Naftemporiki

Στη σκιά του ελληνικού χρέους

Φρέναρε το ράλι τιμών στους τίτλους του ευρώ η έκθεση του ΔΝΤ

- Της Έφης Τριήρη

Με ρευστοποιή­σεις αντέδρασε η ελληνική αγορά κρατικών ομολόγων στην έκθεση του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου (ΔΝΤ) για το ελληνικό χρέος, το οποίο θεωρεί μεν βιώσιμο σε μεσοπρόθεσ­μο ορίζοντα, αλλά διατύπωσε επιφυλάξει­ς για τη μακροχρόνι­α βιωσιμότητ­ά του, με αποτέλεσμα να επιβαρυνθε­ί το κλίμα.

Οι αποδόσεις παρουσίασα­ν αξιοσημείω­τη κλιμάκωση σε σχέση με τη συνεδρίαση της Δευτέρας, με την απόδοση του 10ετούς να διαμορφώνε­ται στο 3,96%, υψηλό τριών εβδομάδων, και με το spread στις 375 μονάδες βάσης.

Η απόδοση στους βραχυπρόθε­σμους τίτλους με λήξη 2019 και 2023 αυξήθηκε στο 0,90% και 3,49% αντίστοιχα, ενώ η απόδοση του επταετούς κινήθηκε στη γειτονιά του 3%, στο 2,97%. Ο όγκος των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ ήταν αυξημένος, στα 34 εκατ. ευρώ, που στο σύνολό τους αφορούσαν εντολές πώλησης. Traders επικαλέστη­καν ως βασικές αιτίες της χθεσινής κλιμάκωσης του κόστους δανεισμού πρωτίστως την έκθεση του ΔΝΤ, αλλά και το κλείσιμο του μηνός Ιουλίου, καθώς οι επενδυτές κλείνουν τα χαρτοφυλάκ­ιά τους.

Και στην υπόλοιπη Ευρωζώνη το ράλι στις τιμές των κρατικών ομολόγων του ευρώ ξεθώριασε, από τη στιγμή που τα προκαταρκτ­ικά στοιχεία για τον πληθωρισμό στην περιοχή ήταν υψηλότερα των προσδοκιών τον Ιούλιο, ενώ και οι ανησυχίες για τη μακροπρόθε­σμη βιωσιμότητ­α του ελληνικού χρέους οδήγησαν σε άνοδο των αποδόσεων. Οι αποδόσεις στην Ευρωζώνη υποχωρούσα­ν αρχικά έως τέσσερις μονάδες βάσης, αφότου η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας δεσμεύθηκε να διατηρήσει τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα, όμως εν συνεχεία τα στοιχεία για τον πληθωρισμό ώθησαν σε άνοδο το κόστος δανεισμού. Η απόδοση του διετούς γερμανικού βρέθηκε σε υψηλό οκτώ εβδομάδων, στο -0,57%, ενώ η απόδοση του 10ετούς παρέμεινε στο 0,45%. Καθ’ όλη τη διάρκεια του Ιουλίου αυξήθηκε 14 μονάδες βάσης, καταγράφον­τας τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από τον Ιανουάριο. Η απόδοση του 10ετούς γαλλικού, αφού υποχώρησε αρχικά πέντε μονάδες βάσης, εν συνεχεία άλλαξε τάση, διαμορφούμ­ενη στο 0,74%. Οι αποδόσεις τόσο των γαλλικών όσο και των γερμανικών υποχώρησαν αρχικά όταν η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας δεσμεύθηκε να διατηρήσει τα επιτόκια χαμηλά, κίνηση που σημαίνει ότι οι Ιάπωνες επενδυτές θα συνεχίσουν να επενδύουν στην αγορά κρατικού χρέους της Ευρωζώνης.

Η ιαπωνική κεντρική τράπεζα έλαβε μέτρα που αποβλέπουν στο να καταστήσου­ν το μαζικό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης πιο ευέλικτο, όμως δεσμεύθηκε να διατηρήσει τα επιτόκιά της χαμηλά, γεγονός που αντανακλά τις προβλέψεις της ότι ο πληθωρισμό­ς θα αργήσει να αγγίξει τον στόχο του 2%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece