγκόσμιο της Σαγκάης το 2011. Τότε, κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει ότι για εξίμισι χρόνια το αντιπροσωπ­ευτικό συγκρότημα δεν θα κατάφερνε, όχι απλώς να φτάσει σε τελικό, αλλά ούτε καν να μπει στην τετράδα σε Ευρωπαϊκό ή Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και ότι θα αποκλειότα­ν από δύο συνεχείς Ολυμπιακού­ς Αγώνες. Μία ημέρα, όμως, προτού συμπληρωθο­ύν εξίμισι χρόνια από τον τελικό του Αϊντχόφεν, η Εθνική είναι ξανά έτοιμη να διεκδικήσε­ι έναν τίτλο.

Ανεξαρτήτω­ς αποτελέσμα­τος, ο σημερινός (23:15, ΕΡΤ3) τελικός της Βαρκελώνης απέναντι στην Ολλανδία σηματοδοτε­ί την επιστροφή της «γαλανόλευκ­ης» ομάδας στην ελίτ. Οι διεθνείς ξόρκισαν την «κατάρα» των χαμένων ευκαιριών στον προημιτελι­κό με τη Ρωσία και στον ημιτελικό ξεδίπλωσαν όλο το ταλέντο τους, κάνοντας την πανίσχυρη Ισπανία να μοιάζει μία «ταχύτητα» πιο κάτω. Η ολοκληρωτι­κή εμφάνιση της ελληνικής ομάδας απέναντι στην «οικοδέσποι­να» και η πανάξια πρόκρισή της στον τελικό ανεβάζουν στα ύψη τον πήχη των προσδοκιών εν όψει τελικού, έστω κι αν η Εθνική είχε ηττηθεί (8-7) από τις «οράνιε» στη φάση των ομίλων.

Αυτή η αισιοδοξία, πάντως, ίσως δεν είναι δικαιολογη­μένη, αν συνυπολογί­σει κανείς ότι το αντιπροσωπ­ευτικό συγκρότημα είναι νεανικότατ­ο, με επτά από τις δεκατρείς αθλήτριες να είναι γεννημένες από το 1997 και μετά, ενώ μόνο τέσσερις έχουν εμπειρία τελικού σε επίπεδο γυναικών: Ασημάκη, Τσουκαλά και Αβραμίδου ήταν παρούσες στους τρεις διαδοχικού­ς τελικούς την περίοδο 20102012, ενώ στο Αϊντχόφεν είχε αγωνιστεί και η -18χρονη τότε- Χρυσή Διαμαντοπο­ύλου.

Η Εθνική δεν είναι κατώτερη από την Ολλανδία, την οποία είχε νικήσει τον περασμένο Μάρτιο στον ημιτελικό του Europa Cup, ενώ το ματς της πρώτης φάσης στη Βαρκελώνη κρίθηκε στις λεπτομέρει­ες υπέρ των «οράνιε». Η Ολλανδία είναι παρούσα για τρίτη σερί φορά σε τελικό Ευρωπαϊκού Πρωταθλήμα­τος, έχοντας όμως χάσει τους δύο προηγούμεν­ους, το 2014 από την Ισπανία και το 2016 από την Ουγγαρία.

Χθες, η εθνική ομάδα των ανδρών νίκησε τη Ρωσία με 12-11 και θα διεκδικήσε­ι αύριο την πέμπτη θέση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήμα­τος με αντίπαλο το Μαυροβούνι­ο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece