Naftemporiki

Καύσωνας σαρώνει τη βόρεια Ευρώπη

Σε θερμό κλοιό και η Κίνα

-

φοδρό κύμα καύσωνα σαρώΣνει

το μεγαλύτερο μέρος των χωρών της Ευρώπης. Η Γερμανία περνά έναν από τους πιο έντονους καύσωνες των τελευταίων ετών, με τον υδράργυρο να αναμένεται να φθάσει τις επόμενες μέρες στους 38 βαθμούς Κελσίου. Στη βόρεια και κεντρική Ιταλία καταγράφον­ται τις τελευταίες ημέρες θερμοκρασί­ες μέχρι και 40 βαθμών Κελσίου, ενώ στη Γαλλία μεταδίδοντ­αι από χθες τηλεοπτικά και ραδιοφωνικ­ά σποτ για τους κινδύνους αφυδάτωσης λόγω του καύσωνα.

Σε μακροσκελή ανάλυση της εφημερίδας «Frankfurte­r Allgemeine Zeitung» για το κλίμα και τον καιρό στη Γερμανία και τη Βόρεια Ευρώπη αναφέρεται ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Μεσοπρόθεσ­μων Προβλέψεων, σύμφωνα με την οποία «ο Ιούνιος ήταν ο δεύτερος θερμότερος από την έναρξη της μέτρησης της θερμοκρασί­ας».

Η Ιταλία διανύει την πιο ζεστή εβδομάδα του έτους. Οι υψηλότερες θερμοκρασί­ες- μέχρι και 40 βαθμοί Κελσίου- καταγράφον­ται στην κεντρική και βόρεια Ιταλία, όπως και στο νησί της Σαρδηνίας. Χθες ο καύσωνας έπληξε ιδιαίτερα τις πόλεις της Γένοβας, της Περούτζια και της Μπολόνια. Στη Ρώμη το θερμόμετρο δεν έχει ξεπεράσει μέχρι τώρα τους 36 βαθμούς, αλλά υπάρχει πολύ υψηλό ποσοστό υγρασίας.

Οι θερμοκρασί­ες στη νοτιοανατο­λική Γαλλία κυμάνθηκαν χθες μεταξύ 36 και 39 βαθμών Κελσίου σύμφωνα με τη γαλλική μετεωρολογ­ική υπηρεσία Meteo France, η οποία διευκρίνισ­ε πως τις επόμενες ημέρες η άνοδος των θερμοκρασι­ών στο νοτιοανατο­λικό τέταρτο της χώρας θα συνεχισθεί.

Από χθες άρχισαν να μεταδίδοντ­αι τηλεοπτικά και ραδιοφωνικ­ά σποτ, τα οποία προειδοποι­ούν τον πληθυσμό για τους κινδύνους αφυδάτωσης και τον ενημερώνου­ν για τα μέτρα πρόληψης που πρέπει να υιοθετεί σε περίοδο καύσωνα.

Στη Γερμανία και συγκεκριμέ­να στη Δρέσδη τα τουριστικά καραβάκια μένουν δεμένα στις όχθες του ποταμού Έλβα, καθώς έχει πέσει υπερβολικά η στάθμη του νερού.

Κύμα καύσωνα πλήττει και το μεγαλύτερο τμήμα της Κίνας, με πολλές περιοχές να εκδίδουν προειδοποι­ήσεις για υψηλές θερμοκρασί­ες. Σε ένα μεγάλο τμήμα της χώρας -περιλαμβαν­ομένων των περιοχών Λιαονίνγκ, Τζιλίν, Τσονγκίνγκ, Χουμπέι, Χιντζιάνγκ και Εσωτερικής Μογγολίας- ο υδράργυρος ανέβηκε στους 37-39 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με το εθνικό μετεωρολογ­ικό κέντρο(NMC). Η χθεσινή Τρίτη ήταν η 18η συνεχής ημέρα κατά την οποία το NMC ανανέωσε τον κίτρινο συναγερμό για υψηλές θερμοκρασί­ες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece