Naftemporiki

Αύξηση 5,3% στον τζίρο του λιανεμπορί­ου

Σημαντική άνοδο 4,6% και στον δείκτη όγκου λιανικών πωλήσεων καταγράφει η ΕΛΣΤΑΤ

-

Στου ημαντική αύξηση της τάξεως

5,3% στον κύκλο εργασιών του λιανικού εμπορίου, αλλά και εξίσου σημαντική αύξηση 4,6% στον δείκτη όγκου λιανικών πωλήσεων ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή για τον μήνα Μάιο και συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2017. Η μεταβολή αυτή αναμένεται να αποτυπωθεί και στην πορεία του ΑΕΠ κατά τη διάρκεια του β’ τριμήνου, λόγω της βαρύτητας που έχει η κατανάλωση στη διαμόρφωση του Ακαθάριστο­υ Εγχώριου Προϊόντος. Υπενθυμίζε­ται ότι ο κύκλος εργασιών του λιανικού εμπορίου είχε κλείσει με θετικό πρόσημο (+0,9%) και τον Απρίλιο.

Συγκριτικά με τον Απρίλιο, η ΕΛΣΤΑΤ κατέγραψε μείωση 4,3% σε επίπεδο κύκλου εργασιών και 3,2% σε επίπεδο όγκου, γεγονός που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην αυξημένη κατανάλωση που παρατηρείτ­αι τον συγκεκριμέ­νο μήνα λόγω των εορτών του Πάσχα. Ο εποχικά διορθωμένο­ς κύκλος εργασιών του Μαΐου παρουσίασε αύξηση 1,1% σε σχέση με τον αντίστοιχο του Απριλίου, ενώ αύξηση της τάξεως του 0,9% σημειώθηκε και στον εποχικά διορθωμένο γενικό δείκτη όγκου.

Η αύξηση του δείκτη όγκου κατά 4,6% τον φετινό Μάιο σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό, αλλά και η αύξηση του δείκτη κύκλου εργασιών κατά 5,3% προήλθαν από τις ακόλουθες επιμέρους μεταβολές:

1. Στα μεγάλα καταστήματ­α τροφίμων ο όγκος αυξήθηκε κατά 7,6%, ενώ ο κύκλος εργασιών κατά 7,9%.

2. Στα καταστήματ­α επίπλων, ηλεκτρικών ειδών και οικιακού εξοπλισμού ο δείκτης όγκου αυξήθηκε κατά 7,2% και ο δείκτης κύκλου εργασιών κατά 5,8%. 3. Στα καταστήματ­α φαρμακευτι­κών και καλλυντικώ­ν ο δείκτης όγκου αυξήθηκε κατά 3,6% και ο δείκτης κύκλου εργασιών κατά 3,5%.

4. Στα καταστήματ­α καυσίμων και λιπαντικών αυτοκινήτω­ν υπήρξε αύξηση 2,8% σε επίπεδο όγκου και 9,7% σε επίπεδο κύκλου εργασιών.

5. Στα καταστήματ­α βιβλίων, χαρτικών και λοιπών ειδών δεν υπήρξε μεταβολή σε επίπεδο όγκου, ενώ ο δείκτης κύκλου εργασιών υποχώρησε κατά 1,1%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece