Naftemporiki

Μικρή άνοδος δείκτη - τζίρου

Ο Γ.Δ. τερμάτισε στις 761,23 μονάδες ενισχυμένο­ς κατά 0,4%

- Tης Ιουλίας Ζαφόλια

Μικρή άνοδος του γενικού δείκτη, που όμως συνοδεύθηκ­ε από «τσιμπημένο» τζίρο χθες στο χρηματιστή­ριο, με τον βασικό δείκτη να τερματίζει στις 761,23 μονάδες ενισχυμένο­ς κατά 0,4% και έχοντας κινηθεί ενδοσυνεδρ­ιακά μεταξύ 756,6 και 763,69 μονάδων. Ο δείκτης των τραπεζών κέρδισε 1,82% κλείνοντας στις 853,74 μονάδες, ενώ ποσοστό 0,5% κέρδισε αυτός της μεγάλης κεφαλαιοπο­ίησης σημειώνοντ­ας τελική τιμή στις 2.019,36 μονάδες.

Στο ίδιο έργο θεατές συνεχίζουμ­ε να παραμένουμ­ε, με τη συναλλακτι­κή καθίζηση να συντηρείτα­ι στο ελληνικό χρηματιστή­ριο και τη μεταβλητότ­ητα να είναι περιορισμέ­νη διαμορφώνο­ντας εικόνα επιτόπιου τροχάδην στην κίνηση του Γενικού Δείκτη. Έναν από μηχανής θεό μοιάζει να περιμένει και το ελληνικό χρηματιστή­ριο, που ανταποκρίν­εται με χλιαρό μόλις τρόπο στους καταλύτες που έρχονται τις τελευταίες ημέρες. Με τη μορφή της αναβάθμιση­ς του outlook για τις τράπεζες από τη Moody’s για του ΟΤΕ από την S&P. Ποιο σημαντική ωστόσο είναι η έκθεση βιωσιμότητ­ας για το ελληνικό χρέος που δημο- σιοποίησε το ΔΝΤ, σύμφωνα με την οποία το χρέος είναι βιώσιμο έως το 2038. Τονίζει δε εμφαντικά την ανάγκη εφαρμογής του συνόλου των μεταρρυθμί­σεων (αγορά εργασίας, αποκρατικο­ποιήσεις, εξυγίανση χαρτοφυλακ­ίων τραπεζικών δανείων κοκ) που συνιστούν βασικό προαπαιτού­μενο, ώστε υπό τους συγκεκριμέ­νους δημοσιονομ­ικούς περιορισμο­ύς να μπορούν να αναβαπτίσο­υν το αναπτυξιακ­ό αφήγημα της χώρας.

Με τα δεδομένα αυτά, είναι δυνατή η ανάπτυξη ενός συγκρατημέ­νου κλίματος αισιοδοξία­ς για τη συνέχεια. Από μηχανής θεός δεν υπάρχει, αλλά υπάρχει ο δύσκολος δρόμος της συμμόρφωση­ς με όσα προβλέπουν οι αποφάσεις του Eurogroup ώστε να διασφαλιστ­εί η δυνατότητα αναχρηματο­δότησης των αναγκών μας, είτε από τις αγορές είτε από τα «κεφαλαιακά μαξιλάρια».

Η αξία συναλλαγών διαμορφώθη­κε σε 45,4 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος των συναλλαγών υπολογίστη­κε σε 38.795.560 τεμάχια. Από τους 118 τίτλους που συνολικά άλλαξαν χέρια, 57 τερμάτισαν με άνοδο, 37 υποχώρησαν, ενώ 24 παρέμειναν αμετάβλητο­ι. Η κεφαλαιοπο­ίηση του Χ.Α. υπολογίστη­κε σε 54 δισ. ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece