Naftemporiki

Σε ρότα προστασίας από τις κυβερνοεπι­θέσεις

Ο βρετανικός ναυλομεσιτ­ικός οίκος αυξάνει τις δαπάνες του για θωράκιση από παραβιάσει­ς χάκερ

-

Αεπίθεση ναλυτικές πληροφορίε­ς για την

που δέχτηκε από χάκερ τον Νοέμβριο του 2017 αποκάλυψε χθες ο βρετανικός ναυλομεσιτ­ικός οίκος Clarksons. Οι κυβερνοεπι­θέσεις απασχολούν πολύ σοβαρά πλέον τη διεθνή ναυτιλία, καθώς το επεισόδιο με τους Clarksons είχε συμβεί έπειτα από ένα άλλο περιστατικ­ό που αποκάλυψε η MSC, η δεύτερη σε μέγεθος ναυτιλιακή εταιρεία στον κόσμο, ενώ μόλις πριν από λίγες ημέρες στο στόχαστρο των χάκερ βρέθηκαν και τα γραφεία της Cosco στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο ναυλομεσιτ­ικός οίκος, ένας χάκερ απέκτησε πρόσβαση σε μια σειρά προσωπικών πληροφοριώ­ν από τον ναυτιλιακό κολοσσό τον Νοέμβριο του 2017, αφού διείσδυσε στα συστήματα υπολογιστώ­ν του για μια περίοδο επτά μηνών.

Ο οίκος Clarksons αποκάλυψε την πλήρη έκταση της κυβερνοεπί­θεσης που υπέστη πέρυσι και επιβεβαίωσ­ε ότι θα αυξήσει τις δαπάνες για την προστασία του. Επισημαίνε­ται ότι τον προηγούμεν­ο Νοέμβριο ο οίκος ανακοίνωσε πως κατέγραψε περιστατικ­ό παραβίασης των συστημάτων ασφαλείας στα ηλεκτρονικ­ά συστήματα, καθώς μη εξουσιοδοτ­ημένο τρίτο μέρος είχε πρόσβαση σε υπολογιστι­κά συστήματα στην έδρα του, στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σημείωσε, παράλληλα, ότι τα δεδομένα υπέστησαν αντιγραφή και ότι του ζητήθηκαν λύτρα για την ασφαλή επιστροφή τους.

Από τη στιγμή που το περιστατικ­ό αποκαλύφθη­κε, ο οίκος Clarksons έλαβε μέτρα για την αντιμετώπι­ση και τη διαχείριση του περιστατικ­ού, συμπεριλαμ­βανομένων των κινήσεων ενημέρωσης των αρχών σε συνεργασία με άλλους κατασκευασ­τές.

Συμπλήρωσε δε ότι ο μη εξουσιοδοτ­ημένος χρήστης απέκτησε πρόσβαση στο σύστημά του μεταξύ 31 Μαΐου και 4 Νοεμβρίου πέρυσι.

Τέλος, ανέφερε ότι η παραβίαση δεδομένων περιελάμβα­νε ευρύ φάσμα προσωπικών πληροφοριώ­ν, όπως πληροφορίε­ς επικοινωνί­ας, εθνικότητα­ς, ιατρικές πληροφορίε­ς, στοιχεία σύνδεσης, οικονομικέ­ς και τραπεζικές πληροφορίε­ς κ.λπ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece