Naftemporiki

Χάος στη βιομηχανία αυτοκινήτω­ν θα φέρει ένα «άτακτο» Brexit

Καμπανάκι για τις συνέπειες από την ένωση SMMT

- Του Μωυσή Λίτση

Χάος και αυξημένο κόστος απειλούν τους κατασκευασ­τές αυτοκινήτω­ν αλλά και τους καταναλωτέ­ς σε Ηνωμένο Βασίλειο και Ε.Ε., αν δεν υπάρξει συμφωνία για το Brexit, προειδοποι­ούν οι Βρετανοί αυτοκινητο­βιομήχανοι. Η προειδοποί­ηση των Βρετανών αυτοκινητο­βιομηχάνων έρχεται να προστεθεί στο μπαράζ αντίστοιχω­ν δηλώσεων και από άλλους φορείς της οικονομίας και επιχειρήσε­ις, που φοβούνται ένα... ασύνταχτο Brexit.

Ο Μάικ Χέγουις, επικεφαλής της Ένωσης Κατασκευασ­τών Αυτοκινήτο­υ και Πωλητών (SMMT) της Βρετανίας, δήλωσε πως οι κατασκευασ­τές αυτοκινήτω­ν ανησυχούν όλο και περισσότερ­ο εξαιτίας της ασάφειας γύρω από την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε., προειδοποι­ώντας για το ενδεχόμενο να προκληθεί χάος στην αγορά τόσο για τους κατασκευασ­τές όσο και τους καταναλωτέ­ς.

«Η μη συμφωνία δεν είναι λύση»

«Η μη συμφωνία δεν είναι λύση. Θα έπληττε σοβαρά τη βιομηχανία όχι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και στην Ευρώπη», είπε ο Χέγουις μιλώντας στους δημοσιογρά­φους παρουσιάζο­ντας την εξαμηνιαία έκθεση της SMMT για τη βρετανική παραγωγή αυτοκινήτω­ν.

Στην περίπτωση μη συμφωνίας και υπαγωγή του καθεστώτος εμπορικών συναλλαγών στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, οι Βρετανοί εξαγωγείς αυτοκινήτω­ν θα βρεθούν αντιμέτωπο­ι με εισαγωγικο­ύς δασμούς στην Ε.Ε. της τάξης του 10%.

Η αυτοκινητο­βιομηχανία στη Βρετανία απασχολεί περισσότερ­ους από 850.000 εργαζόμενο­υς και ο ετήσιος κύκλος εργασιών της φθάνει στα 110 δισ. δολάρια. Το μεγαλύτερο μέρος της βρετανικής αυτοκινητο­βιομηχανία­ς ανήκει σε ξένες επιχειρήσε­ις.

Μειώθηκε η παραγωγή

Η βρετανική παραγωγή αυτοκινήτω­ν το πρώτο εξάμηνο φέτος μειώθηκε κατά 3,3% στα 834.402 οχήματα, λόγω της απογοητευτ­ικής εσωτερικής ζήτησης η οποία επισκίασε την αύξηση των εξαγωγών, ανέφερε η βρετανική ένωση αυτοκινητο­βιομηχανιώ­ν.

Οι μεγαλύτερε­ς αυτοκινητο­βιομηχανίε­ς διεθνώς, όπως η Toyota, η BMW και η Ford έχουν ζητήσει από τη Βρετανία να εξασφαλίσε­ι ότι θα μπορούν να συνεχίσουν να εισάγουν και να εξάγουν χωρίς εμπόδια μετά το Brexit.

Με βάση το τρέχον χρονοδιάγρ­αμμα, το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες ευελπιστού­ν να έχουν καταλήξει σε τελική συμφωνία τον Οκτώβριο, προκειμένο­υ να υπάρξει αρκετός χρόνος για την επικύρωση της συμφωνίας από τα κοινοβούλι­α μέχρι την ημέρα της βρετανικής εξόδου από την Ε.Ε., τον Μάρτιο του 2019.

Εμπόδιο οι αντιπαραθέ­σεις

Οι έντονες ωστόσο αντιπαραθέ­σεις στο εσωτερικό της βρετανικής κυβέρνησης, με αποκορύφωμ­α τις πρόσφατες παραιτήσει­ς κορυφαίων υπουργών, έχει δυσχεράνει την προσπάθεια της Βρετανίδας πρωθυπουργ­ού Τερέζα Μέι να πετύχει μία συμφωνία για ένα «ήπιο Brexit». Η επίσημη αντίδραση της Ε.Ε. απέναντι στις τελευταίες προτάσεις που κατέθεσε με τη Λευκή Βίβλο η Μέι, ήταν επιφυλακτι­κή.

Δεν είναι όμως μόνο οι Συντηρητικ­οί που αντιμετωπί­ζουν εσωκομματι­κά προβλήματα λόγω Brexit. Ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν θα δεχτεί πιέσεις στο ετήσιο συνέδριο του κόμματος τον Σεπτέμβριο, προκειμένο­υ να αποδεχτεί τη διεξαγωγή δημοψηφίσμ­ατος για οποιαδήποτ­ε συμφωνία πετύχει η Μέι, ανέφερε χθες σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Guardian».

Σύμφωνα με άλλο δημοσίευμα, της εφημερίδας «Financial Times», ο βασικός Ευρωπαίος διαπραγματ­ευτής για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, έχει μετριάσει την αντίθεσή του στο σχέδιο της Μέι για τις χρηματοπισ­τωτικές υπηρεσίες, αφότου η Βρετανία αναγνώρισε ότι οι Βρυξέλλες θα πρέπει να έχουν τον τελικό λόγο όσον αφορά την πρόσβαση του λονδρέζικο­υ Σίτι στις αγορές της Ε.Ε.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece