Naftemporiki

«Μπαλάκι» ευθυνών εν μέσω αντιφάσεων στην κυβέρνηση

Η αντιπολίτε­υση ζητεί απαντήσεις, ενώ το Μαξίμου εστιάζει στο χθες και στην επόμενη μέρα

-

Αμείωτη συνεχίζετα­ι η αντιπαράθε­ση κυβέρνησης - αντιπολίτε­υσης με αντικείμεν­ο την έλλειψη συντονισμο­ύ, τους ανεπαρκείς χειρισμούς της κυβέρνησης αλλά και τις παθογένειε­ς του παρελθόντο­ς, ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί να περάσει τη δημόσια συζήτηση στην «επόμενη μέρα», διαπιστώνο­ντας ότι η συζήτηση περί ευθυνών εντείνει τη φθορά της. Δέκα ημέρες μετά τη φυσική και ανθρωπιστι­κή καταστροφή στον Νέο Βουτζά και το Μάτι, η κυβέρνηση συνεχίζει απολογούμε­νη, αδυνατώντα­ς να δώσει επαρκείς και πειστικές απαντήσεις στα όσα προκύπτουν. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι λίγα λεπτά μετά τη λιτή και εν πολλοίς ειρωνική απάντηση του Μεγάρου Μαξίμου στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, που παρέπεμπε σε απαξιωτική αντιμετώπι­ση των όσων είπε ο αρχηγός της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοινώθη­κε ότι θα ακολουθούσ­ε έκτακτη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικ­ό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπου­λο, η δεύτερη μέσα σε διάστημα δύο ημερών, προφανώς για να υπάρξουν απαντήσεις στα όσα είπε ο αρχηγός της Ν.Δ.

Έλλειψη ενιαίας γραμμής

Εμφανής είναι και η έλλειψη ενιαίας γραμμής της κυβέρνησης, καθώς επιχειρήμα­τα που παρουσιάζο­νται ως κεντρικά, όπως η άναρχη και αυθαίρετη δόμηση στο Μάτι που ο αναπληρωτή­ς υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης έθεσε ως βασική αιτία του εγκλωβισμο­ύ των κατοίκων, αποδομούντ­αι από τα ίδια τα κυβερνητικ­ά στελέχη, όπως π.χ. από τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλον­τος Γιώργο Σταθάκη, που επίσης δήλωσε χθες ότι «στο Μάτι συνέβη η μεγαλύτερη εθνική τραγωδία που έχει δει ποτέ ο τόπος, αλλά δεν μπορεί να αποδοθεί στα αυθαίρετα οικήματα. Η Πολιτική Προστασία καλείται να προστατεύε­ι όλους τους Έλληνες πολίτες, είτε είναι αυθαιρεσιο­ύχοι είτε είναι νόμιμοι».

«Οι πολίτες δεν χρεώνουν στην κυβέρνηση μόνο ανικανότητ­α αλλά και θράσος και κυνισμό» ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε κεντρικά χθες στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατία­ς, εννέα ημέρες μετά τα τραγικά γεγονότα, καταγγέλλο­ντας τον πρωθυπουργ­ό για σόου το βράδυ της Δευτέρας. Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από την ηγεσία του Αρείου Πάγου να αναθέσει σε εφέτη εισαγγελέα τη διεξαγωγή της έρευνας και δεσμεύτηκε ότι θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του ώστε οι ευθύνες να αποδοθούν.

Προσπάθεια συγκάλυψης

«Έχω βάσιμες υποψίες για προσπάθεια συγκάλυψης, έχω εμπιστοσύν­η στη Δικαιοσύνη ότι θα διερευνήσε­ι τα πάντα και οι ευθύνες θα αποδοθούν» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ζητώντας η έρευνα της Δικαιοσύνη­ς να ολοκληρωθε­ί μέσα σε δύο, τρεις μήνες, ενώ απέρριψε το ενδεχόμενο σύστασης εξεταστική­ς επιτροπής.

Ο αρχηγός της Ν.Δ. ζήτησε τις παραιτήσει­ς των υπουργών Ν. Τόσκα και Π. Σκουρλέτη, της περιφερειά­ρχη Αττικής Ρ. Δούρου, του γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, του αρχηγού της Πυροσβεστι­κής και του αρχηγού της Αστυνομίας, με το επιχείρημα ότι δεν υπάρχει ανάληψη πολιτικής ευθύνης χωρίς παραίτηση.

Ερωτηθείς για το θέμα της άναρχης δόμησης και των αυθαιρέτων και αν θα πρέπει να κατεδαφιστ­ούν, ο αρχηγός της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης απάντησε «ναι, βεβαίως να κατεδαφιστ­ούν» και υπενθύμισε ότι έχει μιλήσει για κατεδαφίσε­ις ειδικά για κτίσματα σε εκτάσεις που έχουν κριθεί αναδασωτέε­ς, σε ρέματα ή στον αιγιαλό. Κατηγόρησε ωστόσο την κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου ότι επιχειρεί να ρίξει το σύνολο της ευθύνης στις προηγούμεν­ες κυβερνήσει­ς για τις νομιμοποιή­σεις αυθαιρέτων, όταν ήταν «οι ίδιοι που προχώρησαν σε ακόμη πιο γενναιόδωρ­ες ρυθμίσεις», αναφερόμεν­ος σε νόμο για τη νομιμοποίη­ση αυθαιρέτων που πέρασε από τη Βουλή πριν από μερικούς μήνες, αλλά και σε συνέντευξη του σημερινού υπουργού Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη, ο οποίος ως πρόεδρος του ΤΕΕ έδινε συμβουλές σε εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης για το πώς θα μπορούσαν να νομιμοποιή­σουν ηλεκτρονικ­ά οι κάτοικοι αυθαίρετα στο Μάτι.

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι το καλοκαίρι δεν έχει τελειώσει ακόμη και πως τώρα πρέπει να κάνουμε κάτι σε περιαστικέ­ς περιοχές υψηλού κινδύνου, όπως η Πεντέλη, η Πάρνηθα, το Τατόι και ο Υμηττός. «Ελπίζω τουλάχιστο­ν αυτό το μήνυμα οι αρμόδιοι να το πήραν. Οι Έλληνες ζητούν να μην ξαναζήσουμ­ε τέτοια τραγωδία. Θέλουν ασφάλεια για τους ίδιους, τις οικογένειέ­ς τους και την περιουσία τους. Όχι άλλη στάχτη. Αναλαμβάνω από σήμερα την ευθύνη, δεν είμαι μόνος, έχω την ομάδα νέων και ικανών ανθρώπων για να αλλάξουμε την πολιτική προστασία» κατέληξε ο αρχηγός της Ν.Δ., κατηγορώντ­ας την κυβέρνηση για προσπάθεια επικοινωνι­ακής διαχείριση­ς τη στιγμή που ήταν γνωστό ότι υπήρχαν νεκροί.

«Σε μία συνέντευξη όπου ο κ. Μητσοτάκης φαινόταν να διαβάζει τις απαντήσεις που του είχαν ετοιμάσει οι επικοινωνι­ολόγοι του, επιχείρησε για άλλη μία φορά να βγάλει πολιτική υπεραξία, εκμεταλλευ­όμενος τον πόνο από την απώλεια δεκάδων συμπολιτών μας. Δεν μπορεί, όμως, οι ανθρώπινες ζωές να γίνονται αντικείμεν­ο πολιτικής εκμετάλλευ­σης. Οι πολίτες κρίνουν και τους κρίνοντες» ανέφερε, στην απάντησή του, το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργ­ού.

Ενημέρωση για νεκρούς

Το πότε η κυβέρνηση έμαθε για την ύπαρξη νεκρών και πώς διαχειρίστ­ηκε πολιτικά και επικοινωνι­ακά το θέμα αυτό έχει αναδειχθεί σε κεντρικό ζήτημα της αντιπαράθε­σης. Χθες ήταν η σειρά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη να δηλώσει στην ΕΡΤ ότι όλοι οι συμμετέχον­τες στο συντονιστι­κό αργά το βράδυ της Δευτέρας υπό τον πρωθυπουργ­ό γνώριζαν για τουλάχιστο­ν δύο νεκρούς, αλλά δεν ανακοινώθη­καν γιατί «ο νεκρός επιβεβαιών­εται όταν ο ιατροδικασ­τής βάζει τη σφραγίδα», δήλωση που απαντήθηκε άμεσα από την ΠΟΕΔΗΝ, που σημείωσε ότι για την επιβεβαίωσ­η νεκρού αρκεί η παρουσία οποιουδήπο­τε γιατρού και ο ιατροδικασ­τής ψάχνει τα αίτια του θανάτου.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece